Apples rapport: iPhone-vekstprognoser driver endring av virkelig verdi

Vi forventer et bedre 2025 for Apple-aksjen når iPhone 16 lanseres med generativ AI-funksjonalitet

Dan Romanoff 06.05.2024 | 13.16
Facebook Twitter LinkedIn

Apple Vision Pro

Apple (AAPL) la ut sin kvartalsrapport 2. mai, den siste av Magnificent Seven-aksjene med tall for første kvartal. Her er hva analytikeren vår syntes om oppdateringen.

Vi hever vårt virkelig verdi-estimat for Apple til 170 dollar per aksje fra 160 dollar, som følge av høyere forventninger til iPhone- og tjenesteinntekter på mellomlang sikt. Apples kvartalsresultater for mars var i tråd med vår modell, selv om veiledningen for juni-kvartalet var under våre optimistiske forventninger. Vi forventer et svakt regnskapsår 2024 for Apple, drevet av motvind fra iPhone-inntekter i Kina og tregere iPhone-oppdateringer globalt

Vi økte likevel vår prognose for iPhone-inntektsvekst for regnskapsåret 2025 i påvente av en sterkere oppdateringssyklys for iPhone 16 høsten 2024 (Apples første regnskapskvartal). Vi forventer at Apples produktkunngjøringer om generativ kunstig intelligens i år vil drive forbedret vekst neste år. Aksjene steg etter børsens stenging i tråd med vår verdivurdering, noe vi tilskriver mindre iPhone-nedside fra Kina enn investorer kan ha fryktet. Aksjene ser rettferdig verdsatt ut etter vår mening. 

Morningstar-vurdering for Apple

• Fair Value Estimate: $170
• Morningstar Rating: 3 stjerner
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Middels

iPhone-inntektene er svake

Inntektene for mars-kvartalet falt 4% sammenlignet med året før til 90,8 milliarder dollar, i tråd med vår modell. iPhone-inntektene er Apples hoveddriver, og de falt med 10% sammenlignet med foregående år. Sammenligningen mellom årene ble påvirket av inntekter på 5 milliarder dollar i fjor, som ble presset inn i marskvartalet på grunn av leveringsbegrensninger i desemberkvartalet. Justert for dette var iPhone og de totale Apple-inntektene mer eller mindre uendret sammenlignet med året før. Vi ser de nåværende inntektsnivåene for iPhone som svake, med mer innenlands konkurranse i Kina og langsommere oppdateringssykluser globalt som motvind for veksten. Apples tjenesteinntekter fortsetter sin sterkere vekstkurve og økte 14% sammenlignet med samme kvartal i fjor. Vi tror at veksten for tjenester nyter godt av høyere betalinger fra Google og dens forvaltede posisjon i Safari og den generelt høyere utnyttelsen av Apples økosystem til tross for svakere salg av iPhone-enheter.

Veiledningen for juni-kvartalet bommet på våre optimistiske forventninger, men var i tråd med FactSet-konsensus. Apple veileder for en lav ensifret vekst fra år til år, som vi tror betyr flate iPhone-inntekter og tosifret vekst for tjenester.

Vil iPhone 16 få generativ AI?

Apples bruttomargin på 46,6% i mars-kvartalet var sterk og økte med 230 punkter sammenlignet med året før, til tross for en nedgang i inntekter fra år til år. Etter vårt syn støttes Apples bruttomarginutvidelse av en høyere blanding av tjenester og en høyere blanding av Googles betalinger innen tjenester, som har en bruttomargin på tilnærmet 100%. Vi tror også at en høyere blanding av premiumprodukter, som iPhone Pro-modeller, vil forbedre bruttomarginene for produktene på mellomlang sikt. Bruttomarginen for produkter falt med 10 punkter sammenlignet med i fjor, noe vi tilskriver lavere iPhone-inntekter. 

Vi har økt vår prognose for iPhone-inntektene for regnskapsåret 2025, ettersom vi forventer at Apple vil bygge inn noe generativ AI-funksjonalitet i iPhone 16, som sannsynligvis lanseres i slutten av september, med toppinntekter fra enheten under desember-kvartalet. Vi tror Apple vil komme med en kunngjøring rundt generativ AI på sin utviklerkonferanse i juni, hvor de vanligvis kunngjør sin nye iOS-programvare for iPhone. Etter det vi forventer å være to år på rad med lavere iPhone-inntekter i regnskapsårene 2023 og 2024, tror vi en sterkere oppdateringssyklus kan inntreffe i regnskapsåret 2025 med flere spennende funksjoner støttet av AI. Vi antar at de første funksjonene som kunne dra nytte av generativ AI er Apples taleassistent Siri, meldinger og Safari-nettleseren.

Gjennomgangen av investeringsmulighetene ovenfor er ikke ment å være en anbefaling av kjøp eller salg. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Apple Inc189,98 USD1,66Rating

Om forfatteren

Dan Romanoff  is an equity research analyst on the technology, media, and telecommunications team for Morningstar in Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer