De små denger de store

De små selskapene i USA har, til tross for økonomisk usikkerhet, utkonkurrert de store selskapene avkastningsmessig hittil i år.

Phoebe Davison, 06.10.2003 | 12.18
Facebook Twitter LinkedIn
Siden begynnelsen av januar (frem til 3.oktober) har Morningstars Large Cap indeks steget med 14,9%. Til sammenligning har Morningstars Small Cap indeks steget med 30,6 prosent.

Forskjellen mellom de store og de små selskapene er enda tydeligere i Morningstar Kategorien Nord-Amerika, Store Selskap og Nord-Amerika, Små/Mellomstore Selskap. Aksjefondene som fokuserer på de små og mellomstore aksjene har i gjennomsnitt gitt det dobbelte i avkastning, sammenlignet med fondene som investerer i store amerikanske selskaper.

Økonomisk usikkerhet

Finansanalytikerne er nå delte i syn på om den amerikanske økonomien vil fort

sette å vise en positiv utvikling i tiden som kommer. Europeiske fondsforvaltere svarte, i den siste undersøkelsen til Morningstar, at det er ganske sannsynlig at den amerikanske økonomien vil fortsette å vise samme veksttakt som nå fremover.

Et positivt makroøkonomisk nøkkeltall fra den amerikanske økonomien var BNP-veksten for andre kvartal, som ble oppjustert. Den amerikanske økonomien vokste med 3,3 prosent i andre kvartal på årlig basis.

Men selv om det er kommet flere positive nøkkeltall fra økonomien er det fortsatt et stort usikkerhetsmoment med landets store gjeldssummer. Budsjettunderskuddet og underskuddet på handelsbalansen kan forhindre ytterligere oppgang i den amerikanske økonomien. Dette var også en tydelig negativt faktor for europeiske fondsforvaltere, som fortalte Morningstar at underskuddene etter all sannsynlighet vil skade den amerikanske økonomien.

Bevegelser i markedet

Selv om aksjemarkedene viste en volatil utvikling i september, steg de toneangivende børsindeksene noe. S&P 500 indeksen har steget med 16% hittil i år, men la på seg kun 1 % siste måned. Den teknologitunge Nasdaq indeksen steg med 1,4% i september.

Forbrukertilliten, som er et viktig signal om tilstanden i den amerikanske økonomien, falt noe sist måned. Det er bekymringen omkring jobbmarkedet som var den sterkeste bidragsyterne til fallet i indeksen som måler forbrukertilliten denne gangen. Tillitten blant forbrukerne er usedvanlig viktig for USA, da to tredjedeler av landets BNP utgjøres av privat forbruk.

På fond siden fortsatte anklageren fra New York, Eliot Spitzer, sin etterforskning av ulovlig handel i fondsbransjen i USA. Flere store selskaper i finanssektoren har nå startet interne undersøkelser, mens en trader i et hedge fond allerede har erklært seg skyldig i ulovlig handel av fondsandeler.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer