Fortsatt press på TMT

Etter en kortvarig oppgang for teknologisektoren mot slutte av 2002, er stemningen igjen presset. Det var de internasjonale telekommunikasjonsselskapene som viste svakest utvikling i februar.

Frédéric Lorenzini 06.03.2003 | 14.34
Facebook Twitter LinkedIn
Den svake utviklingen i verdensøkonomien og negativ stemning på børsene, har ført til at investorene holder seg unna TMT (teknologi, media og telekommunikasjon) aksjene til tross for lav prising.

Stemning og markedet

Interessen for TMT-aksjene steg mot slutten av fjoråret, men nå er sektoren nok en gang rammet av vanskelige markedsforhold. De hardt prøvede telekomselskapene sliter fortsatt med høy gjeldsgrad og lav forventet vekst i markedet.

Til tross for dette er situasjonen noe bedre for mobiloperatørene. Denne delen av sektoren har vist god veksttakt og solid inntjening. Dette har ført til flere kjøpsanbefali

nger blant analytikerne.

Faktum er at etter frykten som oppstod i 2000 og 2001 for et kollaps for 3.generasjons mobile tjenester, har mobiloperatørene lykkes med implementeringen av disse tjenestene (SMS, data, bilder, etc.) Aksepten i markedet er så god at WestLB Panmure tror at såkalte ”dual mode” håndholdte apparater burde være tilgjengelige mot slutten av året. Videre tror de at disse vil være tilgjengelige for massemarkedet mot slutten av 2004.

Dette lover godt for mobiltelefonprodusenter som Ericsson, Nokia og Motorola. Dette kan også vise seg å bli positivt for selskapene som leverer deler til mobiltelefonprodusentene. I januar registrerte brikkeprodusentene en salgsvekst på 20% (annualisert) og produsentene kan nå krysse sine fingre for en vekst i mobilmarkedet for inneværende år.

For PC-produsentene ser det imidlertid ikke så lyst ut. Dell Computers uttalte nylig at de er pessimistiske til markedet for nye maskiner. Profesjonelle kunder er i gang med sine kostnadskutt og salget til massemarkedet forventes å stagnere som følge av svakere forbrukertillit.

Enkelte eksperter tror på vekst innen for IT sikkerhet og IT management for PC-er og nettverk, men har en forsiktig holdning til markedet for øvrig.

Utsikter

Som verdensøkonomien og de fleste andre sektorer, er TMT sektoren under press om dagen. Stor usikkerhet som følge av konflikten i Irak og svak vekst i verdensøkonomien fører til en avventende holdning til denne sektoren.

Denne kommentaren er skrevet av Frédéric Lorenzini, som er redaktør for Morningstar i Frankrike.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer