Positive overraskelser i Tokyo

En sterk valgplattform for Koizumi og en sammenslåing av de to største opposisjonspartiene, øker sjansen for økonomiske reformer i Japan etter november.

Jonas Lindmark 21.08.2003 | 14.01
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjemarkedet i Tokyo har steget markert den siste tiden. To viktige politiske hendelser har vært bidragsytende til den sterke utviklingen for børsen i Japan de siste månedene. For det første har statsminister Koizumi opparbeidet seg en god politisk plattform og for det andre er sammenslåingen av de to opposisjonspartiene positivt.

Statsministerens popularitet har steget mye den siste tiden etter hans håndtering av konflikten i Irak og krisen mellom Syd - og Nord-Korea løpet av fjoråret. Derfor er nå sannsynligheten for at statsministeren blir gjenvalgt som leder for regjeringspartiet i september meget stor.

Opposisjonen samle

s

Den neste viktige politiske utviklingen kom kun to uker senere, da de største opposisjonspartiene, Japans Demokratiske Parti (DJP) og det Liberale Parti (LP) besluttet å slå seg sammen. Fusjonen mellom de to partiene har skapt et troverdig alternativ til LDP. Dette vil trolig tvinge politikerne på begge sider til å støtte eller motsette seg de reformer som Koizumi hans tilhengere har foreslått.

Utenlandske økonomer er enige om at Japan ikke kan vende tilbake til en sterk veksttakt uten substansielle forandringer både i den finansielle sektoren og resten av økonomien. Den politiske utviklingen i Japan i Juli har økt sjansen for at viktige økonomiske reformer kan vedtas etter valget i november.

Tas det nåværende nivået for aksjeindeksene i Japan i betraktning – fortsatt på samme nivå som i 1983 - vil investorene som stoler på at vedtagelsen av reformer snart vil skje, anses det nåværende kursnivået på japanske aksjer som en god kjøps mulighet.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer