Ujevn børsoppgang

Etter en svak start i år har verdens børser steget merkbart i andre kvartal. I mai var oppgangen for verdensindeksen på 5.5 prosent og den positive tendensen har fortsatt i juni. Aksjeoppgangen hittil i år er nå på 14 prosent.

Niklas Tell, 18.06.2003 | 15.37
Facebook Twitter LinkedIn
Det er imidlertid store regionale forskjeller på børsenes utvikling. I følge den siste undersøkelsen til Merrill Lynch mener 78 prosent av amerikanske fondsforvaltere at sitt marked er fair priset eller overvurdert nå. På den andre siden av Atlanteren er det imidlertid kun 55 prosent som mener at det europeiske aksjemarkedet er fair priset eller overvurdert.

Sterkt i TMT

En av de mest merkverdige hendelsene denne våren har vært oppgangen i TMT sektoren (Teknologi, Media og Telekommunikasjon). Det gjennomsnittlige aksjefondet i denne kategorien har steget med 9.5 prosent siste tre måneder per 13.juni. Håpet er at teknologi

selskapene står godt rustet til å nyte godt av en generell økonomisk opptur.

Aksjene i Latin-Amerika har også utviklet seg merkbart sterkt i år. MSCI sin Latin-Amerika indeks har steget med 23.5 prosent i amerikanske dollar hittil i år per 13.juni. Dette er i første omgang et resultat av revalueringen av brasilianske real (Brasil er det markedet som veier tyngst i denne regionen). Målt i lokal valuta har aksjene i Latin Amerika steget med 7.5 prosent siden begynnelsen av året. Målt i amerikanske dollar er imidlertid oppgangen på hele 33 prosent.

I Europa besluttet den europeiske sentralbanken å redusere rentenivået med 50 basispunkter til 2 prosent, det laveste nivået none sinne, på sitt møte den 5 juni. Dette har bidratt til en positiv utvikling for aksjene i Europa den siste tiden. Det er imidlertid grunn til bekymring. Tilstanden i økonomien for de fleste landene i Eurosonen vitner om lav økonomisk vekst og fallende inflasjon.

I USA har aksjene som inngår i S&P 500 indeksen brutt opp gjennom nivået ved 1000 den 16.juni. Indeksen har ikke nådd dette nivået siden juni i fjor. Investorene håper fortsatt på at en økonomiske oppgangsperiode vil komme i andre halvdel av 2003, men enkelte har blitt litt mer forsiktige den siste tiden.

Utsikter

Den siste tids sterke utvikling på aksjemarkedene kan synes å ha kommet som et generelt resultat av utviklingen i andre investeringsobjekter. Eiendomsmarkedet i flere land er nå på historisk høye nivåer og obligasjonsmarkedet synes mindre attraktivt etter en lang periode med fallende renter.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer