Skyleverandører satser stort i India

Indias ambisiøse digitale satsing har skapt enorme muligheter for leverandører av skytjenester når landet fortsetter sin marsj mot digital autonomi

Vikram Barhat 25.05.2023 | 11.27
Facebook Twitter LinkedIn

Powai, Mumbai, Maharashtra, India

Ettersom India omfavner rask digitalisering, er landets offentlige skytjenestemarked klar for eksponentiell vekst

Undersøkelsesfirmaet IDC spår at innen 2026 vil dette markedet stige til svimlende 13,0 milliarder dollar, og ekspandere med en årlig vekst på 23,1 %.

Fremtredende amerikanske skygiganter har erkjent det enorme potensialet og satser betydelig på det spirende indiske skymarkedet. De følgende globale teknologiaktørene har posisjonert seg for å kapitalisere på Indias digitaliseringsvekst, og presenterer attraktive langsiktige investeringsmuligheter for investorer.

Amazon AMZN, en dominerende nettforhandler, regisitrerte 386 milliarder dollar i salg og omtrent 578 milliarder dollar i brutto handelsvolum i 2021.

Detaljhandel står for 80% av inntektene, med Amazon Web Services som bidrar med 10–15% gjennom skytjenester. Annonsetjenester bidrar med 5% mens andre kilder utgjør de resterende inntektene. Internasjonale markeder utgjør 25–30% av ikke-AWS salg, med Tyskland, Storbritannia og Japan som viktige bidragsytere.

Amazon har investert aggressivt i Indias skymarked. Amazon Web Services planlegger å investere nesten 13 milliarder dollar i skyinfrastruktur i India innen 2030 som en del av langsiktig innsats for å øke den globale rekkevidden til sine skytjenester. Dette kommer i tillegg til de 3,7 milliardene selskapet investerte mellom 2016 og 2022.

Investeringen er anslått å bidra med 23,3 milliarder dollar til Indias økonomi innen 2030, sier selskapet.

Amazon Web Services gjør teknologigiganten til en klar leder innen offentlige skytjenester.

"Amazon var en pioner innen offentlig skyinfrastruktur som en tjeneste og plattform som en tjeneste og har en betydelig ledelse over sin nærmeste rival, Microsoft," heter det i en Morningstar-rapport.

Amazons lønnsomhet har blitt betydelig styrket av suksessen til AWS, som genererer 60-65% av det totale driftsresultatet.

"Vi forventer også at AWS vil forbli en viktig vekstdriver for selskapet i løpet av det neste tiåret," sier Morningstars aksjeanalytiker Dan Romanoff, som setter aksjens rettferdige verdi til 137 dollar.

 

Som morselskap til Google, henter Alphabet [GOOG] 99% av inntektene fra søkemotorvirksomheten. Googles primære inntektskilde er nettannonser, mens ytterlige inntekter kommer fra appsalg, skytjenester og maskinvaresalg. Alphabets andre forretningsforetak inkluderer helsetjenester, internettilgang og autonome kjøretøy.

Google har utvidet sin skyinfrastruktur i India ved å bygge klynger av lokale datasentre og har foretatt strategiske investeringer fra fondet på 10 milliarder dollar som er tildelt for å fremme digitalisering i India i løpet av de neste årene.

Selskapet, som har fått tildelt en Morningstar Economic Moat Rating på Wide, sier at India fortsatt er en langsiktig mulighet for Google Cloud.

"Vi ble imponert over veksten i annonseinntekter fra Google Søk; kontinuerlig styrke i skyvirksomheten, som sannsynligvis gjør fremskritt mot lønnsomhet neste år," heter det i en Morningstar-rapport, og legger til at mens konkurransen vokser, "har Alphabet den nødvendige teknologien og talentene for å lykkes med å kjempe mot sine konkurrenter i skyrommet".

Googles voksende skydominans og investeringer på feltet har vært imponerende.

"Vi applauderer spesielt innsatsen for å få et sterkere fotfeste i det raskt voksende offentlige skymarkedet," sier Morningstars aksjeanalytiker Ali Mogharabi, som setter aksjens rettferdige verdi til 154 dollar.

Google har effektivt utnyttet sin teknologiske kunnskap og erfaring i å utvikle og administrere sin private skyplattform "for å øke markedsandelen i dette området, drive ytterligere inntektsvekst og skape mer driftsinnflytelse, noe vi forventer vil fortsette," legger han til.

 

Silicon Valley teknologitungvekter Microsoft MSFT er kjent for sine Windows-operativsystemer og produktivitetspakken Office. Firmaet opererer med tre segmenter: produktivitet og forretningsprosesser, intelligenssky og mer personlig databehandling. Produktivitets- og forretningsprosesser-segmentet inkluderer Office 365, SharePoint, Skype og LinkedIn. Intelligence-skysegmentet tilbyr Azure-skyplattform og Windows Server OS.

Selskapet ble den første globale skyleverandøren som tilbyr tjenester fra lokale datasentre i India i 2015. Microsoft har nylig annonsert at de planlegger å sette opp et nytt datasenter på 2 milliarder dollar i Hyderabad, i tillegg til de mange Microsoft-datasentrene som allerede er i India.

Under ledelse av administrerende direktør Satya Nadella, har Microsoft transformert seg til en dominerende kraft i skybransjen. Det er nå anerkjent som en av de to beste offentlige skyleverandørene som er i stand til å levere et omfattende utvalg av skyløsninger.

Selskapet, som har fått en Morningstar Economic Moat Rating på wide, kan i dets rapport for tredjekvartal vise til en 7% økning i kvartalsinntekter og 16% vekst i Intelligence-skysegmentet siden i fjor. 

"Azure er midtpunktet i det nye Microsoft," sier Romanoff, og legger til at til tross for at det er en virksomhet på omtrent 45 milliarder dollar, "vokste det med en svimlende 45% i regnskapsåret 2022."

Ettersom kundene fortsetter å gå fra lokale løsninger til skyløsninger, vil firmaets inntektsvekst forbli robust de neste årene, sier Romanoff, som setter aksjens rettferdige verdi til 325 dollar.

Gjennomgangen av investeringsmulighetene ovenfor er ikke ment å være en anbefaling av kjøp eller salg. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

 

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A186,53 USD0,79Rating
Amazon.com Inc192,72 USD-0,91Rating
Microsoft Corp453,96 USD0,09Rating

Om forfatteren

Vikram Barhat  er en Toronto-basert finansskribent som spesialiserer seg på investeringer, aksjemarkeder, personlig økonomi og andre områder av finansnæringen.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer