Fallende dollar og risiko for deflasjon

I løpet av mai falt amerikanske dollar til det laveste nivået noensinne mot euro. Utviklingen har ført til spekulasjoner omkring USAs ”sterke dollar” politikk.

Phoebe Davison, 04.06.2003 | 12.30
Facebook Twitter LinkedIn
Nylige uttalelser fra den amerikanske sentralbanksjefen, Alan Greenspan, og finansminister John Snow har ført til spekulasjoner blant investorer og valutameglere om USA nå har blitt mindre aktive med å beholde en sterk amerikansk dollar.

Blandede signaler

Men sist uke førte uttalelser fra George Bush til ny forvirring da presidenten støtter en sterk dollar på G8 Toppmøte i Frankrike.

En svakere amerikansk dollar burde bidra til å styrke de amerikanske eksportselskapene og komme nærmere balanse i utenlandsregnskapet. På den annen side kan det bidra til å forhindre en oppgang i verdensøkonomien, spesielt da importer

te varer blir dyrere for amerikanske forbrukere. Det amerikanske forbruket utgjør en stor del av USAs brutto nasjonalprodukt og er derfor en viktig vekstdriver for økonomien.

Likevel er det fortsatt rom for ytterligere fall i amerikanske dollar mot Asias valutaer. Selv om USAs underskudd mot flere av landene i Asia er stort, har disse landene ikke sett et skift i sine valutaer. En av grunnen til dette er at de er knyttet mot amerikanske dollar.

I følge Alan Greenspan er det fortsatt en fare for deflasjon i USA. Sentralbanken lot styringsrenten ligge på 1.25 prosent ved siste møte, men det er nå spekulasjoner om det kan komme et rentekutt allerede i løpet av Juni.

Den amerikanske arbeidsledigheten nådde 6 prosent i mai. Dette er en sterk oppgang fra 5.8 prosent noen måneder tilbake.

Oppløftende rapporter

Andre makroøkonomiske nyheter har imidlertid vært positive for USA den siste tiden. Estimert BNP vekst for første kvartal har blitt oppjustert fra 1.6 prosent til 1.9 prosent på årlig basis.

Statistikk viser også oppløftende tall fra forbrukerne og Bushs skattekuttpakke over de kommende 10 år kan bidra til stimulans i den amerikanske økonomien.

Utsikter

Utsiktene for det amerikanske aksjemarkedet er usikre nå. Børsene steg i etterkant av avklaringen i Irak, men utsiktene for den amerikanske økonomien er blandet.

Derfor er investorer og analytikere delte i oppfatningen på om bunnen er nådd i det amerikanske aksjemarkedet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer