Solen skinner fortsatt i øst

Aksjefond med eksponering i Øst-Europa fortsetter å vise en positiv utvikling. Stigende råvarepriser og gjenvalget av Vladimir Putin som Russlands president bidrar positivt, men risikoen er økende.

Christian Klerck Nilssen, 21.04.2004 | 10.30
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjefondene i Morningstars Øst-Europa Kategori fortsetter å vise god relativ og absolutt avkastning. Dermed har den gode avkastningen fra 2003 fortsatt også hittil i 2004.

Kun Japan er bedre

Det er kun kategorien som måler utviklingen for aksjefond som investerer i små japanske selskap, som har vist sterkere utvikling. I et lengre perspektiv viser også Østeuropafondene imponerende avkastning. Siste tre år er utviklingen i overkant av 100 prosent i gjennomsnitt.

Det er i stor grad den positive tendensen på Moskvabørsen som kan forklare den høye avkastningen. Russiske aksjer steg med omkring 70 prosent i 2003. Aks

jeindeksen MSCI Eastern Europa, der russiske aksjer veier tyngst, har steget med 25 prosent hittil i år. Avkastningen siste tre år er i skrivende stund på 111 prosent i norske kroner.

Positive nyheter

For investorene har nyhetene som har kommet fra Russland den siste tiden vært positive. For det første er den politiske situasjonen nå mer stabil, etter at Putin i mars ble gjenvalgt som president i nye fire år. For det andre er høye råvarepriser positivt for Østeuropafondene, da børsen i Moskva først og fremst består av oljeselskaper. Videre har Russland benyttet den sterke oljeprisen, som har økt inntektene fra råoljeeksporten, til å redusere landets gjeld.

I følge Goldman Sachs utgjorde Russlands utenlandsgjeld ved utgangen av 2003 omlag 30 prosent av landets BNP. Til sammenligning utgjorde gjelden hele 70 prosent av BNP få år tilbake. Veksten i Russland var imponerende i 2003. BNP steg med 7.3 prosent, sammenlignet med 4.7 prosent i 2002.

East Capital Russland

East Capital Russland er et av alternativene for investorer som søker eksponering i aksjer i Øst-Europa og Russland. Fondets langsiktige kursutvikling har vært helt i toppen innenfor sin Morningstar Kategori. Avkastningen siste tre år ligger på 302 prosent, mens 37 prosent har kommet hittil i år. Dette femstjerners fondet har, helt siden 1999, ligget innenfor de topp fem prosent beste i Morningstars Øst-Europa Kategori. Forvalter Per Elam Håkansson har vært ansvarlig siden august 2001. Håkansson forteller Morningstar at han fortsatt er positiv til aksjene i Russland, til tross for den sterke oppgangen den siste tiden.

- Fortsatt billige aksjer

- I et lengre perspektiv er Russland et meget attraktivt investeringsområde. De kortsiktige utsiktene er imidlertid vanskeligere å spå. Den sterke kortsiktige kursoppgangen i Moskva skulle tilsi høyere prising av aksjene der, men samtidig har selskapene i oljesektoren oppjustert sine inntjeningsestimater. Derfor er faktisk prisingen av selskapene lavere i dag, enn ved begynnelsen av året, sier han.

Investorer som tiltrekkes av aksjer og fond i Øst-Europa bør være klar over at svingningen i avkastningen tidvis har være svært høy. Standardavviket for fondene i denne kategorien siste tre år ligger blant de høyeste av samtlige aksjefondskategorier Morningstar følger.

Mindre del av porteføljen

Sett i lys av siste tids børsoppgang i denne regionen kan risikoen for kursfall nå være høyere enn tidligere. Derfor anbefaler vi å kun dedikere en mindre del av dine totale fondsinvesteringer til fond i denne kategorien.

Denne kommentaren ble første gang publisert i Økonomisk Rapport NR 7, april 2004.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer