Fare for boble i Kina

Internasjonale fondsforvaltere tror det er sannsynlig at en boble er under utvikling for kinesiske aksjer. Dette viser Morningstars siste rundspørring blant fondsforvalterne i Europa.

Christian Klerck Nilssen, 29.01.2004 | 15.33
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar spør hver måned internasjonale fondsforvaltere om deres syn på markedet og deres forventninger til fremtiden.

Boble i Kina?

Tema denne måneden er forvalternes syn på børsene i Asia. Morningstars undersøkelse viser at flertallet av forvalterne mener det er en sjanse for at en boble er under utvikling i Kina. De spurte er generelt positive til utviklingen for aksjene i Asia eks. Japan i år, men mener at kinesiske aksjer er overvurdert. Det er spesielt såkalte ”H-shares”, kinesiske aksjer som er notert i Hongkong, som nå er overvurdert.

Den kinesiske økonomien har opplevd fantastisk vekst de siste årene,

og utviklingen på børsene har fulgt etter. Morningstars aksjefondskategori Asia, eks Japan steg med hele 57 prosent i 2003. Den sterke økonomiske veksten og stigningen på børsene har imidlertid ført til økt risiko for de som investerer i kinafond.

Store selskap best

I 2003 var det aksjefondene som satser på investeringer i de små og mellomstore børsnoterte selskapene som steg mest. Fondene som har kjernen av sine aksjer i små selskap i Morningstars Style Box, steg i gjennomsnitt med 31 prosent i 2003. Til sammenligning steg fondene som er plassert i store selskaper med kun 13 prosent.

Denne måneden mener imidlertid forvalterne at i 2004 vil denne tendensen snu. Flertallet av de spurte, 63 prosent, sier nå at de store børsnoterte selskapene vil utvikle seg best kommende 12 måneder.

Morningstars undersøkelse ble utført i tidsrommet mellom 16. og 26. januar i år. Til sammen 62 fondsforvaltere fra hele Europa deltok, derav fem norske. Vær oppmerksom på at undersøkelsen bygger på forvalternes egen oppfatning og ikke nødvendigvis slår til.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer