Rentene på vei opp i USA

Den siste tiden har det amerikanske rentenivået preget diskusjonen rundt den amerikanske økonomien.

Phoebe Davison, 10.05.2004 | 15.10
Facebook Twitter LinkedIn
Den amerikanske sentralbanken (FED) har holdt styringsrenten uendret på 1 prosent på sine to siste rentemøter, men en renteøkning senere i år synes nå meget sannsynlig.

Delte meninger

Det er imidlertid delte meninger om når en eventuell renteøkning vil finne sted. Dette viste blant annet Morningstars siste forvalterundersøkelse. 30 prosent av forvalterne som deltok i den siste undersøkelsen forventer at renten blir satt opp i USA i august, mens 16 prosent tror det vil skje i juni.

En av de største utfordringene for FED nå er å ”time” renteøkning, slik at den ikke vil forhindre videre vekst i den amerikanske økono

mien.

Markedsaktørene følger nå utviklingen i oljeprisen nøye, da denne nå ligger omkring 40 dollar per fat. Dette er det høyeste nivået siden oktober 1990. En slik høy oljepris kan forhindre videre økonomisk vekst i USA.

Kursutviklingen på de amerikanske børsene har vært relativt flat hittil i år. Den brede S&P 500 indeksen er omtrent uforandret siden begynnelsen av året. Teknologiindeksen Nasdaq, har falt noe i samme periode.

Vekstestimater

BNP steg med en årlig rate på 4,2 prosent i første kvartal i år. Analytikerne hadde forventet en høyere vekst. Videre er tillitten blant de amerikanske forbrukerne vært blandet den siste tiden. University of Michigans måling viste en fallende tendens i april, mens Conference Boards undersøkelse viste en moderat forbedring.

Markedsaktørene derfor delte meninger om utsiktene for den amerikanske økonomien.

I de kommende månedene vil den amerikanske økonomien bli påvirket av en rekke økonomiske, politiske og aksjerelaterte hendelser. Disse er blant annet stigende renter, det kommende presidentvalget, krigen i Iraq, terroraksjoner og til og med suksess eller nedtur for børsintroduksjonen av Google.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer