Påvirkes av politiske faktorer

Som forventet utviklet helseaksjene seg svakere enn totalmarkedet i november. Investorer som vurdere en investering i helsefond, bør vurdere både fundamentale og politiske faktorer som kan påvirke sektoren.

Morningstar Europe Editor 11.12.2002 | 15.58
Facebook Twitter LinkedIn
MSCI Health Care indeksen viste en svak utvikling i november. Oppgangen ble bare 1,2% i dollar, sammenlignet med 5,3% for MSCI verdensindeks. Dersom vi ser nærmere på sammensetningen i helseindeksen finner vi store forskjeller mellom de ulike komponentene. For eksempel steg selskapene som lager maskiner og utstyr til helseindustrien (World Health Care Equipment & Suppliers) med 4 % i november, mens selskapene som tilbyr helsetjenester falt med 10%.

Denne tendensen er på linje med investorenes ønske om å satse på mindre risikofylte sektorer. Når aksjemarkedet stiger, slik som i oktober og november, utvikler som regel helsesktoren seg svakt. Når aksjemarkedet faller viser sektoren styrke.

Av i alt 384 fond som finnes i denne Morningstar Kategorien i Europa, utviklet disse fondene seg svakt bedre enn sammenligningsindeksen. Gjennomsnittlig avkastning ble på 3,4% i dollar, noe som kan forklares med at flere av de store bioteknologiselskapene tok et byks opp i november. Dette bidro også til å løfte Nasdaq Biotech indeksen med 9,1 % i denne perioden.

De politiske faktorene

Republikanernes seier i kongressen i USA forrige måned er i teorien et løft for medisinindustrien der. Republikanerne er positive til private medisiner, og økt konkurranse. Demokratene ønsker imidlertid sterkere kontroll over prisene på medisiner.

På den andre siden er den amerikanske presidentens forslag om å øke tilgangen av kopimedisiner i det amerikanske markedet med på å øke temperaturen i denne debatten.

Utsikter

Det er ikke tvil om at sektoren ser bra ut fundamentalt sett. De langsiktige utsiktene for helsesektoren er gode, og aksjene er lavere priset nå enn ved begynnelsen av 2002.

Likevel bør investorene være klar over den økende konkurransen, utløpet av patenter og den politiske helsedebatten i USA har gjort denne sektoren mindre forutsigbar enn tidligere. Det er lys i enden av tunnelen. ING Asset Management forventer økt inntjening for helsesektoren selv om resultatene for 3.kvartal var på linje med forventningene.

Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luque, som er redaktør for Morningstar i Frankrike.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer