Fukui skuffet i sin første uke

Sist uke ble Toshihiko Fukui ny sjef for den japanske sentralbanken. Han innkalte straks til et krisemøte, noe som løftet det japanske aksjemarkedet. Likevel var resultatet skuffende.

Jonas Lindmark 27.03.2003 | 11.07
Facebook Twitter LinkedIn
I løpet av februar og første halvdel av mars, ble det japanske aksjemarkedet trukket ned av bekymringer om en langvarig krig i Irak. Det japanske aksjemarkedet traff sitt laveste nivå på 20 år den 11. mars. I løpet av de siste to ukene har aksjene internasjonalt kommet tilbake, men aksjene i Tokyo har ikke klart å henge med på denne positive utviklingen.

Fukui ny sjef

Investorene i Japan håpet på bedre, tider etter at Toshihiko Fukui ble valgt som ny sjef for den japanske sentralbanken (BoJ). Like etter at han ble valgt inn innkalte han til et hastemøte om landets økonomiske situasjon den 25.mars.

Investorene håpe

t dermed på drastiske tiltak for å bedre situasjonen i den japanske økonomien og aksjene på børsen i Tokyo steg i forkant av møtet. Det kunne virke som Fukui hadde planer om å kickstarte den japanske økonomien, men utfallet av møtet var skuffende for investorene. Styret i Bank of Japan (BoJ) besluttet å stemme 7 mot 2, for en fortsettelse og utvidelse av en eksisterende plan om oppkjøp av kommersielle bankers aksjer.

Grensen for investeringene ble løftet fra 2000 milliarder yen til 3000 milliarder yen, eller 25 milliarder dollar. Dette tilsvarerer hele 0,33 prosent av den samlede markedsverdien på børsene i Tokyo.

Dette var ikke hva investorene hadde håpet på. Før møtet hadde de håpet at sentralbanken hadde ambisjoner om å varsle oppkjøp av utenlandske obligasjoner, for å svekke japanske yen og sette fart i inflasjonen og eksporten.

Utsikter

Etter kun en uke, er det imidlertid for tidlig å gi opp håpet om at den nye BoJ vil sette i verk omfattende reformer for å bedre situasjonen i Japan. Toshihiko Fukui har i mange år jobbet for sentralbanken, før han sa opp sin stilling der i 1998. Sist uke kom han med flere sterke uttalelser i landets parlament.

Derfor er det beste håpet om en vending i japansk økonomi nå den nye ledelsen i BoJ. Banken har nemmelig de beste forutsetningene for å løse de knutene som nå finnes og skape inflasjon. Men siden problemene i den japanske økonomien nå har pågått i over ti år, er det naturlig å gi Mr. Fukui mer enn en uke til å gjennomføre de nødvendige reformene.

Denne kommentaren er skrevet av Jonas Lindmark, som er Analysesjef for Morningstar i Sverige.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer