Krigsnyheter styrer markedet

Krigen i Irak har dominert amerikansk media den siste måneden. Krigsnyheter har drevet markedet i begge retninger i perioden.

Phoebe Davison, 08.04.2003 | 12.37
Facebook Twitter LinkedIn
Usikkerheten omkring konflikten i Irak har plaget aksjemarkedet den siste tiden. Mye av usikkerheten ble fjernet da det krigen ble startet, men siden da har markedet vært sensitivt overfor krigens utvikling.

Krigens utbrudd har økt volatiliteten i det amerikanske aksjemarkedet de siste ukene. Forventninger om at krigen sart er over, har imidlertid ført til oppgang på de amerikanske børsene.

Den brede aksjeindeksen S&P 500 steg med 4% i mars per 3. april. Dette utgjør et fall på kun 0,5% hittil i 2003. Likevel har utviklingen i denne indeksen vært preget av høy volatilitet den siste måneden. Det forventes at denne utviklingen vil

fortsette ennå en stund.

Den sektoren som har fått hardest medfart er telekommunikasjon, konsumvarer og materialer. Nedgangen her er henholdsvis 12%, 6% og 6%. Helsesektoren og informasjonsteknologi har utviklet seg best den siste måneden.

Teknologiindeksen, Nasdaq, steg med 4% fra begynnelsen av mars per 3.april. Nasdaq har dermed steget med 4,5% siden begynnelsen av året.

Fed bekymrer

Den amerikanske sentralbanken, FED, ble også rammet den siste måneden. Det kom som en overraskelse på markedet at det ikke ble offentliggjort utsikter for økonomien. Sentralbanken legger skylden på geopolitisk usikkerhet. Sentralbanken valgte samtidig å la styringsrenten ligge på 1,25%.

Det endelige tallet for BNP veksten for fjerde kvartal ble offentliggjort, noe som bekreftet at den amerikanske økonomien vokste med 1,4% i 2002. Tillitten blant forbrukerne falt svakt i mars etter et større fall i løpet av februar.

Den siste undersøkelsen fra instituttet for Suply Management kunne fortelle om at det var lavere vekst i fabrikkindustrien og annen industri den siste måneden. Nedgangen i annen industri var på 6 prosentpoeng, noe som bidro til et fall til 47,9%. Fabrikkindustriindeksen falt med ni punkter til 46.3% siste måned. Nivået som indikerer kontraksjon eller ekspansjon ligger på 50 i denne undersøkelsen. Tall under 50 indikerer kontraksjon, mens tall over 50 indikerer ekspansjon.

De siste estimatene for krigens kostnader ligger på 75 milliarder dollar. Dette estimatet vil sannsynligvis stige dersom krigen blir langvarig. Analytikerne er nå delte i sine forventninger til utsiktene for den amerikanske økonomien.

Flere mener at når krigen er over vil den amerikanske økonomien være i stand til å vokse raskere enn tidligere. Andre mener at krigen er en unnskyldning for svake fundamentale makroøkonomiske data for økonomien. Flere er også bekymret for at motstanden mellom Amerika og Europa vil blusse opp igjen ettersom det har vært stor motstand mot krigen i Irak.

For europeiske fondsforvaltere er det en klar tendens at de er bekymret overfor utviklingen i obligasjonsmarkedet i USA. Hele 27% av de spurte sier at de mener det er en stor sannsynlighet for at en boble har utviklet seg i amerikanske statsobligasjoner.

Denne kommentaren er skrevet av Phoebe Davison, som er fondsanalytiker for Morningstar i England.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer