Svak oppgang i farmasi

Helseaksjer fortsetter å være attraktive langsiktige investeringer på bakgrunn av positive demografiske trender i samfunnet. Dette kan påvirke aksjene i denne sektoren i positiv retning i tiden fremover.

Morningstar Europe Editor 07.11.2002 | 14.36
Facebook Twitter LinkedIn
Selv om helseaksjeindeksen MSCI Healthcare fikk en svakere oppgang enn verdensindeksen MSCI World i oktober, her det kommet enkelte positive nyheter fra sektoren.

Stemning og markedet

Helseaksjene har nok en gang demonstrert sin defensive karakteristikk ved den relativt moderate oppgangen på 5,4% (i dollar) i oktober. Til sammenligning steg MSCI World med 7,3% samme periode.

Dersom vi ser nærmere på bevegelsene i de store farmasiaksjene er det store forskjeller i utviklingen i oktober. For eksempel har Merck steget med hele 19% siste måned, sammenlignet med en nedgang for GlaxoSmithKline. Dette vitner om at porte

føljesammensetningen for fondene i denne kategorien er meget viktig.

Oktober er også måneden der analytikerne presenterer sine estimater for 3.kvartal. I denne sammenheng rapporterte Johnson and Johnson en resultatforbedring på 19% for tredje kvartal. Dette var på linje med det analytikerne hadde forventet. Merck rapporterte lavere inntjening for tredje kvartal i år enn for året før, men dette var også på linje med estimatene på Wall Street.

For bioteknologiselskapene har oktober vært en god måned, med en oppgang for Nasdaq Biotech index på 10%. For flere eksperter har aksjene nå blitt attraktive etter det sterke salgspresset som fant sted i juni og juli.

Utsikter

De største farmasiselskapene står overfor en utfordrende periode, som følge av økt konkurranse fra kopiprodukter. I denne forbindelse ble det imidlertid en seier for Astrazeneca, etter at de vant søksmålet mot flere selskaper som tilbyr kopiprodukter.

En annen positiv melding fra denne sektoren kom etter at det ble klart at FDA i USA får en ny kommisjonær. Dette kan bidra til at nye preparater kan bli godkjent for salg. Dette er viktig for fremtiden.

De fleste som følger utviklingen i denne sektoren mener at 2003 vil bli bedre enn 2002 for denne sektoren. For det første utløper flere patenter i 2003, noe som allerede er neddiskontert i aksjekursene. For det andre fordi det vil komme flere nye produkter på markedet, ettersom kravene for nylansering er i endringsfasen.

Deffensive helseaksjer kan komme til å utkonkurrere aksjemarkedet for øvrig, dersom usikkerheten i verdensøkonomien fortsetter.

Dersom den økonomiske situasjonen bedrer seg, er det imidlertid større sannsynlighet for at investorene søker mer økonomiske sensitive aksjer som eksempelvis innenfor Teknologi, Media og Telekom (TMT).

Til sist ser stadig flere analytikere fordelen ved at selskapene i bioteknologisektoren har blitt mer inntjeningsgjennomsiktige. En annen faktor er at enkelte mener (JPMorgan Fleming) at historisk har sektoren vist den sterkeste utviklingen mot slutten av året. Den neste runden med testing av nye produkter, de kommende månedene, kan derfor økte tryggheten til sektoren.

Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luques, som er Morningstars redaktør i Spania.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer