Sterk euro rammer tillitten

Euroens styrke rammer fortsatt eksporten i euroland og bedriftenes fremtidsutsikter.

Sara Silano 16.03.2004 | 14:39
Facebook Twitter LinkedIn
Makroøkonomiske nøkkeltall for euroland skuffet i februar, noe som ble gjenspeilet i utviklingen på de europeiske børsene. Børsindeksen som måler utviklingen for aksjene i euroland var flat i februar. Utviklingen for børsen i Frankrike har vært sterk grunnet spekulasjoner om overtagelser og fusjoner.

Foruten skuffende kvartalstall var DAX indeksen i Tyskland påvirket av gevinstsikring i teknologisektoren. I tillegg rammet fallende tillitt hos bedriftene børsen der. IFO indeksen, som måler tillitten i næringslivet, falt fra 97,5 til 96,4 i januar.

I følge investeringsbanken BSI, skyldes den økende pessimismen euroens sterke utvikl

ing mot amerikanske dollar i begynnelsen av året. Den sterke euroen har ført til høyere pris på eksportvarer og lagt en demper på veksten i regionen. En annen faktor har vært stabil arbeidsledighet i Frankriket og Tyskland, Eurolands største økonomi.

Veksten i BNP i euroland ble 0,4 prosent i 2003, hvilket var en halvering av veksten i forhold til 2002. Hellas viste sterkest vekst med 4.7 prosent, mens Spania vokste med 2.4 prosent. De største landene, Frankriket og Tyskland, var imidlertid veksten minimal.

Økonomien i euroland er sterkt avhengig av eksport for å opprettholde veksten. Derfor er regionen sårbar overfor utviklingen på valutamarkedet. Euroens sterke utvikling mot amerikanske dollar har økt presset på den europeiske sentralbanken (ECB) om å kutte rentene. Sentralbanken har imidlertid motstått dette presset og lot renten stå uendret ved sitt siste rentemøte 4. mars i år.

Dersom internasjonale fondsforvaltere får rett i sine spådommer, vil euroen fortsette å styrke seg mot amerikanske dollar i år. Dette viste blant annet Morningstars siste forvalterundersøkelse, der 42 prosent svarte at dollaren vil falle mer enn 5 prosent mot dollar kommende 12 måneder.

Denne kommentaren er skrevet av Sara Silano, som er analytiker for Morningstar i Italia.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings