Morningstars europeiske markedsbarometer for oktober 2023

Det er betydelige forskjeller i avkastning, men også i verdsettelse, mellom store og små selskaper.

Fernando Luque 06.11.2023 | 18.56
Facebook Twitter LinkedIn

barometer

Oktober, preget av konflikten i Midtøsten, har vært en utfordrende måned for de europeiske aksjemarkedene. Morningstar Europe NR-indeksen var ned 3,8% (målt i euro), men dette tallet reflekterer ikke fullt ut forskjellene som har eksistert i investeringsstilen til selskapene som utgjør denne indeksen.

Denne måneden, mens det har vært forskjeller i avkastning mellom verdi- og vekstselskaper (Large Value-stilen i vår European Style Box var ned 2,1% sammenlignet med et tap på 3,0% for Large Growth-segmentet), den største forskjellen oppsto mellom store og små selskaper. 

Europeisk barometer etter stiler

Forrige måned opplevde de store europeiske selskapene en gjennomsnittlig nedgang på 2,9%, sammenlignet med en nedgang på 4,6% for de små selskapene. Men dette er ikke en isolert situasjon. Sammenligner vi avkastning over lengre tidsperioder (1 år eller 3 år), er de store selskapene fortsatt mer lønnsomme enn de små.

Barometro europeo Large vs Small Caps

Som alltid avhenger forskjellene i avkastning etter investeringsstil av forskjellene i avkastning på sektornivå.

I oktober opplevde nesten alle sektorer tap, med to unntak: energisektoren, som var uendret, og forsyningssektoren, som fikk en svak økning på 0,3% i euro. Derav den bedre relative ytelsen til verdiinvestering sammenlignet med vekstinvestering. Blant de sektorene som hadde størst nedgang bør nevnes syklisk konsum (-5,2%) og helsesektoren (-4,6%).

Europeisk barometer etter sektorer

Innen den sykliske konsumsektoren ble to bransjer spesielt påvirket av nedgangen: luksusindustrien (LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE LVMH falt med 5,8% og Kering SA KER med 11,3% i oktober) og den tyske bilindustrien (Mercedes-Benz Group AG MBG og Bayerische Motoren Werke AG BMW falt henholdsvis 15,9% og 9,1%).

I helsesektoren kunne ikke den sterke ytelsen til Novo Nordisk NOVO (+5,0%), selskapet med høyest markedsverdi, ikke bare i sektoren, men i hele det europeiske aksjemarkedet, oppveie de kraftige nedgangene til selskaper som Sanofi SA SAN (-15,6%) eller AstraZeneca PLC AZN (-8,1%).

Til slutt, når det gjelder verdivurderinger, er det også verdt å nevne at det er svært store forskjeller mellom store og små selskaper. Ved utgangen av oktober var Pris/virkelig verdi for de store selskapene 0,88 mot 0,73 for de små selskapene. Den vedlagte grafen viser også at det billigste segmentet er small value, med en pris/virkelig verdi på 0,68. Den minst attraktive verdsettelsesmessig er fortsatt Large Growth med en pris/virkelig verdi på 0,99.

Europeisk barometer etter rangeringer

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer