Europeiske markeder: Oljesektoren var sterk i august

Den robuste utviklingen i oljesektoren i august bidro til å dempe tapene i det europeiske verdisegmentet.

Fernando Luque 04.09.2023 | 15.21
Facebook Twitter LinkedIn

barometer

Morningstar Europe NR Index sank med 2,5 % (målt i euro) i løpet av august. Innenfor Large Cap-segmentet falt vekstselskaper mer enn verdiselskaper, der førstnevnte gikk ned med 2,8% sammenlignet med 1,1% for sistnevnte. De dårlige resultatene fra store vekstselskaper skyldtes i stor grad de markante tapene fra to nedelandske teknologiselskaper: ASML Holding som falt med 6,6% og Adyen som tapte betydelige 54% (selskapet annonserte halvårsresultater under forventningene på grunn av sterkere nedgang i USA). 

Teknologisektoren var en av de største taperne i august, med en nedgang på 5,4%, tett fulgt av den sykliske forbrukersektoren som falt 5,5%. Innen sistnevnte sektor var de største bidragsyterne til den negative utviklingen de to store franske luksusmerkene, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE og Hermes International SA, som sank med henholdsvis 7,8% og 5,7%.

diagram

Tyske bilprodusenter opplevde også nedgang. Bayerische Motoren Werke AG , Mercedes-Benz Group AG og Volkswagen AG falt med henholdsvis 12,3%, 7,0% og 6,2%.

Innenfor området Large Value var det store oljeselskaper som TotalEnergies SE (+5,1%) eller Shell PLC (+3,1%) som gjorde resultatene for denne investeringsstilen mindre negative i august.

Faktisk var energisektoren (+3,4%), sammen med helsesektoren (+1,4%), de eneste to sektorene som klarte å avslutte måneden i positivt territorium. 

diagram

Helsesektoren avsluttet august med positiv avkastning takket være et enkelt selskap, Novo Nordisk, som hadde en betydelig fremgang på 17,2% (i euro), mens andre store farmasøytiske selskaper som Roche Holding AG (-4,1%), AstraZeneca PLC (-4,0%) og Novartis AG (-2,2%) rapporterte betydelige tap.

diagram

Når det gjelder verdivurderinger, indikerer dataene fra august at det fortsatt er mange segmenter hvor verdsettelsene er attraktive, spesielt mer på verdisiden enn på vekstsiden, og særlig innen Small Cap-segmentet som har ligget langt etter de store selskapene de siste årene.

diagram

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer