Hva betyr Nvidias aksjesplitt for investorer?

Halvledergigantens aksje har nå en virkelig verdi på 105 dollar etter aksjens 10-for-1 splitt

Sarah Hansen 13.06.2024 | 12.01
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia conference May 2024

Halvlederselskapet Nvidias (NVDA) 10-for-1 aksjesplitt er gjennomført. Etter at markedet stengte fredag 7. juni, mottok investorene ytterligere ni Nvidia-aksjer for hver aksje de eide ved børsslutt torsdag. Aksjene begynte å handles etter splitten mandag 10. juni.

"Splitten er rimelig ettersom aksjekursen har steget så betydelig", sier Brian Colello, Morningstars strateg for teknologiaksjer. Selskapet kunngjorde splitten sammen med resultatet for første kvartal i forrige måned.

Nvidia-aksjen har steget med mer enn 145% i år og mer enn 214% de siste 12 månedene, ettersom selskapet har hatt en oppblomstring takket være den nøkkelrollen halvlederbrikkene spiller i opplæring og drift av kunstig intelligens-modeller. Aksjen handles nå til over 1 200 dollar per aksje, mens den ved utgangen av 2023 ble omsatt for 495 dollar per aksje. Aksjen byttet hender til nærmere 305 dollar per aksje i mai 2023, like før selskapets imponerende rapport som satte i gang AI-aksjehypen.

Selskapets siste aksjesplitt var i juli 2021, da det utstedte tre nye aksjer for hver utestående aksje (en splitt på fire for én).

I mai økte Colello sitt estimat for virkelig verdi for Nvidia-aksjen fra 910 USD før splittingen til 1 050 USD etter selskapets resultat for første kvartal, som ga en omsetning på 26 milliarder dollar - en økning på 18% i forhold til forrige kvartal og en økning på 262% i forhold til forrige kvartal.

Hva Nvidias aksjesplit betyr

Selv om splitten vil øke antallet utestående aksjer i omløp, vil den ikke endre selskapets samlede verdi eller påvirke Morningstars syn på aksjen.

"Aksjesplittingen bør i teorien ikke skape økonomisk verdi, men den vil gjøre selskapet mer tilgjengelig for mindre investorer", forklarer Colello. Selv om 500 dollar ikke er nok til å kjøpe en enkelt aksje i Nvidia i dag, forklarer han, vil det være nok til å kjøpe flere aksjer etter splitten.

Etter splitten ble Nvidias estimat for virkelig verdi justert til 105 dollar. Selskapets brede økonomiske moat-vurdering ble ikke påvirket, og det samme gjaldt dens 3-stjerners rating (noe som betyr at aksjen anses som rimelig verdsatt) og svært høy usikkerhetsvurdering.

Nvidias AI-boom

Selskapets resultater for første kvartal viser at det "fortsatt er den klare vinneren i kappløpet om å bygge ut generativ kunstig intelligens", skriver Colello. "Vi er oppmuntret av ledelsens kommentar om at etterspørselen etter de kommende Blackwell-produktene bør overstige tilbudet innen 2025, og vi ser heller ingen tegn til at AI-etterspørselen vil avta".

Colello ser frem mot en sterk vekst i datasenterinntektene i de kommende kvartalene, og han forventer ytterligere vekst fra en høyere installert base av AI-utstyr. Han forventer en omsetning på 29,7 milliarder dollar i neste kvartal, noe som er litt mer enn Nvidias estimat.

Foreløpig tror Colello i det minste ikke at rushen av selskaper som kjøper Nvidias chips vil stoppe. Nvidias produksjon er fortsatt godt tilpasset kundenes etterspørsel, sier han, selv om det er en risiko det er verdt å se på. "Gitt Nvidias astronomiske vekst fortsetter vi å vurdere risikoen for at selskaper kjøper for mange AI-GPU-er for tidlig, noe som fører til en luftlomme og overflødig lagerbeholdning på et tidspunkt i fremtiden. Vi ser ingen slike tegn i dag", skriver han.

Hvorfor gjennomfører selskaper aksjesplitt?

Når et selskap gjennomfører en aksjesplitt, deles hver aksje opp i flere nye aksjer. Dette øker antallet utestående aksjer, men endrer ikke selskapets totale verdi (markedsverdi). Selskaper pleier å gjøre dette når aksjekursen har steget så mye at det kan være vanskelig for enkeltinvestorer å kjøpe dem. Et større antall billigere aksjer som tiltrekker seg flere kjøpere, kan bidra til å forbedre likviditeten, og lavere priser kan også ha den psykologiske effekten at aksjene ser mer attraktive ut for investorene, selv om den underliggende verdien av selskapet ikke har endret seg.

Andre nylige aksjesplitter

Nvidia er ikke det eneste store selskapet som har splittet aksjene sine de siste årene. Detaljhandelsgiganten Walmart (WMT) vedtok en 3-for-1-splitt i februar, mens Alphabet  (GOOGL/GOOG), Tesla (TSLA), og Amazon (AMZN) splittet aksjer i 2022.

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp117,93 USD-2,61Rating

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer