Inn med aksjer og ut med obligasjoner

Internasjonale fondsforvaltere er positive til aksjer, men negative til obligasjoner for neste år. Dette viser den siste forvalterundersøkelsen til Merrill Lynch.

Daniel Ben-Ami, 17.12.2003 | 13.46
Facebook Twitter LinkedIn
Den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch spør hver måned fondsforvaltere fra hele verden om deres syn på markedet og deres forventninger til fremtiden. For desember svarte hele 71 prosent av forvalterne at de forventer at verdens børser vil befinne seg på et høyere nivå om ett år enn i dag. De fleste forventer en ensifret oppgang, mens en av seks tror på tosifret oppgang sammenlignet med i dag.

Svakt for obligasjoner

Til sammenligning forventer to tredjedeler av de spurte at effektiv rente (yield) på obligasjoner vil stige, noe som betyr at prisene på obligasjoner vil falle. En av seks sier de tror renten vil stig

e mye.

Forvalternes tro på aksjer reflekterer deres syn på at en global høykonjunktur er på trappene. 69 prosent av forvalterne mener at verdensøkonomien vil være sterkere om ett år enn den er i dag.

Men mens en høykonjunktur forventes å slå positivt ut for aksjemarkedene, kan den altså slå negativt ut for obligasjonsmarkedet.

Den regionen som får mest støtte av de forvalterne, som er basert i egen region, er Eurosonen. Undersøkelsen viser at i overkant av 90 prosent av forvalterne som er basert i Europa, har mest tiltro til denne regionen kommende 12 måneder. På en sterk andreplass kommer Asia.

Svakest i Amerika

Amerikanske fondsforvaltere har de laveste forventningene til utviklingene neste år. Mindre enn 40 prosent av forvalterne der forventer at den amerikanske økonomien vil forsterke seg kommende 12 måneder.

I følge undersøkelsen til Merrill Lynch er den største risikoen nå at den forventede høykonjunkturen ikke realiseres. I så tilfelle vil dette få størst negativ virkning på de forvalterne som satser på vekstaksjer.

Undersøkelsen ble utarbeidet av Taylor Nelson Sofres og det var til sammen 301 fondsforvaltere fra hele verdens om deltok i undersøkelsen. Den ble foretatt i perioden 4 til 11 desember.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer