Kommer høyrenteobligasjoner til å erstatte aksjer med høyt utbytte?

Hvis målet ditt er å skape en portefølje som genererer en jevn inntekt, kan høyrenteobligasjoner være en viktig komponent, men du bør være klar over risikoen i markeder med høy volatilitet.

Sara Silano 15.05.2023 | 16.50
Facebook Twitter LinkedIn

pengar i luften

Inntektsinvesteringer er tilbake. Det er en tommelfingerregel i finansmarkedene etter raske renteøkninger. Det er ingen tvil om at obligasjoner har blitt mer attraktive det siste året, men vil de erstatte utbytteaksjer i investorenes porteføljer?

"I et miljø med høy volatilitet på grunn av økt resesjonsrisiko lener investorer seg ofte mot å øke porteføljeallokeringen til obligasjoner på bekostning av aksjer. Stats- og selskapsobligasjoner av høy kvalitet gir generelt mer stabil avkastning, og er den mest konvensjonelle kilden til diversifisering i denne sammenhengen", sier Nicolò Bragazza, assisterende porteføljeforvalter for Morningstar Investment Management (MIM).

 

I 2022 lærte vi imidlertid at finansmarkedene er mer kompliserte enn det som antydes av den gamle tommelfingerregelen om at aksjer og statsobligasjoner alltid er negativt korrelert.

"Ikke alle obligasjoner er like, så det er viktig å forstå hvilke som er best egnet i et miljø med høy volatilitet", sier Bragazza. "På den ene siden er høyrenteobligasjoner mest påvirket av volatilitet fordi de er utsatt for kredittrisiko. På den annen side har de en lavere følsomhet for renterisiko, da varigheten er lavere enn for en typisk indeks for stats- eller selskapsobligasjoner".

Hvilken type obligasjon er et bedre valg for en inntektsinvestor?

"Hvis investorens mål er inntektsgenerering, kan høyrenteobligasjoner spille en nøkkelrolle i porteføljen, men investorer bør være oppmerksomme på risiko i markeder med høy volatilitet. Inntektsinvestorer bør også se på gjeld i fremvoksende markeder, både lokal og hard valuta", forklarte Bragazza.

Høyrenteobligasjoner er selskapsobligasjoner som betaler høyere rente enn obligasjoner med investeringsgrad og har en tendens til å ha lavere kredittvurdering.

Fremvoksende markedsobligasjoner tilbyr eksponering mot statlige utstedere med ulik risikoprofil i ulike deler av verden og kan derfor tilby attraktive inntektskilder, spesielt sammenlignet med utviklede markeder.

Før du investerer i obligasjoner i fremvoksende markeder, bør du vurdere risikoen, inkludert kreditt- og valutarisiko. 

CoCo-obligasjoner er risikable eiendeler

En annen aktivaklasse i obligasjonssegmentet som har vakt mye oppmerksomhet den siste tiden og ble introdusert i mange porteføljer for å generere inntekter i et negativt rentemiljø, er CoCo (Contingent convertible) obligasjoner. De er gjeldsinstrumenter primært utstedt av europeiske finansinstitusjoner som har en spesifikk innløsningspris som, når de er brutt, kan konvertere obligasjonen til kapital eller aksjer.

"Vi lærte av Credit Suisse-krisen at CoCo-obligasjonene er risikable eiendeler og investorer må forstå risiko- og avkastningsprofilene deres. Det er her konvensjonell visdom kan hjelpe oss: jo høyere avkastning, jo høyere risiko, og dette bør veies nøye når du bygger porteføljen", rådet Bragazza.

Ikke glem porteføljediversifisering

Høyrenteobligasjoner bør være egnet for investorer som har som mål å generere høye inntekter, men de har dårlige diversifiseringsegenskaper. "Det er ikke uvanlig, spesielt i resesjonsfaser, å observere høyrenteobligasjoner falle samtidig med aksjer", sa Bragazza. "Men de kan også være kritiske for å opprettholde en grad av syklisk eksponering med en lavere beta enn i de store aksjemarkedene".

 

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

 

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer