Er dette Federal Reserves siste renteøkning?

Amerikanske renter er nå på det høyeste siden 2007, men Morningstar forventer kraftige rentekutt i 2024 og 2025

Preston Caldwell 04.05.2023 | 14.10
Facebook Twitter LinkedIn

Jerome Powell Federal Reserve

Selv om sentralbanksjef Jerome Powell ikke vil si helt spesifikt hva neste skritt vil være for pengepolitikken, tror vi at Fed er ferdig med å heve renten etter dette møtet og at de sannsynligvis vil gå over til å kutte renten fra og med desember i år.

Som allment forventet, ble Fed enige om en ny økning på 0,25 prosentpoeng i den føderale fondsrenten på sitt onsdagsmøte. Avtagende nød i banksektoren, sammen med vedvarende over-normal inflasjon, sørget for at Fed ville fortsette med en ny økning.

Med dagens økning når federal funds-renten et målområde på 5,00%-5,25%, den høyeste renten siden 2007. Til sammen har Fed økt federal funds-renten med over 5 prosentpoeng siden mars 2022 for å bremse ned hastigheten på økonomien og dermed redusere inflasjonen fra historisk høye nivåer.

Årlige amerikanske renteprognoser

Nå blir oppmerksomheten rettet mot om Fed er ferdig med å heve rentene, og hvor lenge de kan holde renten på dagens nivå før de gjennomfører kutt. I Feds pressemelding fra forrige møte ble uttalen om at "ytterligere politikkforsterkning kan være passende", byttet ut med en mer tvetydig tone. Feds anslag krever en pause i renteøkningene etter dagens møte, i tråd med markedets syn. Vi tror ikke at videre hevinger vil være umulige, men ekstremt usannsynlige.

Et sterkt argument for å ta en pause er at de fulle effektene av tidligere renteøkninger ennå ikke er merket på økonomien. Selv om renteøkninger har bremset aktiviteten i enkelte rentefølsomme sektorer som boligmarkedet, har det ennå ikke ført til netto tap av arbeidsplasser i disse sektorene, men det vil endre seg i det kommende året. Og selv om bankkreditt fortsatt har vokst så langt i 2023, vil utlån sannsynligvis trekke seg kraftig tilbake senere i 2023 ettersom bankene reagerer på fallende innskudd og økende bekymringer rundt finansiell helse.

Til slutt er det også et historisk etterslep mellom økonomisk aktivitet og inflasjon, noe som betyr at en avtagende vekst kanskje ikke stanser inflasjonen med en gang.

Å vurdere den sannsynlige effekten av disse etterslepne effektene av pengeinnstramminger er beheftet med usikkerhet, noe som gjør Feds jobb svært utfordrende.

Powell har understreket behovet for å forbli "dataavhengig" i beslutningsprosessen. Powell nektet også å si nøyaktig hvilke resultater når det gjelder dataene som ville presse Fed til en eller annen avgjørelse på de neste møtene. Men vi forventer at Fed avstår fra ytterligere stigninger så lenge inflasjonen ikke viser tegn til å akselerere igjen.

Når vil tidevannet endre seg?

Forutsatt at Fed er ferdig med rentehevinger: når vil Fed gå over til å kutte? Markedene priser nå inn tre rentekutt før utgangen av 2023, et skifte i markedets tankegang som også gjenspeiles i lavere obligasjonsrenter sammenlignet med for to måneder siden. Dette skiftet skjedde som svar på økende bekymring rundt bankene. Imidlertid tror vi at Fed vil være i stand til å begrense banksystemets ustabilitet gjennom likviditetstilskudd, og la det stå fritt til å bruke den føderale fondsrenten som et våpen i sin krig mot inflasjon.

Faktisk har innskuddsutstrømmer fra banker blitt dempet de siste ukene etter massive utstrømmer i begynnelsen av mars. Og innskuddsnivåene er fortsatt høyt over den prepandemiske trenden. Til tross for fiaskoen til First Republic forrige uke (som markerte den tredje store banksvikten i år), ser resten av banksystemet stort sett sikkert ut.

Vi forventer at Fed vil gå over til å kutte renten når kampen mot inflasjonen er vunnet. Powell uttalte at, avhengig av at Feds inflasjonsprognose slår ut (med år-til-år inflasjonsraten på 3,3% på slutten av dette året), vil de ikke være klar til å kutte renten da. Men vi forventer at inflasjonen vil falle raskere enn dette, og det er derfor vi tror at Fed vil være klar til å kutte renten i desember 2023.

Dessuten forventer vi massive rentekutt i 2024 og 2025. Fortsatt lettelser i inflasjonen, sammen med behovet for å stimulere økonomisk vekst, vil presse Fed mot kraftige rentekutt, etter vårt syn. Vi anslår en rente for Fed-fond ved utgangen av 2025 på 1,25 %-1,50 %, nesten 2 prosentpoeng under Feds forventninger.

Foreløpig forventer markedene at Fed holder rentene stabile på junimøtet. I følge CME  FedWatch Tool, som reflekterer veddemål fra futures-handlere på renteretningen, er forventningene solide for at Fed-funds-renten skal holde seg på sitt nye 5,00%-5,25% mål.

 

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

 

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Preston Caldwell  er aksjeanalytiker hos Morningstar.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer