De mest undervurderte aksjene i Norden september 2024

Av de 45 nordiske aksjene som Morningstar dekker, er 14 undervurdert, hvorav én aksje anses å ha en oppside på nesten 90%

Johanna Englundh 27.09.2024 | 12.53
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Blant de mer enn 1790 aksjene som Morningstars analytikere dekker globalt, er 45 av dem lokalisert i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Disse aksjene har fått en stjernerangering basert på om analytikeren anser aksjen for å være over- eller undervurdert. De som anses som undervurderte, får en stjernerangering på mellom 4 og 5, mens overvurderte aksjer får 1 stjerne.

Morningstars analytikere vurderer aksjene ved hjelp av «Price/Fair Value»-metoden. En pris/rettferdig verdi på 1 betyr at selskapet er så nær en rettferdig verdi som det kan være, mens alt rundt 2 betyr at det er dobbelt så høyt som den virkelige verdien (og at aksjen dermed er overpriset).

De fem mest undervurderte aksjene i Norden

  1. GN Store Nord GN
  2. Svenska Handelsbanken SHB A
  3. Nokia NOKIA
  4. Genmab GMAB
  5. Elekta EKTA B

Over en tredjedel av de nordiske selskapene er undervurdert

Flertallet av de nordiske aksjene som dekkes av en Morningstar-analytiker, har en P/FV under 1, mens 20 aksjer har en verdsettelse på 1 eller like over. De aksjene som er høyest verdsatt akkurat nå, og som dermed anses som overpriset, er Wartsila (1,45), Novo Nordisk (1,39), Alfa Laval (1,32) og Kongsberg Gruppen (1,24).

Morningstars ratingsystem tar også hensyn til en usikkerhetsjustering. Dette kalles Fair Value Uncertainty-rating, og vurderer hvor volatil inntjeningen eller kontantstrømmene sannsynligvis vil være de neste fem til ti årene. Dette er som en «risikorating» for en aksje, og det er alltid mye risiko når man snakker om aksjer. Bare to av de nordiske aksjene er vurdert som «lav», Handelsbanken og Kone, mens Swedbank er den eneste med «svært høy» rating.

Hvis vi ser på de aksjene som Morningstars analytikere for tiden anser som undervurderte, er det 14 selskaper som kvalifiserer til listen:

Listen omfatter seks svenske selskaper, seks danske selskaper, ett finsk selskap og ett norsk selskap. Fem av disse selskapene har fem stjerner, og er dermed de mest undervurderte. Nedenfor ser vi nærmere på de mest undervurderte selskapene:

GN Store Nord (GN)

Analytiker: Alex Morozov, CFA

Etter GN Store Nord sin siste kvartalsrapport opprettholdt Alex Morozov, Morningstars leder for aksjeanalyse i Europa, sitt verdiestimat på 270 danske kroner. Selv om resultatene på overflaten var i tråd med analytikerens prognose, skjøv ledelsen oppgangen i virksomheten mot slutten av året i stedet for i andre halvår. Selskapet fortsetter å vise en gradvis forbedring av lønnsomheten og den finansielle gjeldsgraden. På dagens nivåer mener analytikeren at aksjen er undervurdert.

«GNs hørselssegment presterte godt med 10% organisk vekst i kvartalet. Lanseringen av Nexia fortsetter å levere sterke resultater på tvers av alle geografiske områder, med USA som et spesielt sterkt område. Nexia har gått inn i den amerikanske Veterans Affairs-kanalen og har vunnet andeler i denne viktige kanalen. GN har god tro på resultatene i andre halvår, til tross for et mer utfordrende markedsmiljø på sammenlignbar basis og også på grunn av nylige konkurrentlanseringer», skriver Alex Morozow i sin kommentar datert 22. august.

For øyeblikket anses aksjen å bli handlet med en rabatt på 41% i forhold til analytikerens estimat av virkelig verdi.

Svenska Handelsbanken (SHB A)

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

 

Ifølge Niklas Kammer, analytiker i Morningstar, skyldes Handelsbankens nåværende undervurdering delvis bankens betydelige eksponering mot det svenske eiendomsmarkedet, både bolig- og næringseiendom.

«Det svenske eiendomsmarkedet regnes som et av de mest oppblåste i Europa. Vi har nå sett Riksbankens første rentekutt, noe som bør redusere presset på rentedekningen, men risikoen er fortsatt høy», sier han i en kommentar, og legger til at Handelsbankens driftskostnader har økt sammenlignet med andre banker. Gitt at Handelsbankens nye administrerende direktør har satt operasjonell effektivitet som et av sine fokusområder, kom utviklingen også på et dårlig tidspunkt for banken, sier han.

I tillegg kan Handelsbankens forretningsmodell skille seg fra konkurrentenes, både positivt og negativt. Han mener at markedet har vanskelig for å forstå de lave utlånstapene som Handelsbanken har i forhold til konkurrentene, og forskjellen i operasjonell effektivitet skaper også negativ oppmerksomhet rundt banken.

«Alt dette til sammen, og siden børsnoterte svenske banker har en ganske lik forretningsmiks med begrenset eksponering mot trading og investment banking, mistenker vi også at mange investorer vil velge å undervekte Handelsbanken og eksponere seg mot den svenske banksektoren via konkurrentene», skriver han.

Analytikeren tror Handelsbanken kan oppnå en avkastning på den materielle egenkapitalen på rundt 11% i gjennomsnitt. Kombinert med en av de sunneste balansene av alle europeiske banker og et sterkt utbytte, mener Niklas Kammer at Handelsbanken bør handles nærmere sine konkurrenter hvis vi ser på komparative forholdstall som pris i forhold til bokført verdi.

Sammenlignet med dagens kurs på 106,70 SEK er det en potensiell oppside på 28% i forhold til Niklas Kammers estimat for virkelig verdi på 137 SEK.

Nokia (NOKIA)

Analytiker: Matthew Dolgin, CFA

Nokias hovedvirksomhet er å levere utstyr og tjenester til radioaksessnettverk til teleoperatører som bygger offentlige trådløse nettverk. Nokia har tapt markedsandeler til Ericsson de siste årene, men bør likevel kunne dra nytte av en kontinuerlig 5G-oppgraderingssyklus, mener senioranalytiker Matthew Dolgin i Morningstar.

«Selskapet drar også nytte av at utstyr fra Huawei og ZTE eksplisitt eller implisitt er utestengt fra mange markeder i Vesten, ettersom myndighetene vurderer å forby de kinesiske leverandørene. Dessuten kjøper operatører vanligvis fra flere leverandører, så Ericssons styrke kommer ikke nødvendigvis på bekostning av Nokia», hevder analytikeren.

Aksjen handles for tiden med en rabatt på 30% i forhold til den estimerte virkelige verdien på 5,50 EUR per aksje.

Genmab (GMAB)

Analytiker: Rachel Elfman

 

Genmab fokuserer på utvikling av monoklonale antistoffer og bispesifikke antistoffer for behandling av kreft. Selskapets mest kjente legemiddel, Darzalex (eller daratumumab), ble utviklet i samarbeid med Johnson & Johnson for behandling av myelomatose. Darzalex er nå etablert i behandlingen av myelomatose i flere behandlingslinjer, inkludert førstelinjebehandling. I tillegg brukes Darzalex ofte i kombinasjonsbehandlinger, noe som åpner for et enda større markedspotensial. Genmab mottar royalties på opptil 20% fra J&J på salg av Darzalex, i tillegg til milepæler fra partnerskapet med antistoffplattformen.

«Selskapet er posisjonert for å fortsette å utvikle sin onkologipipeline, samtidig som det beholder mer produkteierskap over tid, i bytte mot utviklingsrisiko og -kostnader. I mellomtiden bør royaltyene fra Darzalex fortsette å gi en jevn kontantstrøm, noe som vil holde selskapet finansielt sterkt», skriver Rachel Elfman, aksjeanalytiker i Morningstar, i sin siste analyse datert 6. mars.

Elekta (EKTA B)

Analytiker: Alex Morozov, CFA

 

Stråleterapiselskapet Elektas resultater for første kvartal var ikke imponerende, men de var en forbedring fra forrige kvartals dårlige resultater, sier analytiker Alex Morozov. Ordreinngangen og bruttomarginen forbedret seg sekvensielt, men var fortsatt under hans prognose.

Elekta oppgir ikke lenger en regional fordeling av ordrene, men den totale ordreboken økte med 10% i konstant valuta i løpet av kvartalet, og den samlede ordreboken/fakturaen forbedret seg til 1,1. I løpet av kvartalet ble det bokført en stor ordre fra et sykehusnettverk i Mexico (totalverdi 64 millioner dollar). Justert for denne ordren ser Americas-regionen ut til å være omtrent flat, og Elekta høres ikke veldig positiv ut når det gjelder markedsutviklingen i USA. Kina fortsetter å være en bremsekloss og vil sannsynligvis forbli svakt resten av året. På den positive siden økte tjenesteinntektene med 5% organisk.

«Elekta fortsetter å slite med bruttomarginen på grunn av inflasjonspress på kostnadssiden og prisøkninger som bare langsomt blir overført til inntektssiden. Servicemarginen ble betydelig forbedret, og selskapet reduserte kostnadsstrukturen med 250 millioner svenske kroner (på årsbasis). Dette er imidlertid ikke nok til å bringe marginen i nærheten av selskapets mål på mellomlang sikt, som er 14% eller høyere», forklarer Alex Morozow.

Med dagens kurs på 67,10 SEK er det en oppside på over 89% sammenlignet med Morozows verdiestimat på 127 SEK.

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i noen av verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer her.

 

Håll dig uppdaterad med de senaste aktieanalyserna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B70,30 SEK-1,54Rating
Genmab AS1 604,00 DKK0,38Rating
GN Store Nord AS144,00 DKK-0,62Rating
Nokia Oyj4,07 EUR2,23Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A102,40 SEK0,34Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer