De mest undervurderte aksjene i Norden

Av de 46 nordiske aksjene som overvåkes av Morningstar, anses nesten halvparten som undervurderte. 

Johanna Englundh 03.07.2023 | 12.04
Facebook Twitter LinkedIn

norden

Av de 1 740 aksjene som overvåkes globalt av våre analytikere, tilhører 46 Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Disse aksjene har fått en stjernerangering basert på om analytikeren mener aksjen er over- eller undervurdert. De som anses som undervurdert får en stjernerangering mellom 4 og 5, mens overvurderte aksjer får en 1-stjerners rangering.

Våre analytikere vurderer aksjer ved å bruke "pris/virkelig verdi"-målet, på engelsk "Price/Fair Value". En pris/virkelig verdi på 1 betyr at selskapet er så nær virkelig verdi som det kommer, mens alt rundt 2 betyr at det er to ganger virkelig verdi (og dermed er aksjen overvurdert).

Når man ser gjennom listen over nordiske aksjer, har flertallet en P/FV under 1, bortsett fra syv aksjer som har en verdsettelse på 1 eller like over. Aksjene med høyest verdsettelse akkurat nå, og som derfor anses som overvurdert, er Alfa Laval (1,35), Epiroc (1,29), Atlas Copco (1,29) og DSV (1,23). 

Morningstars ratingsystem tar også hensyn til en usikkerhetsjustering. Dette er kjent som Fair Value Uncertainty-vurderingen, og det vurderer hvor volatile inntjening eller kontantstrømmer sannsynligvis vil være i løpet av de neste fem til ti årene. Dette er som en "risikovurdering" for en aksje, og det er alltid mye risiko når man snakker om aksjer. Kun to av de nordiske aksjene er vurdert til "Low", Handelsbanken og Kone. 

Hvis vi ser på aksjene som for øyeblikket anses undervurdert ifølge Morningstars analytikere, kvalifiserer totalt 21 selskaper til listen: 

På listen finner vi åtte svenske selskaper, åtte danske, tre finske og to norske. Fire av disse selskapene har fem stjerner, og er dermed de mest undervurderte. Disse ser vi nærmere på nedenfor. 

Ericsson

Stjernerangering: ★★★★★
Økonomisk vollgrav: Ingen
Virkelig verdi: 95 SEK
Usikkerhetsvurdering: Høy

Ericsson utvikler programvare og IT-infrastrukturløsninger for mobil-, bredbånds- og skytjenester, samt tilhørende tekniske tjenester. Kundene finnes hovedsakelig innen e-handel, informasjonsteknologi og i kommunikasjonsbransjen.

"Ifølge Ericsson økte dens globale RAN-markedsandel, unntatt Kina, fra 33% i 2017 til 39% i 2022. Mens operatører vanligvis bruker flere leverandører, og Ericsson har dratt nytte av den eksplisitte eller implisitte ekskluderingen av Huawei- og ZTE-utstyr i mange vestlige markeder, er det ingen tvil om at Ericsson har prestert bedre, ettersom Nokia har erkjent svakhet i RAN-markedsandeler. Ericsson er klar til å kapitalisere på sin tidlige inntreden som en foretrukket leverandør. Ettersom kundene fortsetter å rulle ut 5G-nettverkene sine, vil Ericsson ta en stor andel av oppfølgingstjenester og påfølgende utstyrsbehov», begrunnet Morningstar-analytiker Matthew Dolgin i en analyse datert 18. april 2023. 

Ericsson handles torsdag til cirka SEK 58, som gir en oppside på drøyt 63% sammenlignet med Dolgins estimat på virkelig verdi på SEK 95. 

Nokia

Stjernerangering: ★★★★★
Økonomisk vollgrav: Ingen
Virkelig verdi: 6 EUR
Usikkerhetsvurdering: Middels

Nokia er et globalt selskap som er aktivt i telekomsektoren. Selskapet tilbyr løsninger innen IP, bredbånd, digital helse og skybaserte systemer. Morningstars aksjeanalytiker Matthew Dolgin forklarer at virkelig verdi-estimatet på 6 EUR innebærer en enterprise value/EBITDA-multippel på 9 og en P/E-multippel på 17 på 2023-prognosen.

"Vi forventer at salget vil vokse med ca. 2% årlig gjennom vår femårsprognose. Vi forventer at den organiske veksten vil være sterk på kort sikt ettersom selskapet drar nytte av en fortsatt 5G-oppgraderingssyklus og fortsatt styrke i sin nettverksinfrastrukturvirksomhet, som er byggesteinene i fastnettverk. Patentstridene som Nokia har med flere selskaper skygger imidlertid for salgsutsiktene for Nokias teknologisegment og demper prognosen vår. Vi forventer ikke at selskapet kommer tilbake til 2021-salgsnivået i det segmentet. Vi anslår salg på slutten av prognosen vår med en vekstrate på bare rundt 1% årlig vekst, noe vi mener er rimelig gitt Nokias sykliske virksomhet", resonnerer Dolgin i en analyse i slutten av april.

Gitt torsdagens aksjekurs på rundt 3,86 euro, er det en oppside på nesten 60% sammenlignet med Dolgins virkelige verdi-estimat på 6 euro per aksje. 

Elekta B

Stjernerangering: ★★★★★
Økonomisk vollgrav: Bred
Virkelig verdi: SEK 127
Usikkerhetsvurdering: Middels

Elekta utvikler, produserer og distribuerer doseplanleggingssystemer for nevrokirurgi og stråleterapi, inkludert stereotaksisk strålebehandling og brakyterapi. Alex Morozov, Morningstars sjef for aksjeanalyse i Europa, mener at industrien som helhet er på en mellomsifret vekstbane etter pandemien, men at Elektas mer gunstige geografimiks, Unity-utsikter og for tiden mindre eierandel støtter en litt høyere prognose på 7%-8% årlig vekst.

"Vi opprettholder vårt estimat for virkelig verdi på SEK 127 for Elekta etter fjerde kvartalsrapport. Selv om topplinjen ser anstendig ut, med sterk inntektsvekst og marginøkning, er ordreveksten ikke særlig imponerende. Vi ser for øyeblikket på aksjer som undervurdert", kunngjorde Morozov i en analyse 25. mai. 

Gitt torsdagens aksjekurs på rundt 83 SEK er det en oppside på 53% sammenlignet med Morozows virkelige verdi-estimat på 127 SEK. 

Handelsbanken

Stjernerangering: ★★★★★
Økonomisk vollgrav: Smal
Virkelig verdi: 115 SEK
Usikkerhetsvurdering: Lav

"Vi mener at Handelsbanken er en av de best drevne bankene i Europa. Selv om vi erkjenner at den har vært en sen anvender av det digitale i forhold til konkurrentene og at forretningsmodellen ikke egner seg til sentralisert effektivitetsutnyttelse, mener vi at bekymringer for at Handelsbanken har sett sine beste dagene er overvurdert", bemerker Morningstar-bankanalytiker Niklas Kammer i en analyse fra oktober 2022. 

"Vi ser styrke i Handelsbankens tilnærming til kunder og dets voksende kapitalforvaltning og private banking-tilbud. Vi forventer at filialer vil fortsette å konsolidere seg etter hvert som banken øker fokuset på å bli en rådgivende bank, selv om filialer fortsatt vil være kjernen i strategien. Dette bør ikke bare diversifisere Handelsbankens for tiden tunge avhengighet av inntekter basert på renteforskjeller, men også utnytte sin eksisterende styrke i sine kunderelasjoner og styrke sin konkurranseposisjon i et stadig mer konkurranseutsatt bolig- og bedriftslånsmarked."

Med en estimert virkelig verdi på SEK 115, handles aksjen med en rabatt på cirka 28 % sammenlignet med dagens aksjekurs på SEK 89:80.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S B10 885,00 DKK-0,05Rating
Assa Abloy AB Class B309,70 SEK-0,80Rating
Chr. Hansen Holding A/S525,80 DKK0,00Rating
Coloplast A/S Class B868,60 DKK-0,32Rating
Elekta AB Class B67,00 SEK-1,33Rating
Getinge AB Class B185,70 SEK-2,98Rating
GN Store Nord A/S188,10 DKK-0,56Rating
H. Lundbeck AS Ordinary Shares - Class B39,54 DKK-1,30Rating
Hennes & Mauritz AB Class B172,60 SEK-0,98Rating
KONE Oyj Class B46,87 EUR-1,74Rating
Nokia Oyj3,62 EUR-1,27Rating
Nordea Bank Abp122,10 SEK-3,25Rating
Nordic Semiconductor ASA154,30 NOK-1,88
Novozymes A/S Class B429,30 DKK-0,39Rating
Orsted A/S687,68 MXN-16,51
Pandora A/S1 054,50 DKK-0,28Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A102,30 SEK-0,92Rating
Swedish Orphan Biovitrum AB276,80 SEK-2,88Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B68,90 SEK-2,79Rating
Telenor ASA ADR11,30 USD-1,56Rating
Telia Company AB28,51 SEK0,60Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer