10 undervurderte europeiske aksjer med brede vollgraver

Selv etter det siste rallyet, har disse selskapene betydelig oppsidepotensial, ifølge Morningstars aksjeanalytikere.

Jocelyn Jovene 15.01.2024 | 17.02
Facebook Twitter LinkedIn

euro symbol

2023 var et godt år for de europeiske aksjemarkedene. Morningstar Europe-indeksen ga en avkastning på 15,5% inkludert utbytte. I mellomtiden steg Morningstar Developed Markets Europe Moat Focus-indeksen, en konsentrert liste over selskaper med brede og smale økonomiske vollgraver, med 15,1%, noe under det bredere markedet.

Mesteparten av denne underprestasjonen skjedde i tredje kvartal 2023, da den vollgravfokuserte indeksen falt 3,4% sammenlignet med en nedgang på 0,8% for Morningstar Europe.

En rekke av komponentene i den vollgravsfokuserte indeksen underpresterte betydelig i denne perioden: Delivery Hero, Worldline, Smith & Nephew, Alstom og BMW falt henholdsvis 30,6%, 20,7%, 18,3%, 16,5% og 13,2%. Disse selskapene utgjorde omtrent 12% av indeksen.

Aksjer med brede vollgraver på lang sikt

Blant de brede vollgravaksjene i Europa har vi valgt ut en rekke undervurderte navn med bred vollgrav. Denne vurderingen er basert på hvert enkelt selskaps konkurranseposisjon og deres potensial til å generere høy avkastning på kapital over en svært lang periode (20 år og utover).

Selskapene er valgt ut basert på følgende kriterier: deres vollgravvurdering, deres verdivurdering, usikkerheten rundt virkelig verdi-estimatet og deres ESG-risikoklassifisering (vi ekskluderte selskaper med høy ESG-risiko).

Hos Morningstar tror vi at kjøp av kvalitetsselskaper som handles med en betydelig rabatt i forhold til virkelig verdi er en måte å generere attraktiv langsiktig avkastning.

Etter den kraftige oppgangen i Aksjeindeksen 2023, handles følgende 10 selskaper med en gjennomsnittlig rabatt i forhold til vårt virkelige verdi-estimat på 30%.

1. Roche

2. Electra

3. Adyen

4. Rentokil Initial

5. Anheuser-Bush Inbev

6. GSK

7. Barry Callebaut

8. Richemont

9. Julius Baer

10. Edenred

10 undervurderte aksjer i detalj

Roche

Price/Fair Value: 0,61

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Healthcare

Til tross for en sterk farmasøytisk portefølje og bransjeledende posisjon innen diagnostikk, handler Roche med en betydelig rabatt i forhold til vår estimerte virkelige verdi. Likevel, ifølge vår analytiker Karen Anderson, "er denne sveitsiske helsegiganten i en unik posisjon til å lede globalt helsevesen mot en tryggere, mer personlig og mer kostnadseffektiv innsats".

Roche annonserte nylig oppkjøpet av Carmot Therapeutics for 2,7 milliarder dollar på forhånd og et tilleggsgebyr dersom visse milepæler oppnås. Carmot har tre fedmeprogrammer i klinisk stadium for pasienter, som kan generere opptil 4 milliarder dollar i salg innen 2027, ifølge Morningstar-estimater.

Electra

Price/Fair Value: 0,65

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Healthcare

Ifølge Morningstar-analytiker Alex Morozov, bør etterspørselen etter strålebehandling forbli sunn i løpet av det neste tiåret: "Elekta vil dra nytte av det, men suksessen avhenger av den fortsatte bruken av [bildeteknologi] Unity så vel som dens evne til å motstå konkurranse fra Siemens Healthineers".

En stor del av Elektas fremtidige vekst vil komme fra fremvoksende markeder, der demografi og modernisering av helsevesenet driver økt bruk av strålebehandlingsutstyr. Ettersom Elekta og Siemens Healthineers kontrollerer rundt 95% av nye installasjoner, bør deres voksende installerte base og gjentakende virksomhet bidra til stabil lønnsomhet på lang sikt.

Adyen

Price/Fair Value: 0,68

Morningstar Analyst Rating: ★★★★ 

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Technology

Etter et volatilt 2023 for aksjekursen, har Adyen, spesialisten for finansielle betalinger på nett, vært i stand til å berolige sin investorbase nylig. Niklas Klammer skrev nylig at fjorårets aksjekurssalg var overdrevet. Til tross for det nylige tilbakeslaget i det amerikanske digitale betalingsmarkedet, bør Adyen kunne glede seg over tosifret vekst i overskuelig fremtid.

"Adyen er fortsatt foran konkurrentene når det gjelder kapasiteter og funksjonalitet som de kan tilby sine handelskunder. Vi tror også at deres kunder er og vil være villige til å betale for den ekstra funksjonaliteten og bedre ytelse i fremtiden", sier Klammer.

Rentokil Initial

Price/Fair Value: 0,69

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Industrials

"Rentokil Initials strategi er skarpt fokusert på å oppnå og opprettholde markedsandelsledelse i de svært lokaliserte markedene for skadedyrbekjempelse og sanitærtjenester som de konkurrerer i ", sa Grant Slade, aksjeanalytiker i Morningstar. Selskapet har som mål å dra nytte av forbedrede enhetskostnader takket være tetthetsfordeler i hver geografi der de opererer, gjennom organisk vekst og aktiv oppkjøpspolitikk. Rentokil har gjennomført over 200 oppkjøp siden 2015.

"2022-oppkjøpet av Terminix er en transformasjons- og vollgravsforsterkende avtale som skaper en ny markedsandelsleder i USA", legger Slade til. "Mål for skadedyrbekjempelse forblir Rentokils øverste M&A-prioritet, men kandidater for hygienesegmentet vil nå også bli et fokus. Den vellykkede gjennomføringen av strategien har levert en varig kostnadsfordel til skadedyrbekjempervirksomheten – kilden til vår brede økonomiske vollgravvurdering".

Anheuser-Busch Inbev

Price/Fair Value: 0,69

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Consumer Defensive

Etter en rekke betydelige oppkjøp har Anheuser-Busch Inbev blitt verdens største ølprodusent. "Ledelsens strategi er å kjøpe merkevarer med en lovende vekstplattform, utvide distribusjonen og nådeløst presse kostnader fra virksomheten", sa Morningstars Philip Gorham.

Det oppkjøpsfokuserte selskapet har transformert seg til et "monster med enorm global skala samt regional tetthet", legger han til. ABI kontrollerer monopollignende posisjoner i Latin-Amerika og Afrika, noe som gir selskapet "betydelig innflytelse over faste kostnader og kjøpekraft". Dette bidrar til meravkastning på kapital og "best i klassen når det gjelder operasjonelle og kontantstrømsykluser".

GSK

Price/Fair Value: 0,70

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Healthcare

GSK er et av verdens største legemiddel- og vaksineselskaper, og fokuserer på å skape neste generasjon helsebehandlinger. Selskapet har en portefølje av legemidler som dekker flere terapeutiske klasser, noe som beskytter selskapet mot eventuelle problemer med ett enkelt produkt. GSK har utviklet neste generasjons behandlinger innen luftveissykdommer og HIV, noe som bør bidra til å dempe konkurransen.

"Vi forventer at GSK vil være en betydelig konkurrent innen luftveissykdommer, HIV og vaksiner i løpet av de neste ti årene", sa Damien Conover, aksjeanalytiker i Morningstar. GSK har "skiftet fra sin historiske strategi om å målrette små forbedringer til ekte innovasjon. I tillegg fokuserer selskapet mer på onkologi og immunologi, med genetisk data som hjelper til med å utvikle neste generasjons medisiner".

Barry Callebaut

Price/Fair Value: 0,71

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Sector: Consumer Defensive

Barry Callebaut er en dominerende aktør i den globale sjokoladeindustrien og betraktes som en av de lavest prisede produsentene samt en viktig outsourcingpartner for sine kunder, ifølge Morningstar-analytiker Ioannis Pontikis. Selskapet har levert bransjeledende volumvekst, hjulpet av økende etterspørsel etter outsourcing og selskapets eksponering mot fremvoksende markeder. Selskapet forventes å kunne øke sin omsetning med 3,5% i gjennomsnitt og generere en driftsmargin på 7,9% i løpet av de neste fem årene.

Richemont

Price/Fair Value: 0,73

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Consumer Cyclicals

Richemont er verdens tredje største luksusselskap målt i omsetning. Ifølge Morningstars Jelena Sokolova, kontrollerer selskapet en portefølje av "svært suksessfulle globale merkevarer, først og fremst i det harde luksussegmentet". Blant disse merkene er Cartier, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, IWC, Baume & Mercier og Van Cleef & Arpels.

"Til tross for en mer utpreget syklisk natur, drar harde luksusvarer [som inkluderer klokker og smykker] fordel av mye lengre produktsykluser og lavere moterisiko", forklarer hun. I følge Morningstars estimater forventes Richemonts inntekter å vokse med rundt 6% i løpet av det neste tiåret, sammenlignet med vår langsiktige prognose på 5% vekst for luksusindustrien.

Julius Baer

Price/Fair Value: 0,74

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Financial Services

"Dette er verdens største rene private bank, hvor investorer får ufortynnet eksponering mot et selskap som gir råd til verdens high-net-worth og ultra-high net-worth individer", sa Johann Scholtz i Morningstar.

"Ren private banking er en kapitallett og kontantgenererende virksomhet. Baer tilbyr ikke investeringsbanktjenester eller andre tjenester som er mer kapitalhungrende, volatile og mindre lønnsomme", legger han til. Selv om selskapet nylig har hatt engangsutgifter for rettslige oppgjør og integrasjonskostnader for nyervervede virksomheter, er det en velkapitalisert bank med en konservativ utdelingspolitikk og en utbetalingsgrad på 40%. "Baer bør kunne returnere mer kapital til aksjonærene via spesielle utbytter eller aksjer. tilbakekjøp ettersom [det] fortsetter å bygge sin kapitalbase organisk", ifølge Scholtz.

Edenred

Price/Fair Value: 0,79

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Financial Services

Ifølge Michael Field er Edenred verdensledende innen forhåndsbetalte forretningstjenester, med hovedvirksomhet innen ansattegoder, som måltidskuponger: «Dette markedet er veldig konsentrert: i Brasil er for eksempel Edenred hovedaktøren, fulgt av konkurrenter Sodexo og Alelo. Sammen utgjør de tre 90% av markedet. Edenred har tilstedeværelse i 46 land og er nummer én eller to i hvert av sine nøkkelmarkeder".

Selskapet har en betydelig tilstedeværelse i fremvoksende markeder, noe som kan gi volatilitet i resultatene, men genererer høye fortjenestemarginer, "delvis på grunn av deres høyere bruk av digitale kuponger". Edenreds strategi er fokusert på å diversifisere til andre områder (som kostnadsstyring), og legge til nye land i porteføljen, for det meste på organisk basis.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Adyen NV1 131,40 EUR-2,38Rating
Anheuser-Busch InBev SA/NV55,06 EUR-0,83Rating
Barry Callebaut AG1 760,00 EUR0,00
Compagnie Financiere Richemont SA Class A138,95 CHF-0,50Rating
Edenred SE41,57 EUR0,70Rating
Elekta AB Class B65,90 SEK2,49Rating
GSK PLC1 599,00 GBX-1,17Rating
Julius Baer Gruppe AG39,12 EUR1,40
Rentokil Initial PLC ADR23,60 EUR0,85
Roche Holding AG245,85 EUR-0,28

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer