Trendskifte for Nordamerikanske aksjefond?

Aksjefond med eksponering i mindre nordamerikanske selskaper har de siste årene i gjennomsnitt vist bedre avkastning enn fond som investerer i store selskaper. Kommende periode kan imidlertid by på interessante muligheter i fond som investerer i de store selskapene.

Christian Klerck Nilssen, 17.10.2003 | 13.27
Facebook Twitter LinkedIn
Det har vært en gjenganger de siste årene. Mindre amerikanske børsnoterte selskaper har utkonkurrert de store. Vi må helt tilbake til 1998 for å finne en periode der nordamerikanske aksjefond som satser mest på store selskaper ga bedre avkastning enn fond med mindre selskaper i sin portefølje.

En sammenligning mellom fondene som investerer i små og store amerikanske selskaper i Morningstars database, viser en klart bedre avkastning for aksjefond med eksponering i mindre selskaper. Gjennomsnittlig avkastning for fondene i Morningstar kategorien Nord-Amerika Små Selskap er i skrivende stund 20,6 prosent.

Til sammenligning har fon

dene i Morningstar Kategorien Nord-Amerika Store Selskap steget med 11,2 prosent. Annualisert avkastning for de to kategoriene siste fem år viser at Små Selskap steg med 5,5 prosent, mens Store Selskap falt med 2,3 prosent.

Etter flere år med best avkastning for fondene med mesteparten av sin eksponering i mindre selskaper, kan det imidlertid snart være duket for en oppgang for fondene som satser på store selskaper.

Historien har vist at syklusen for små og store selskaper varer i syv år av gangen. Dette kan bety at vi snart er i ferd med å nærme oss slutten på perioden da de små selskapene viser bedre avkastning enn de store. Derfor kan det være hensiktsmessig og allerede nå vurdere om du skal øke din eksponering mot fondene i den store enden av spektret.

Morningstar foretok en sortering av nordamerikanske aksjefond med eksponering i store selskaper og fant et fond som kan være verdt å ta en nærmere titt på.

Morgan Stanley SICAV US Value Equity

Morgan Stanley SICAV US Value Equity er blant de bedre fondene i Morningstar Kategorien Nord-Amerika Store Selskap med hensyn til gjennomsnittlig årlig avkastning siste tre år. Fondets porteføljesammensetning plasserer fondet i Verdi, Store Selskap i Morningstar Style Box. Fondets forvalter, Richard Behler, velger undervurderte selskaper basert på pris til inntjening og som betaler utbytte til aksjonærene. Denne strategien førte til at fondet utkonkurrerte sine konkurrenter i 2000 og 2001, men var mindre vellykket i 2002 da fondet måtte tåle et tap på omkring 37 prosent.

Fondet har imidlertid en sterk langsiktig avkastningshistorikk og har mer eller mindre stått opp fra de døde hittil i år. Richard Behler har over 19 års erfaring fra finansbransjen. Han holder vanligvis ikke mer en 3 prosent i en enkelt aksje i porteføljen. Per utgangen av august er fondets største plassering i amerikanske Pfizer. Andre investeringer, slik som Bank of Amerika og Hewlett-Packard utgjør nå under 3 prosent av fondets portefølje. Porteføljen består i dag av totalt 71 aksjer og 24 prosent av fondets aktiva er blant de 10 største investeringene.

Sektorfordelingen favoriserer nå aksjer inne finanssektoren og råvarer/industri. Den overordnede strategien er å satser på aksjer som er sykliske, noe som vil kunne gi gode resultater da investorene velger å favoriserer denne typen selskaper.

Investeringer i fond som fokuserer kun på store nordamerikanske selskaper bør imidlertid utgjøre en mindre del av din totale investeringsportefølje. Det er også sannsynlig at du allerede kan ha den nødvendige eksponeringen mot disse aksjene i din nåværende fondsportefølje. Det er likevel verdt å evaluere situasjonen og eventuelt revurdere vektingen mellom store og små selskaper i tiden fremover. Du kan i verste fall gå glipp av en periode der de store amerikanske selskapene kan utkonkurrere de små.

Denne kommentaren ble første gang publisert i Økonomisk Rapport Nr. 17. oktober 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer