Meta vs. Tesla

Begge selskapene er i nyhetsbildet etter at Mark Zuckerberg og Elon Musk tilsynelatende har blitt enige om en "cage fight". Men er aksjene verdt å kjøpe akkurat nå? Den ene vinner over den andre.

Ruth Saldanha 26.06.2023 | 15.04
Facebook Twitter LinkedIn

Cage Fight

I en av de mer bisarre nyhetene nylig, virker det som at teknologisjefene Mark Zuckerberg fra Meta (META) og Elon Musk fra Tesla (TSLA) har blitt enige om å kjempe mot hverandre i et bur. Den 20. juni var Project 92, en konkurrent til Twitter som utvikles av Meta, et av de mest omtalte temaene på Twitter. Musk, som også leder Twitter, svarte med følgende tweet:

Utstilling 1

På Instagram svarte Zuckerberg med "Send meg lokasjon", hvorpå Musk svarte "Vegas Octagon".

Utstilling 2

 

Skjer dette virkelig? Hvem vet. Men vi kan imidlertid se på aksjene til selskapene som disse mennene leder, og se hvem som ville vinne i en kamp mellom de to. Her er noen viktige punkter fra hvert selskaps analytikernotater, samt hvordan Tesla og Meta scoret på noen viktige investeringsindikatorer per 22. juni 2023.

Er Tesla-aksjen et godt kjøp?

Tidligere denne måneden annonserte Tesla og General Motors et ladepartnerskap der GM integrerer Teslas nordamerikanske ladestandard, eller NACS, en kontakt med start i 2024, som vil tillate GM elbil-sjåfører å lade ved 12 000 Tesla Superchargers over hele Nord-Amerika. Tesla har nylig kunngjort et lignende ladesamarbeid med Ford for å tillate Ford elbil-sjåfører å lade ved Tesla Superchargers. Etter å ha gjennomgått disse kunngjøringene, ser Morningstar-analytiker Seth Goldstein ingen grunn til å endre hans fair value-estimat for Tesla på 215 dollar per aksje eller hans "Narrow" Economic Moat Rating. 

"Selv om dette er positivt for bransjen, ser vi mindre positiv innvirkning på Tesla. Man kan argumentere for at tilgang til Teslas hurtigladenettverk kan betraktes som en fordel som ville få en forbruker til å velge Tesla fremfor andre elbiler. Men vi ser imidlertid ikke nyhetene som negative heller, da vi mener at Teslas teknologiske og kostnadsmessige fordeler fortsatt er på plass - som er grunnlaget for vår Economic Moat Rating på "Narrow" - og vil tillate leveranser å vokse til 5 millioner kjøretøy innen 2030, opp fra 1,3 millioner i 2022", skriver han.

  • Pris/Fair Value: 1,21
  • Morningstar Uncertainty Rating: Veldig høy
  • Morningstar Economic Moat Rating: Smal
  • Morningstar Capital Allocation Rating: Eksemplarisk

 

Er Meta-aksjen et godt kjøp?

Metas Facebook er det største sosiale nettverket i verden, med nesten 3 milliarder aktive brukere hver måned. Veksten i brukere og brukerengasjement, sammen med de verdifulle dataene de genererer, gjør Metas plattformer attraktive for annonsører. Kombinasjonen av disse verdifulle eiendelene og Morningstars forventning om at annonsører vil fortsette å endre forbruket på nettet lover godt for selskapets topplinjevekst og kontantstrøm.

Selv om bruk av forbrukerdata er under gransking, tror Morningstar-analytiker Ali Moghrabi at Metas store publikum vil tiltrekke seg annonsekroner. Veksten i Metas gjennomsnittlige annonseinntekter per bruker indikerer annonsørenes vilje til å betale mer for annonser, da de forventer høy avkastning på investering fra disse målrettede tiltakene.

"Vi tror Meta-aksjen vil fortsette å dra nytte av en økt allokering av markedsførings- og annonsekroner mot nettannonsering, mer spesifikt sosiale nettverk og videoannonser der Meta er spesielt godt posisjonert. Selskapets Facebook-app, sammen med Instagram, Messenger og WhatsApp, er blant verdens mest brukte apper på både Android- og iPhone-smarttelefoner", skriver han.

  • Pris/Fair Value: 1,01
  • Morningstar Uncertainty Rating: Høy
  • Morningstar Economic Moat Rating: Bred
  • Morningstar Capital Allocation Rating: Eksemplarisk

 

Hvem går av med seieren i denne aksje-mot-aksje-matchen? Det avhenger av hvilke Morningstar-indikatorer som har størst betydning for investor. La oss se nærmere på noen av dem

Vinner basert på Pris/Fair Value: Meta-aksjen

Morningstars analytikere beregner et estimat for virkelig verdi for hver aksje de dekker. Virkelig verdi-estimatet representerer den indre verdien av en aksje, basert på hvor mye kontanter vi tror selskapet kan generere i fremtiden. En aksjes pris/virkelig verdi er ganske enkelt dens nåværende markedspris delt på estimatet for virkelig verdi. En aksje som handles under 1,0 er undervurdert; en aksje som handles rundt 1,0 er rimelig verdsatt; og en aksje som handles over 1,0 er overvurdert.

Per 22. juni 2023 tror vi at Metas aksje er omtrent 1% overvurdert, mens Teslas aksje er 20% overvurdert. Vinneren fra et prisperspektiv er Meta-aksjen, som handles til en mer attraktiv pris i dag.

Se:  Morningstar Fair Value Estimate

Vinner basert på Uncertainty Rating: Meta-aksjen

Morningstar Uncertainty Rating representerer forutsigbarheten til selskapets fremtidige kontantstrømmer og dermed graden av sikkerhet vi har i vårt virkelig verdi-estimat av et gitt selskap. Selskaper som har forutsigbart salg, moderat operasjonell og finansiell belastning, og begrenset eksponering for betingede hendelser, har lavere usikkerhetsvurderinger; de med mindre forutsigbare salg, betydelig belastning, og betydelig eksponering fra betingede hendelser har høyere usikkerhestvurderinger.

Våre analytikere mener at Metas kontantstrømusikkerhet er høy, mens Teslas usikkerhet er veldig høy. Meta vinner dermed for sin lavere usikkerhetsvurdering fordi vi er mer sikre på vårt virkelig verdi-estimat for den aksjen.

Vinner basert på Economic Moat Rating: Meta-aksjen

Morningstar Economic Moat Rating representerer et selskaps vedvarende konkurransefortrinn. Et selskap med en økonomisk vollgrav kan avverge konkurranse og tjene høy avkastning på kapital i mange år fremover. Et selskap hvis konkurransefortrinn vi forventer vil vare mer enn 20 år har en Economic Moat Rating på "Wide", en som kan avverge sine rivaler i 10 år har en "Narrow" Economic Moat Rating, mens et selskap uten fordeler eller en vi tror vil forsvinne raskt har ingen Economic Moat.

Våre analytikere mener at både Meta har en bred økonomisk vollgrav, mens Tesla har en smal økonomisk vollgrav. Meta vinner dermed også denne runden.

Se:  Morningstar Economic Moat Rating

Vinner basert på Capital Allocation Rating: Uavgjort

Morningstar Capital Allocation Rating representerer vår vurdering av hvor godt et selskap styrer sin balanse, investeringer og utbytte. Analytikere tildeler hvert selskap en av tre rangeringer - Eksemplarisk, Standard eller Dårlig - basert på deres vurderinger av hvor godt et lederteam gir aksjonæravkastning. Dyktige bedriftsledere kan gjøre et godt selskap enda bedre.

Både Meta og Tesla får vår topprangering når det gjelder kapitalallokering. 

Se:  Vi introduserer Morningstar Capital Allocation Rating

Hvilken er den beste aksjen å kjøpe i dag?

Til syvende og sist er "vinneren" av enhver aksje-mot-aksje-kamp fra Morningstars perspektiv den aksjen som handles til den største rabatten i forhold til vårt virkelig verdi-estimat justert for usikkerhet. Morningstar Rating for aksjer, også kalt Morningstars stjernerating, omfatter nettopp det. Aksjer rangert med 4 og 5 stjerner er undervurdert etter å ha blitt justert for usikkerhet, aksjer rangert med 3 stjerner er rimelig verdsatt, og aksjer rangert med 1 eller 2 stjerner er overvurdert etter å ha blitt justert for usikkerhet.

Selv om ingen av aksjene er undervurdert, basert på våre estimater for virkelig verdi, er Meta-aksjen mer attraktivt priset enn Tesla. Så i en match mellom Meta og Tesla-aksjen, vil vi si at Meta er vinneren fra Morningstars perspektiv.

Se:  Morningstar Rating for aksjer

 

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Gjennomgangen av investeringsmulighetene ovenfor er ikke ment å være en anbefaling av kjøp eller salg. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Meta Platforms Inc Class A476,79 USD0,20Rating
Tesla Inc239,20 USD-4,02Rating

Om forfatteren

Ruth Saldanha  Ruth Saldanha er en senior redaktør på Morningstar.ca

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer