ECBs rentekutt er i rute ettersom kjerneinflasjonen faller

Den årlige inflasjonsraten forblir på 2,4%, men nedgangen i kjerneinflasjonen ser ut til å støtte opp om at ECB skal kutte renten før Federal Reserve

Sara Silano 02.05.2024 | 14.17
Facebook Twitter LinkedIn

Den europeiske sentralbanken i Frankfurt

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 30.april.

Eurosonens inflasjon var stabil på 2,4 prosent årlig i april, ifølge Eurostats flash-estimat, som var i tråd med økonomenes forventninger. Kjerneinflasjonen, som viser prisene eksklusive energi- og matkostnader, falt imidlertid til 2,7% på årsbasis fra 2,9% i mars, noe som støtter argumentet om et rentekutt på ECBs neste møte i juni.

"Etter den positive overraskelsen i mars, da inflasjonen falt med 0,2 prosent, er et uendret utfall i april et hyggelig resultat", sier Michael Field, europeisk markedsstrateg i Morningstar.

"Dagens kjerneinflasjon var også viktig. Den fortsatte nedgangen i kjerneinflasjonen er et annet positivt tegn. Hawks har tidligere vært bekymret for at tjenesteinflasjonen kan ta seg opp igjen i Europa, drevet av stramme arbeidsmarkeder, men heldigvis sier dataene noe annet".

I april var den største bidragsyteren til inflasjonen i euroområdet tjenester (3,7 prosent sammenlignet med 4 prosent i mars), etterfulgt av mat, alkohol og tobakk (+2,8 prosent år-til-år, opp fra forrige måned), produserte varer eksklusiv energi (+0,9 prosent) og energi (-0,6 prosent), ifølge Eurostats beregninger.

Europas økonomi vokser også

Eurosonens inflasjon kom sammen med BNP-data, som viste en vekst på 0,4% i årets tre første måneder. Disse dataene bekreftet at den europeiske økonomien er forskjellig fra USA, der bekymringer om tilbakevending til inflasjonen og en overopphetet økonomi påvirker Federal Reserves rentebeslutning.

"Europeisk BNP-vekst overrasket på oppsiden med en vekst på 0,4 prosent i første kvartal 2024, sammenlignet med samme kvartal i fjor (+0,3 prosent sammenlignet med forrige kvartal), men ECBs helårsvekstforventninger er fortsatt på 0,6 prosent", sier Field.

"I følge de siste meningsmålingene spår et overveldende flertall av økonomer at det første rentekuttet vil komme i juni, og dagens data er svært usannsynlig å endre det".

Vil ECB kutte renten 6. juni?

Den europeiske sentralbankens (ECB) pengepolitiske møte finner sted 6. juni, og det er ikke bare økonomer, men også noen ECB-tjenestemenn som forventer et første rentekutt da.

I et nylig intervju med Le Monde sa ECBs visepresident Luis de Guindos at "kampen er ikke over, men vi har vunnet flere viktige seire på veien mot desinflasjon", og la til at "rentekuttet i juni er et fullført faktum".

"Til tross for at europeiske økonomier stort sett unngikk en dypere resesjon på slutten av fjoråret, fortsetter vi å forvente svake oppganger på kort sikt", skrev Nomura i en fersk rapport, og forventer at de første rentekuttene kommer i juni. "Med pengepolitikken som nå begrenser veksten, virker det sannsynlig at neste trekk i rentene vil være nedadgående for ECB".

Hvordan dollaren og euroen kan reagere

Dagens data for eurosonen ser ut til å bekrefte en divergens i pengepolitikken mellom Europa og USA. I morgen vil Federal Reserve (Fed) bestemme renten mot et helt annet scenario enn for noen måneder siden. Markedene forventer nå at Fed holder renten lenger.

"I lys av nye data som viser at inflasjonen fortsatt er sta, reduserer finansmarkedene raskt forventningene til rentekutt i år", sier Sarah Hansen, markedsreporter i Morningstar.

Med investorer som forbereder seg på det første amerikanske rentekuttet til høsten, eller senere, forventes dollaren å styrke seg mot euroen. En sterk dollar er positivt for investorer som er eksponert mot det amerikanske markedet, selv om det gjør det dyrere å kjøpe finansielle instrumenter i dollar.

"Den nylige dollarstyrkingen reflekterer markedets nåværende holdning til Fed", sa Giacomo Calef, leder for NS Partners i Italia.

"Traders forventninger, som spådde 6/7 rentekutt innen utgangen av 2023, har blitt kraftig nedjustert og blir nå diskontert, for 2024, fra minst ett kutt til så mange som to. Alt dette etterlater et åpent spørsmål om sentralbankenes neste skritt, med ECB som muligens foregriper Fed i den etterlengtede monetære vendingen".

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer