Inflasjonen i euroområdet øker: ECBs rentekutt fortsatt i sikte

Inflasjonen steg mer enn ventet i mai, drevet av tjenestesektoren

Sara Silano 04.06.2024 | 13.52
Facebook Twitter LinkedIn

ECB i Frankfurt

Konsumprisene i euroområdet steg 2,6% på årsbasis i mai, ifølge Eurostats flash-estimat, opp fra 2,4% i april og over økonomenes forventninger. Det er den første måned-til-måned-økningen i 2024. Kjerneinflasjonen, som viser prisene eksklusive energi- og matvarekostnader, økte også til 2,9% sammenlignet med ett år tidligere – i april var den 2,7%.

I mai var det tjenestesektoren som bidro mest til inflasjonen i euroområdet (4,1% sammenlignet med 3,7% i april), etterfulgt av matvarer, alkohol og tobakk (2,6%, ned fra 2,8% i april), industrivarer eksklusiv energi (0,8% sammenlignet med 0,9% i april) og energi (0,3% sammenlignet med -0,6% i april), ifølge Eurostats beregninger

Kan høyere inflasjon bremse ECBs planer om rentekutt?

"Høyere inflasjon enn ventet i mai vil bekymre noen investorer, spesielt ettersom økningen var drevet av tjenesteinflasjon, et område som ECB tidligere har uttrykt bekymring for. Selv om en slik økning er bekymringsfull, spesielt etter flere påfølgende nedganger, tror vi ikke det er noen grunn til panikk", sier Michael Field, europeisk markedsstrateg hos Morningstar.

Han sier at det er tre ting man må huske på:

  • "For det første, og viktigst av alt, vil inflasjonen aldri falle i en helt rett linje ned mot ECBs 2%-mål. ECB hadde tidligere spådd at inflasjonen ville falle til 2,3% innen utgangen av året. Nå er inflasjonen på 2,6%, med sju måneder igjen av året, og god tid for inflasjonen til å falle ytterligere.
  • Inflasjonstakten i mai varierer sterkt innenfor euroområdet. I Belgia er inflasjonen nær 5%, mens den i Italia er under 1%. Denne forskjellen understreker bare at stramme arbeidsmarkeder er landsspesifikke og ikke en endemisk trend på tvers av blokken, så det er usannsynlig at inflasjonen øker mye lenger ettersom året skrider frem.
  • Kjerneinflasjonen, som er det målet ECB fokuserer mest på, steg med 20 basispunkter i mai, men holder seg under 3%, nesten halvparten av nivået på samme tiden i fjor. Det kan være humper fremover, men vi har kommet langt og trenden er fortsatt nede".

Obligasjonsrentene i eurosonen steg litt etter publiseringen av prisdataene. Tysklands 10-års rente steg 0,048% til 2,7% (kilde: MarketWatch). Den italienske BTP-renten var 3,49% (kilde: Borsa Italiana). Aksjemarkedene var blandede ved middagstid.

Tempoet i ECBs rentekutt er mer usikkert etter juni

Den europeiske sentralbankens (ECB) pengepolitiske møte finner sted 6. juni og markedet forventer et rentekutt.

"Enda et lite fall i inflasjonen i mai ville vært prikken over i-en, men ettersom mer enn 90% av økonomene i undersøkelsen forventer at ECB vil kutte renten i juni, er det svært lite sannsynlig at små oppadgående inflasjonsbevegelser som denne vil forhindre dette", sier Field. 

Den videre utviklingen er imidlertid mindre klar. "Det er stor usikkerhet knyttet til tempoet i desinflasjonen", skrev UBS-økonomene i en kommentar 28.mai.

ECB-sjef Christine Lagarde sa at ECBs pengepolitikk vil forbli sterkt dataavhengig og at hun ikke forplikter seg til "en spesiell rentebane".

UBS-økonomene forventer et kutt på 75 basispunkter i år og 100 basispunkter i 2025: "I henhold til vårt hovedscenario vil ECBs første kutt i juni bli fulgt av en lang og gradvis sekvens på 25 bps kutt per kvartal (... ) som for styringsrenten til 3,25 ved utgangen av 2024 og til 2,25 ved utgangen av 2025".

Abonner på vårt nyhetsbrev

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer