Irak-krig og effekten på markedet

Europeiske porteføljeforvaltere er delte i oppfatningen av effekten en eventuell Irak-krig vil få på aksjemarkedet. Dette kommer frem i den siste undersøkelsen til Morningstar.

Christian Klerck Nilssen, 04.10.2002 | 14.58
Facebook Twitter LinkedIn
Internasjonale porteføljeforvaltere anser ikke at en USA-ledet krig mot Irak vil få den negative effekten mange hadde fryktet på dagens aksjemarked.

Flertallet av de spurte peker riktignok på en negativ effekt på aksjemarkedet, men over halvparten mener effekten vil bli begrenset. Dette kommer frem i den siste utgaven av Morningstar European Fund Trends, som utføres av Morningstar hver måned.

På månedens spørsmål, om hvordan en krig vil påvirke global aksjer, svarte 59,3% at det vil få en mindre negativ effekt. 14,8% svarte at den vil få en stor negativ effekt på verdens aksjemarkeder. 16,7% mener en eventuell krig mot Irak vil f

å en positiv effekt på globale aksjemarkeder.

Oppsiktsvekkende i undersøkelsen er at det er flere som forventer at en eventuell krig mot Irak vil få en positiv effekt, enn en negativ effekt. 9,3% av forvalterne som deltok i undersøkelsen svarte at en krig ikke vil ha noen effekt på verdens aksjemarkeder.

Optimister likevel

Flertallet av de spurte forvalterne er fortsatt positive til aksjer de kommende 12 månedene, selv etter den svake børsutviklingen vi har sett den siste tiden.

Hele 94% mener at børsene vil være på et høyere nivå enn i dag på 12 måneders sikt. Spørsmålet ble stilt med hensyn til utviklingen i MSCI's Verdensindeksen målt i Euro.

Til sammen 39% forventer en børsoppgang på mellom 5 og 10 %. Like mange mener at oppgangen vil bli på 10 til 15 % de kommende 12 månedene.

Ut med TMT

Forventningene til TMT sektoren er fallende. Dette kommer frem i Morningstars siste undersøkelse. Det er nå kun 14% som forventer at TMT sektoren vil bli den beste sektoren på 12 måneders sikt.

Dette er en nedgang fra 27% i august. 33% av de spurte mener nå at TMT sektoren vil bli den svakeste de kommende 12 månedene.

Kjøp Asia eks Japan

Asia med unntak av Japan fortsetter å øke i popularitet. Det er nå hele 54% av forvalterne som har denne regionen som sin favoritt, de kommende 12 månedene. Dette er en økning fra 44% i august.

Latin-Amerika er den minst foretrukne regionen. Hele 54 % mener dette vil bli den svakeste regionene på 12 måneders sikt.

Det var til sammen 53 europeiske porteføljeforvaltere som deltok i undersøkelsen i september, derav tre norske. Forvalterne er blant de største i sine markeder, og forvalter i gjennomsnitt 53 milliarder euro.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer