Ikke så Magnificent lenger? Apple og Tesla-aksjer tynger markedet

Hvorfor vekstproblemer påvirker aksjekursene til disse to investorfavorittene.

Sarah Hansen 17.04.2024 | 17.46
Facebook Twitter LinkedIn

Apple-logo ved produktlansering

Apple (AAPL) og Tesla (TSLA) har gått fra å være akjemarkedets elsklinger til underdogs.

Apples aksjekurs er ned 9% i år etter en avkastning på rundt 50% i 2023, mens Teslas aksjer er ned nesten 30% etter en avkastning på mer enn 100% året før. Disse to selskapene, som er blant de mest omsatte aksjene, lider av en lignende sykdom: lavere vekstutsikter.

Det betyr at Magnificent Seven – en gruppe megastore teknologiaksjer som består av Apple, Tesla, Alphabet (GOOGL), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) og Nvidia (NVDA) – er beveger seg ikke lenger i symbiose.

Det er en stor snuoperasjon for to teknologiikoner som har spilt nøkkelroller i å drive de samlede aksjemarkedsindeksene høyere. I stedet, ettersom aksjemarkedet har blitt presset til nye høyder, har ledelsen forflyttet seg til aksjer som er sentrale i den kunstige intelligensboomen, som Nvidia og Microsoft.

Men for Jeff Schulze, leder for finansstrategi og markedsstrategi i ClearBridge Investments, er denne divergensen positiv for aksjene totalt sett.

"Hvis alle ikke satser på de oppfattede bullish-lederne, men i stedet på andre områder som har ligget etter, er det et veldig godt tegn på en myk landing og en bredere oppgang i fortjeneste", sier han.

Apple- og Tesla-aksjene presterte dårligere i første kvartal

Apple, som står for 5% av porteføljevekten i Morningstar US Market Index, var ansvarlig for en drøyt 7% belastning på indeksens totale avkastning på 10,2% i første kvartal. Elbilprodusenten Tesla er mindre vektet i indeksen med i underkant av 1%, men selskapet sto også for 4% av tapene.

I mellomtiden fortsatte de andre medlemmene av Magnificent Seven å stige til tross for trusselen om fortsatt høye renter takket være vedvarende høy amerikansk inflasjon. AI-giganten Nvidia var ansvarlig for 21% av det amerikanske markedets totale gevinster på 10,2%, mens Microsoft sto for 7%. Amazon og Meta sto for 6% hver, mens Alphabet gikk litt etter med 2%.

Hvorfor har Apple-aksjen falt?

Morningstar-aksjeanalytiker William Kerwin peker på tre faktorer som tynger Apple-aksjen. For det første møter selskapet motvind fra avtagende vekst og fallende salg.

"Det er virkelig sentrert rundt iPhone, som fortsetter å drive virksomheten", sier Kerwin. Han peker spesielt på konkurransen i Kina, der innenlandske og rimeligere alternativer tærer på Apples markedsandel. Forrige måned skapte en rapport fra Counterpoint Research, som viste at iPhone-salget i Kina hadde falt 24%, overskrifter og fikk aksjen til å falle. Globalt avtar også produktoppdateringssyklusene (hvor ofte forbrukere kjøper nye iPhones).

For det andre står Apple overfor regulatorisk gransking i EU, så vel som i USA. Kerwin ser ikke på dette som en stor fundamental motvind, men investorer reagerer fortsatt på negative overskrifter.

For det tredje er det én faktor som har presset andre medlemmer av Magnificent Seven høyere: AI. Mens Nvidia, Meta og Microsoft har sett aksjene deres stige kraftig på grunn av nye AI-initiativer, "har det vært en negativ følelse av at [Apple ikke har] annonsert noe", sier Kerwin. Analytikere spekulerer i at en AI-kunngjøring kan komme på Apples Worldwide Developers Conference denne sommeren.

Apples fremtidsutsikter

Morningstar-analytikere ser fortsatt på Apple-aksjen som rimelig verdsatt etter å ha brukt store deler av 2023 i overvurdert territorium. Aksjen handles i $170-klassen, sammenlignet med Morningstars virkelige verdi-estimat på 160 dollar per aksje. "Vi forventer at det blir nok en mild nedgang for Apple", sier Kerwin. Han sier at en stor AI-kunngjøring denne sommeren eller en tilbakevending til vekst for iPhone senere i år eller i 2025 kan føre til et rally.

Hvorfor har Tesla-aksjen falt?

Tesla-aksjer har hatt enda mer dramatiske tap i år. Morningstars aksjestrateg Seth Goldstein sier at selskapets avtagende forsendelsesvekst bidrar til dette bildet. Bilprodusenten rapporterte sitt første negative kvartalsvise leveringstall på fire år denne måneden, en nedgang som var betydelig verre enn investorene forventet.

I en pressemelding tilskrev selskapet denne nedgangen til forberedelsene til produksjonen av sin oppdaterte Model 3, samt nedleggelser ved fabrikken i Berlin i kjølvannet av Rødehavskonflikten og et brannangrep.

"Tesla er en aksje med høy vekst, noe som betyr at lavere vekstforutsetninger kan ha en veldig stor innvirkning på prisen", sa Goldstein. "Aksjen har solgt seg ettersom investorer tilbakestilte forventningene om lavere vekst de neste ett til to årene".

Han legger til at bredere bekymringer for det bremsende elbilmarkedet som helhet også tynger aksjene.

En flom av negative overskrifter har heller ikke hjulpet Tesla. En rapport om at selskapet skrinla planene om en rimeligere elbil sendte aksjen lavere forrige uke.

Teslas utsikter

Til tross for Teslas utfordringer, mener Morningstar-analytikere at aksjen er rimelig verdsatt. De tildeler det også en svært høy grad av usikkerhet. Goldstein sier at selskapet kan dra nytte av å skifte fokus til fortjeneste fremfor volumvekst i år. "Selv om dette kan ha ført til nedgang i forsendelser, ønsker vi å se om strategien har bevart fortjenesten og om marginene er på linje med fjerde kvartal".

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Apple Inc234,40 USD1,67Rating
Tesla Inc252,64 USD1,78Rating

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer