Ikke riktig tid å investere i luksussegmentet nå

Luksusmerkene befinner seg i et slags limbo, mellom gjenoppretting av salgsvekst i Kina, svekkede utviklede markeder og høyere driftskostnader, men markedsverdiene ser ut til å være for optimistiske. Morningstar-analytikere oppfordrer til forsiktighet.

Francesco Lavecchia 19.06.2023 | 15.49
Facebook Twitter LinkedIn

klokke

 

Etter en sterk post-pandemisk gjenoppretting, viser luksussektoren tegn til avkjøling. Morningstar-analytikere har identifisert både positive og negative drivkrefter for inntekts- og marginutviklingen i de kommende årene og anbefaler investorer til å vente på et bedre inngangspunkt i sektoren, siden markedet ser for optimistisk ut og de nåværende verdivurderingene er for høye.

Salget av luksusvarer vokste jevnt fra andre kvartal 2020 og nådde pre-pandemiske nivåer mot slutten av 2022.

"Selv om forbrukernes tillitsindikatorer viser tegn til forbedring i begynnelsen av 2023, peker andre indikatorer på et mindre gunstig miljø for luksuskonsumenter", sa Jelena Sokolova, senior aksjeanalytiker i Morningstar.

Ettersom formuespriser vanligvis bidrar til velstand og forbrukertillit blant velstående kunder, er det en sterk sammenheng mellom aksjepriser og forventninger om luksussalg. Av denne grunn tror analytikerne at den nylige svekkelsen av aksje- og eiendomspriser i Kina kan føre til en nedgang i etterspørselen etter luksusvarer fremover.

 

"Vi tror at den sterke oppgangen i luksussalget i Amerika og Europa i løpet av de siste to årene 2021-2022 var noe eksepsjonell og den ble forsterket av besparelser fra utenlandsreiser, psykologisk behov for å belønne seg selv etter stress og sterke finansmarkeder. Utviklingen i Amerika sank allerede i fjerde kvartal 2022 og viste større nedgang i første kvartal 2023, da høyere renter, svakere finansmarkeder og en tøffere sysselsettingssituasjon i høylønnssektorer som teknologi og finans ytterligere ville presse innkjøpene", forklarer Sokolova.

Data understøttet også denne hypotesen: Mastercars SpendingPulse, som sporer bredere luksussalg, eksklusive smykker, kom inn negativt i andre kvartal 2022 og Visa Spending Momentum Index (SMI) i USA begynte også å svekkes fra mars 2022. Våre analytikere sier at selskaper med stor eksponering mot USA, som Tapestry og Capri, samt selskaper som nylig opplevde en veldig sterk vekst på markedet som Kering, kan være mest utsatt for nedgangen. Når det er sagt, er de overbevist om at risikoen mer enn kompenseres av den attraktive verdsettelsen av disse navnene.

Hvis de utviklede markedene svekkes, er det en sterk forventning om en god bedring i det kinesiske markedet drevet av tilbakevendende reiseetterspørsel.

"Gjenopprettingen av kinesisk reiseliv er spesielt viktig for sektoren ettersom kinesiske statsborgere gjorde omtrent to tredjedeler av sine luksusutgifter i utlandet, og selv om reisestrømmene forblir under pre-pandemiske nivåer er det tegn på sterk gjenoppretting når restriksjonene blir opphevet. Innenlandsreiser i Kina opplevde en sterk bedring i begynnelsen av 2023, da regjeringen opphevet sinn null-COVID-19-politikk, men vi tror at det burde ta et par kvartaler før kinesiske reiser i Europa gjenopptas basert på lengden på visumsøknad prosessene og flyselskapets kapasitetsplanlegging", sier Sokolova.

På marginsiden ser analytikerne lite rom for forbedringer på grunn av svak salgsvekst og høyere kostnader. Til tross for forbedringer i sektorens bruttomargin i 2022 sammenlignet med rekordnivåer i 2021, økte driftskostnadene for selskapene som dekkes av Morningstar, inkludert utgifter til markedsføring eller kommunikasjon, butikkleie og lønnskostnader, i gjennomsnitt i takt med salget og presset kostnadene oppover for å begrense marginutvidelser.

Høye vurderinger

Basert på disse betraktningene ser luksusaksjer dyre ut.

"Sektoren svingte fra pessimisme i 2020 drevet av butikkstengninger og salgsnedganger samt frykt for en langvarig økonomisk nedgang, til ekstrem optimisme i 2021, da salget og fortjenesten steg raskere og sterkere enn de fleste markedsaktørene forventet. Men nå ser det ut til at markedet overvurderer gjenopprettingen av kinesiske utgifter og motstandskraften til luksusutgifter i USA og Europa. Aksjer omsettes stort sett over virkelig verdi", sier Sokolova.

"Blant de store selskapene i sektoren er Swatch og Kering de eneste som omsettes med rabatt, men det er også noen mindre merker som Capri Holding og Tapestry som handles til henholdsvis 35% og 25% rabatt".

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Capri Holdings Ltd35,54 USD2,10Rating
Kering SA337,25 EUR3,10
Tapestry Inc40,05 USD1,68Rating

Om forfatteren

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer