Stemning og markedet
Lettelsen over at finanskrisen ble midlertidig avverget, sammen med en sterk BNP-vekst i første kvartal, førte til at Tokyobørsen ble vinneren i første kvartal. Mens verdensindeksen MSC
I World falt med 10% i dollar, steg MSCI Japan med 7% i denne perioden. Japanske aksjer ga god relativ avkastning i løpet av tredje kvartal også. Nedgangen ble ”kun” 12%, mens verdensindeksen falt med 19%. Resultatet etter ni måneder var en nedgang på 6% for MSCI Japan, mens verdensindeksen falt med 26%.
Fjerde kvartal var imidlertid en stor skuffelse for investorene i japanske aksjefond. Da ble det klart at den økonomiske veksten igjen var avtagende, og politiske problemer økende. MSCI Japan falt med 6%, da optimisme i USA og Europa førte til en oppgang for MSCI World på 7% i fjerde kvartal.
Likevel har den relative utviklingen for japanske aksjer (-11% i amerikanske dollar) vært god, sammenlignet med en nedgang for MSCI World (21%) i 2002. For investorer i andre valutaer ble 2002, med den fallende amerikanske dollaren, mer skuffende selv om relasjonen fortsatt er tilstede. For eksempel MSCI Japan i euro falt med 24%, mens MSCI World falt med 33%.
Denne sterke relative utviklingen i Japan, selv med mindre vellykket forsøk på å bedre den japanske økonomien og reformer som ikke har blitt gjennomført, viser hvor sterk pessimismen var ved begynnelsen av 2002. Fallet i fjerde kvartal av 2002 bør også bidra til å gi et godt potensial for god avkastning nå, dersom positive overraskelser kommer.
Utsikter
Likevel er økonomene forsiktige med å spå en oppgangsperiode i Japan nå. De fleste er enige om at selv om japanske myndigheter gjennomfører alle nødvendige reformer, som kan bidra til å løse landets strukturelle problemer, vil det ta over ett år før dette merkes. Likevel viser historien at økende optimisme kan være nok til å løfte aksjene i Tokyo.
Denne kommentaren er skrevet av Jonas Lindmark, som er redaktør for Morningstar i Sverige.