Amerika kjemper for vekst

Mens de amerikanske aksjeindeksene har holdt seg stabile i Juni, mangler det fortsatt signaler om at den underliggende økonomiske utviklingen er på bedringens vei.

Phoebe Davison, 02.07.2003 | 15.05
Facebook Twitter LinkedIn
Den siste rapporten fra de 12 distriktene som tilhører den amerikanske sentralbanken (FED), Beige Book, viste kune marginale bedringer i den amerikanske økonomien siste måned. Rapporten viste imidlertid ikke at tendense i økonomien er bitt verre, men den har heller ikke blitt noe særlig bedre den siste tiden.

Brutto Nasjonalprodukt (BNP) steg med en årlig rate på 1.4 prosent i første kvartal, noe som var det samme som veksten i fjerde kvartal av 2002. På forhånd var det ventet en BNP vekst på 1.9 prosent i første kvartal.

Den amerikanske sentralbanken, FED, reduserte styringsrentene med 25 basispunkter til 1 prosent ved sitt sis

te rådsmøte. Sentralbanken uttalte at de nå ser en større risiko for fallende inflasjon enn for stigende. Investorene på de amerikanske børsene reagerte med blandede følelser på rentekuttet, da flere hadde håpet på et kutt på 50 basispunkter.

I tillegg til lavere veksttakt i økonomien er tilliten til forbrukerne lite oppløftende nå. Tilliten blant amerikanske forbrukerne har falt moderat fra mai til juni. Dette viser den siste statistikken fra Universitet i Michigan.

Stabile børsindekser

Den brede amerikanske børseindeksen, S&P 500, steg svakt i juni med en oppgang på fattige 1 prosent. Likevel har indeksen steget med hele 15 prosent i andre kvatal og er nå opp 11 prosent hittil i år. Den teknologitunge Nasdaq indeksen, steg med 2 prosent i juni. Denne indeksen har dermed steget med 22 prosent hittil i år.

De fleste investorer og analytikere er enige om at det nå er nødvendig med positive makroøkonomiske signaler fra den amerikanske økonomien, for at aksjeoppgangen kan fortsette.

Det var tilsammen 46 prosent av deltagerne i den siste undersøkelsen til den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch, som mener at et amerikanske aksjemarkedet nå er det mest overvurderte. Likevel sier fondsforvalterne som deltok i Morningstars siste trendundersøkelse, at det amerikanske aksjemarkedet har den nest beste sjansen til å se sterkest vekst kommende 12 måneder. Forvalterne tror fortsatt at Asia eks. Japan vil utvikle seg sterkest kommende 12 måneder.

Utenlandske investorer kvitter seg nå i økende grad med amerikanske aksjer. Dette kommer på det verst tenkelige tidspunktet for USA, som sliter med et stort underskudd på handelsbalansen. Den amerikankse økonomien er avhengig av at fremmed kapital fortsetter å komme til landet. En rapport fra Lombart Street Research viser at for første gang på fem år, har utenlandske investorer solgt flere amerikanske aksjer enn de har kjøp i løpet av de siste tre månedene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer