Investeringsstrategien som realiserte drømmeferien

Tre år med månedlig sparing, kombinert med aksjemarkedets magi, resulterte i en fire ukers ferie. Men dette krevde at jeg gikk imot en av grunnpilarene i investeringsverdenen.

Johanna Englundh 02.10.2023 | 12.56
Facebook Twitter LinkedIn

bilde

En tommelfingerregel når det gjelder fond og investeringer generelt, er langsiktighet og å velge produkter man kan føle seg komfortabel med over tid, uansett markedsklima. Men noen ganger kan det være situasjoner hvor det gir mening å se bort ifra denne regelen. I denne artikkelen skal jeg fortelle hvordan jeg gikk imot mine egne prinsipper og investerte kortsiktig, med høy risiko, og i tillegg tok med tvillingsøsteren min på reisen.

Selv om det ligger en viktig årsak bak filosofien om at investeringer i finansmarkedet, og spesielt i aksjemarkedet, bør være langsiktige, kan det være situasjoner der man gjerne avviker fra denne normen. Én grunn kan være et mer kortsiktig mål der den endelige summen ikke har så stor betydning, hvor en investering kan føre til økt interesse og skape motivasjon for å fortsette med mer langsiktig sparing. 

En annen grunn kan være å leve i nuet og nyte livet, i stedet for å spare store summer til pensjonisttilværelsen i håp om å kanskje leve rikt som pensjonist. Det er selvfølgelig viktig å spare langsiktig, men selv føler jeg meg mye bedre med en balanse der jeg har muligheten til å nyte livet her og nå også. 

Hvordan det hele begynte 

Vinteren 2020 begynte søsteren min og jeg å diskutere hvordan vi skulle feire vår kommende 30-årsdag. Midt i vår ivrige seing av realityserien "Below Deck" dukket ideen om en storslått reise opp. Hva om vi kunne klare å spare nok penger til å leie en luksusyacht i en uke? Vi bestemte oss for å begynne å spare 1000 kroner i måneden, men etter en rask beregning innså vi at vi ikke ville rekke å spare til yatch-nivåer før bursdagen i oktober 2023. For å ha en sjanse til å nå målet måtte vi utsette sparepengene for risiko. En risiko som selvfølgelig også inkluderte muligheten for å måtte bli værende hjemme. Men den risikoen var vi villige til å ta. 

Vi bestemte oss for å få sparepengene våre til å jobbe for oss, gjennom investering i et fond. Valget av fond falt på meg, og jeg begynte å lete etter et fond med lave avgifter og bred global eksponering. Vi kunne selvfølgelig ha redusert risikoen ved å velge flere fond med ulike fokusområder, men siden dette var et eksperiment utenom vår individuelle sparing, besluttet jeg at ett fond var fornuftig og passet vår strategi. Et smalt fond som retter seg mot et mer volatilt område kunne økt risikoen betydelig, men et globalt fond føltes tilstrekkelig risikabelt i dette tilfellet. 

Fondet som fikk i oppdrag å bestemme skjebnen for vår feiring ble Storebrand Global All Countries, et indeksnært fond med en forvaltningsavgift på 0,30%. Fondet er tildelt fire Morningstar-stjerner og en sølvmedalje der Storebrands sterke forvaltningsteam og solide investeringsprosess spesielt blir fremhevet. I tillegg påpeker Morningstars analytikere at Storebrand Global All Countries er i den billigste kvintilen av sin Morningstar-kategori. Sammenlignet med fond i sin kategori har det levert en meravkastning på 1,9 prosentpoeng over en 10-års periode (per 25. september 2023), men har ligget noe etter kategoriindeksen MSCI ACWI. For et indeksfond er dette imidlertid forventet, da avkastningen bør ligge rundt indeksavkastningen minus avgifter. 

3 år med kaotiske markedsbevegelser

Siden vi startet sparingen vår i januar 2020, har mye skjedd. I løpet av disse 3,5 årene har vi opplevd en pandemi (som førte til det raskeste børsfallet i historien), kaos i forsyningskjeder, inflasjon, rentesjokk, og en krig i Ukraina. Det eneste som har vært konstant er vår månedlige sparing på 1000 SEK hver i fondet. Men til tross for disse markedssjokkene har børsen gang på gang klatret opp igjen. 

Det siste året har også den rekordsvake kronen vært til fordel for oss, i hvert fall når det gjelder fondets utvikling (vår kjøpekraft når vi først reiser til utlandet er imidlertid kraftig redusert). For alle fond som investerer i et marked hvor den lokale valutaen styrkes mot kronen, vil utviklingen i kronen styrkes. 

Resultatet: fire ukers ferie

Gjennom disse 3,5 årene har vi spart totalt 90 000 svenske kroner, og i midten av september ble avkastningen oppsummert til +45,60% og et ekstra tilskudd til reisekassen på omtrent 26 000 SEK. Det ble ingen luksusyacht; i stedet valgte vi å satse på en litt lengre tur. Verken min søster eller jeg har vært i Japan, så det føltes som en spennende destinasjon for to uker. Deretter går turen videre til Bali i to uker for å feire bursdagen sammen med resten av familien som blir med på reisen vår. 

Med tanke på den svake kronen vil vi sannsynligvis måtte betale litt mer for turen når vi er der enn det vi klarte å spare opp, men sparingen vil kunne dekke en stor del av turen. 

Vær bevisst på risikoen, men utnytt børsen fullt ut

Som du sikkert har forstått, er dette en høyst spekulativ investering, og bør holdes atskilt fra din langsiktige sparing. Ved å ta risiko i markedet kan du imidlertid, til en viss grad, på kort tid legge en ekstra gullkant på hverdagen. 

 

Informasjonen i denne artikkelen er KUN ment for lærings- og informasjonsformål. Det er ikke ment og skal ikke tolkes som en invitasjon eller oppfordring til å kjøpe eller selge de nevnte verdipapirene. Det skal heller ikke betraktes som en kommunikasjon som har til hensikt å overtale elle oppmuntre deg til å kjøpe eller selge nevnte verdipapirer. Alle kommentarer er forfatterens personlige mening og bør ikke tolkes som en personlig anbefaling. Informasjonen skal ikke være det eneste grunnlaget for å ta en investeringsbeslutning. Kontakt din finansielle rådgiver før du tar en investeringsbeslutning.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer