Risikoaksjene best i 2003

Vekstmarkeder, de mindre selskapene og vekstaksjene har utviklet seg best på verdens børser hittil i år. De har en ting til felles – de betraktes som risikofylte investeringer.

Niklas Tell, 16.10.2003 | 12.33
Facebook Twitter LinkedIn
Hovedforklaringen på at risikofylte aksjer har utviklet seg best hittil i år er at utsiktene for verdensøkonomien nå ser bedre ut. Det forventes i tillegg at det nok en gang er USA som vil bli vekstmotoren fremover. For å få mest mulig ut av den forventede oppgangen søker investorene nå de mer risikofylte investeringene.

Generelt har aksjene i vekstmarkeder (emerging markets) og vektaksjer, utkonkurrert de defensive aksjene hittil i år.

Øst-Europa i skuddet

Vekstmarkeder fortsetter å vise en positiv utvikling. Fondene i denne europeiske Morningstar Kategorien ligger helt i toppen avkastningsmessig hittil i år. Si

den 31.desember 2002 har gjennomsnittsfondet i Morningstar Kategorien Øst-Europa aksjer steget med hele 54 prosent, per 13. oktober. Gjennomsnittsfondet i Latin-Amerika Kategorien er opp med 44,6 prosent hittil i år, mens Morningstars indeks over de store børsnoterte verdi aksjene har steget med 10,6 prosent (alle tall i amerikanske dollar).

De mindre børsnoterte selskapene har utkonkurrert de store selskapene og vekstaksjer har steget mer enn verdiaksjer på de toneangivende børsene hittil i år. Denne trenden vises tydelig i utviklingen i Morningstars egne indekser i USA (for mer informasjon om Morningstars egne indekser klikk her).

Indeksen som måler utviklingen for de mindre vekstaksjene på børsene i USA, Morningstar Small Growth Index, har steget med 44.6 prosent hittil i år. Til sammenligning har indeksen som måler utviklingen til de store børsenoterte amerikanske selskapene, Morningstar Large Cap Value Index, steget med kun 10,6 prosent i samme periode.

Ulikt i Japan

Aksjene i Japan har også vist en positiv utvikling, men av andre årsaker. MSCI Japan har steget med over 34 prosent hittil i år, per 13. oktober, målt i amerikanske dollar. Etterfulgt av en økonomisk nedgangstid, som startet med det kraftige børsfallet i 1998, har det gjentatte ganger kommet falske signaler om bedre tider i Japan.

I dag ser det imidlertid ut som om høykonjunkturen som begynte i første halvdel av 2003, vil kunne fortsette. I tillegg er strukturelle reformer endelig ventet å gå igjennom etter valget den 9. november.

På tide med store selskaper?

Det faktum at aksjefondene som investerer i mindre selskaper har utkonkurrert de som investerer i de store var mest tydelig i juli og august. Det gjennomsnittlige aksjefondet i Global Kategorien, som investerer i små og mellomstore selskaper, har steget med 35,7 prosent siden januar (per 13. oktober). Gjennomsnittsfondet som investerer i de store selskapene derimot, har ”bare” steget med 21 prosent i samme periode (målt i euro=.

For investorer som satser på en contrarian stil (investere i upopulære aksjer), kan det nå være på tide å ta en nærmere titt på de store børsnoterte selskapene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer