Amerikansk rally i 2003

Etter en treg start i januar har den amerikanske økonomien skutt fart i 2003. Spørsmålet nå er om oppgangen vil kunne fortsette i månedene som kommer.

Phoebe Davison, 10.12.2003 | 15.54
Facebook Twitter LinkedIn
Etter et sterkt fall i 2002 steg børsindeksene i USA svakt i januar, men falt noe tilbake i forbindelse med krigen i Irak. Etter bunnen i mars har både S&P500 og Nasdaq skutt fart.

Per 8.desember hadde den amerikanske børsindeksen S&P 500 steget med 22 prosent. Teknologisektoren var blant vinnerne, med Nasdaq indeksens oppgang på 46 prosent siden januar.

En trend i år har vært at de mindre børsnoterte selskapene har utkonkurrert de store. Dette viser blant annet utviklingen til Morningstars egen aksjeindeks for små selskaper i USA. Denne indeksen har steget med 42 prosent hittil i år, mens indeksen for de store selskapene har ste

get med 20 prosent i samme periode.

BNP veksten overrasket både på nedsiden og oppsiden. I første kvartal hadde markedsaktørene forventet en høyere vekst enn den årlige veksten på 1,4 prosent som ble målt. Likevel var veksten på henholdsvis 3,3 og 8,2 prosent for andre og tredje kvartal høyere enn forventet.

Arbeidsledighetstallene traff det høyeste nivået på ni år i juni, da målingen viste 6,4 prosent arbeidsledighet. Tallene for den siste perioden viser imidlertid tegn til forbedring.

Den amerikanske økonomien har tjent på de stimuli som har kommet fra myndighetene via skattelettelser og lavt rentenivå. I juni reduserte den amerikanske sentralbanken rentene til 1 prosent og har den siste tiden signalisert at de er mindre bekymret for at deflasjon kan komme.

Spørsmål om veksten vil fortsette

Disse makroøkonomiske hendelsene er i det minste indirekte faktoren som har fått økonomien på beina igjen. Spørsmålet flere markedsaktører nå stiller seg er om veksten vil avta til neste år, da effekten av disse stimulansene kan avta.

Internasjonale fondsforvaltere har generelt blitt mer negative overfor fremtidsutsiktene til USA den siste tiden. I Morningstars Januarundersøkelse svarte 30 prosent av de spurte at amerikanske aksjer ville utvikle seg sterkest kommende 12 måneder. I november svarte bare 5 prosent at USA vil utvikle seg best kommende 12 måneder, mens 27 prosent svarte at amerikanske aksjer vil utvikle seg svakest. Hele 82 prosent mente at amerikanske dollar vil utvikle seg svakest kommende 12 måneder.

Den svake amerikanske dollaren, mot euro og pund, har kommet som et resultat av landets massive budsjettunderskudd. Med få signaler om at underskuddet skal komme under kontroll, forventer de fleste at dollaren vil fortsette å falle.

En annen hindring for videre vekst er myndighetenes tendens til proteksjonisme. Dette har blant annet vist seg i den siste tids kvotering på tekstiler fra Kina. Denne typen kvoter kan redde amerikanske arbeidsplasser i det korte perspektivet, men kan føre til represalier fra andre land. Dette vil i så fall ha negative konsekvenser.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer