Full oversikt over kategoriene

Morningstar Kategorier™ spiller en viktig rolle i sammensetningen av en fondsportefølje. I tillegg er våre kategorier utgangspunktet for tildelingen av stjernene i Morningstar Rating™. Nå kan du lese mer om denne inndelingen, som bør være utgangspunktet for dine fondsvalg.

Christian Klerck Nilssen, 24.10.2002 | 14.51
Facebook Twitter LinkedIn
Nylig lanserte Morningstar en ekstra hjelp til brukerne. Du får nå innsyn i fondsinndelingen som er utgangspunktet for Morningstars Rating™. Informasjonssidene finner du ved å klikke her.

Sett deg inn i kategoriene

Som fondssparer er det viktig å ha et forhold til de ulike kategoriene. Ved å velge fond fra flere kategorier, kan du få nødvendig risikospredning på ulike regioner og aktivaklasser. Men uten kunnskap om hvorfor et fond tilhører den kategorien det gjør, blir det vanskelig å foreta de riktige valgene. Morningstar har derfor nylig lansert en informasjons

side for fondskategoriene.

Før du bestemmer deg for hvilke fond du skal kjøpe, bør du ta en titt på Morningstars kategorier™. Investeringsbeslutningene dine bør begynne med evaluering av ulike regioner og aktivaklasser (aksjefond, kombinasjonsfond, pengemarkedsfond og obligasjonsfond).

Presis inndeling

En Morningstar Kategori er et investeringsunivers. Det vil si at hver kategori dekker en bestemt type investering (aksjer, obligasjoner, regioner og valuta). Med mer enn 80 ulike kategorier på tvers av Europa bli inndelingene presise, og gjør at du får tilgang til å søke etter fond som passer dine behov. Eksempler på aksjefondskategorier er Norge, Nord-Amerika, Europa- Små Selskap, Kombinasjonsfond i NOK osv.

Denne inndelingen er interessant og viktig. Hvert fond, på bakgrunn av sitt investeringsmandat, kan forvente forskjellig utvikling og påvirkninger avhengig av markedssituasjonen og selskapseksponeringen.

Valuta og varighet

Rentefondene inndeles blant annet på bakgrunn av den underliggende valutaeksponeringen i hvert enkelt fond. Rentefondene inndeles også etter hvor lang løpetid majoriteten av papirene i hvert fond har til forfall.

Kombinasjonsfondene inndeles etter valuta og aggressivitet. Fond med større aksjeandel enn renteandel vil bli betraktet som mer aggressivt, sammenlignet med fond med større rentepapireksponering.

Utgangspunktet for kategorivalget vil være ulikt avhengig av din personlige risikotoleranse, investeringshorisont og avkastningsforventning. Har du for eksempel bestemt deg for å satse på aksjefond, blir neste steg å velge blant Morningstars aksefondskategorier. Deretter må du bestemme deg for om du ønsker eksponering innenfor en bestemt region, en bestemt type aksjer (vekst eller verdi, store eller små selskaper), eller en kombinasjon av disse.

Er du ute etter aksjefond med god risikospredning, kan du sikte deg inn på globalfond. Da vil du få en god spredning flere regioner. Som det går frem av Morningstars Kategorier™ kan du velge mellom Globale små selskaper, mellomstore eller små. Har du imidlertid større risikotoleranse, og spesielt god tro på en sektor, kan du velge blant en av bransjefondskategoriene.

Neste steg blir å finne frem til de beste fondene innenfor en Morningstar Kategori™. Her bør flere ting inngå i din beslutning. Morningstar Rating™ er et fint utgangspunkt for å finne frem til de fondene som har vist best risikojustert avkastning over siste 36 måneders periode. Likevel bør du ikke velge fond basert på antall stjerner alene. Fondenes avgifter og risikonivå bør også vurderes. Har fondet eksempelvis overvekt innenfor en sektor eller region, kan dette bidra til å øke risikoen.

Rating innenfor kategorier

På bakgrunn av fondenes plassering i en kategori vil det bli vurdert kun mot fond med samme investeringsfordeling. Deretter vurderer Morningstar fondenes risikojusterte avkastning og avgifter over siste 36-måneders periode.

Som fondssparer vil du dermed få en presis rangering av fondene innenfor din valgte kategori. Dette bidrar til at investeringsvalget blir enklere, og du vil med større sannsynlighet finne de beste fondene som passer dine investeringsbehov.

Morningstars målsetning er å kunne tilby de beste og nyeste investeringsverktøyene og informasjon til rådighet for profesjonelle rådgivere og private investorer. Derfor har Morningstar utviklet en rekke verktøy slik som Morningstar Rating™, Morningstar Style Box™, Morningstar Kategorier™ og Morningstar Porteføljeverktøy med X-Ray™ og andre fasiliteter. Alle disse hjelpemidlene skal bidra til at du skal kunne foreta bedre og mer informerte investeringsbeslutninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer