For mye tiltro til amerikansk oppgang

Investorer verden over har gitt sin fulle tiltro til at den amerikanske økonomien vil være vekstdriveren fremover. Det kan imidlertid være bedre å se til Japan for vekst.

Niklas Tell, 22.09.2003 | 12.37
Facebook Twitter LinkedIn
MSCI sin verdensindeks steg med 2 prosent i august og kunne notere en oppgang på 19,2 prosent hittil i år per 18.september (målt i amerikanske dollar). Øst-Europa og andre vekstmarkeder fortsatte å vise positive takter. MSCI Far East har eksempelvis steget med omkring 30 prosent hittil i år, mens Latin Amerika er opp med imponerende 40 prosent i samme periode.

Spørsmål om USA-veksten

Nøkkeltall fra den amerikanske økonomien indikerer at veksten er i rute, men det er fortsatt flere spørsmålstegn. Veksten i jobbmarkedet er fortsatt svak. Arbeidsledigheten har falt noe de siste månedene, men fallet er langsomt. Siste gang arb

eidsledigheten var på dagens nivåer var tilbake i 1994.

Den amerikanske sentralbanken lot styringsrentene ligger på 1 prosent på sitt siste møte den 16.september. Det som hender i den amerikanske økonomien er av avgjørende betydning for selskaper over hele verden. De er nemmelig avhengig av at amerikanske selskaper fortsetter å kjøpe produkter fra utlandet. Utviklingen i USA er også viktig med tanken på investeringsfordelingen i globale porteføljer. Amerikanske aksjer veier tungt i MSCI sin verdensindeks (50%). Japan og Storbritannia har en vekt på 10 prosent hver.

Det gjennomsnittlige globalfondet i Morningstars database i kategorien Globale aksjefond, har omkring 45 prosent av sin portefølje investert i USA og omkring 6 prosent i Japan. Denne Morningstar Kategorien har hittil i år steget med 18 prosent målt i amerikanske dollar.

Veksten i Japan kan fortsette

Japan og resten av Asia har fortsatt den positive utviklingen. MSCI sin Japan indeks kunne notere en oppgang på 28 prosent per 18.septmeber. MSCI Pacific Free eks. Japan steg med 24 prosent i samme periode. Innenlands etterspørsel er stadig viktigere for landene i Asia, men det er fortsatt viktig med en bedring i verdensøkonomien og spesielt i USA.

I Japan ble statsminister Junichiro Koizumi gjenvalgt sist lørdag, noe som vil være positivt for landets økonomi. Koizumi har allerede gjort det klart at han vil fortsette å sette i verk reformer for å bedre landets økonomi. Dette kan bidra til videre oppgang for japanske aksjer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer