Bør du kjøpe gullaksjer?

Til tross for en nylig økning i gullprisen, handles noen Morningstar-vurderte gullaksjer under virkelige verdier

Sunniva Kolostyak 24.04.2023 | 14.43
Facebook Twitter LinkedIn

gullbarrer

Alles favoritt kriseinvestering, gull, har en gjenoppblomstring. Den nylige uroen i banksektoren, samt vedvarende inflasjon, har drevet opp spotprisen over 2000 dollar, og plasserte gull- ETFer og fond øverst på resultatlistene i slutten av mars.

Vi har fem gullgravere under vår dekning hos Morningstar – tre av dem anser vi for å være undervurdert, én er litt overvurdert, mens én handles rundt sin virkelige verdi. Dette er aksjene som vår aksjeanalytiker John Mills sier er verdt å vurdere i porteføljen din. 

For øyeblikket handles Newcrest Mining (NCM), Newmont (NEM) og Barrick (ABX) litt under våre anslag for virkelig verdi, med rabatter på henholdsvis 12%, 11% og 8%.

Mills forklarer at gullprisene har steget den siste tiden på grunn av frykt for det finansielle systemet samt en potensiell resesjon. Høyere gullpriser har støttet gullaksjer, men det er fortsatt bekymring for stigende renter, som øker alternativkostnaden ved å holde gull, samt kostnadsvekst for gruvearbeidere. Gull gir ingen inntekt, så det ser mindre attraktivt ut når kontanter og obligasjoner gir en anstendig avkastning.

«Gullinvesteringer mangler kontantstrømmer for eierne, og stigende renter gjør obligasjoner relativt mer attraktive. I mellomtiden presser inflasjon i arbeidskraft, drivstoff og andre kostnader opp kostnadskurven og påvirker gullgruvearbeidernes marginer», sier Mills.

I mellomtiden handles Agnico Eagle (AEM) til en premie på 8%, og Kinross (KGC) virker rettferdig verdsatt.

Alle disse aksjene, unntatt Kinross, er blant de seks beste i Morningstar Global Gold- indeksen, som så langt er opp 16% i år i dollar til tross for en liten nedgang i februar. Men indeksen, som måler globale selskaper som er engasjert i gullmalmrelaterte aktiviteter, har fortsatt å nå toppene av pandemien, eller den korte toppen da krigen brøt ut i Ukraina (før det påfølgende stupet).

Når vi ser fremover, sier Mills at Morningstar nå antar at gullprisene i gjennomsnitt vil ligge på rundt 1 880 dollar per unse frem til 2025 (opp fra et tidligere estimat på 1 810 dollar) og har hevet prisen på mellomlang sikt til 1 700 dollar per unse fra 2026 (opp fra ca 1 600 dollar).

Gull har en tendens til å være relativt ukorrelert til den bredere økonomiske syklusen med antatte trygg-havn investeringsattributter, samtidig som det blir sett på som en inflasjonssikring.

«Investeringer og smykker tar opp det meste av den globale gulletterspørselen, og en nedgang i etterspørselen er den viktigste risikoen for kontantstrømmene. En reduksjon i kinesiske anleggsinvesteringer, redusere etterspørselen etter kobber, vil også ha en viss innvirkning», legger han til.

Når det er sagt, registrerte både Royal Mint og World Gold Council en økning i etterspørselen etter gull i 2022. Royal Mint så en økning på nesten 26% år-til-år i antall gullinvesteringer, og siterer markedsusikkerhet og inflasjonssikring som hovedårsakene til oppgangen.

I mellomtiden fant World Gold Council at den årlige gulletterspørselen (ekskludert over disk eller OTC-handler) i 2022 økte med 18% fra år til år til den høyeste årlige summen siden 2011. De fant at sentralbankkjøp og sterke detaljinvesteringer drev etterspørselen.

Gullaksjer til vurdering

Analyse av John Mills

Newmont (NEM)

Newmont er verdens største gullgraver, og produserer rundt 6 millioner tilskrivbare unser gull i 2022 og står for omtrent 5 % av den totale utvunne produksjonen i 2022. Newmonts all-in opprettholdende kostnad på rundt 1200 dollar per unse i 2022 plasserer selskapet mot den øvre enden av den andre kvartilen av AISC gull-kurven – ikke lav nok til å rettferdiggjøre en vollgrav, etter vårt syn. Vi anslår at Newmont vil øke tilskrivbar gullproduksjon til rundt 6,4 millioner unser i 2027. Økningen er drevet av høyere gullproduksjon fra selskapets 38,5% eierandel i Nevada Gold Mines joint venture med Barrick, sammen med gruvene i Ghana og 40% eierandel i Pueblo Viejo-gruven i Den dominikanske republikk. Dette oppveies delvis av fallende produksjon ved Yanacocha-gruven, som vil nå slutten av sin levetid mot slutten av vår femårige prognoseperiode.

Barrick Gold (ABX)

Barrick er verdens nest største gullgraver, og produserte nesten 4,1 millioner tilskrivbare unser gull og rundt 440 millioner pund kobber i 2022. Barricks AISC på rundt 1 200 dollar per unse i 2022 plasserer selskapet mot den øvre enden av andre kvartil av AISC gull-kurve, som heller ikke er lav nok til å rettferdiggjøre en vollgrav. Vi anslår at Barrick vil øke tilskrivbar gullproduksjon til rundt 4,6 millioner unser i 2027, drevet av økt produksjon ved NGM joint venture med Newmont og dens 60% eide Pueblo Viejo-gruve i Den dominikanske republikk. Dens andel av NGM joint venture, Pueblo Viejo, og Loulo-Gounkoto står for rundt to tredjedeler av Barricks midtsyklusproduksjon i 2027.

Agnico Eagle Mines (AEM)

Agnico Eagle produserte rundt 3,1 millioner unser gull i 2022, noe som gjør den til verdens tredje største gullgraver. Det er billigere enn de større konkurrentene Newmont og Barrick, med AISC på omtrent 1100 dollar per unse i 2022, og plasserte Agnico rundt midten av den andre kvartilen av gullkostnadskurven. Imidlertid, i likhet med Newmont og Barrick, tror vi ikke enhetskostnadene er lave nok til å rettferdiggjøre en vollgrav. Vi anslår at Agnico Eagles gullproduksjon vil være rundt 3,6 millioner unser i 2027. Dette er drevet av kjøpet av de resterende 50% av den kanadiske malartiske gruven i 2023 og økt produksjon ved gruvene Macassa, Meadowbank og Detour Lake, delvis oppveid av lavere produksjon ved Fosterville-gruven i Australia. Detour Lake, Canadian Malartic, Meadowbank, Meliadine, og LaRonde står for mer enn 70 % av Agnico Eagles midtsyklusproduksjon i 2027.

Kinross Gold (KGC)

Kinross produserte mer enn 1,9 millioner tilskrivbare gullekvivalenter unser i 2022. Kinross har de høyeste enhetskostnadene av gullgraverne vi dekker. Dens gjennomsnittlige AISC på omtrent 1300 dollar per gullekvivalent unse i 2022 plasserer Kinross på rundt 55. persentilen av gullkostnadskurven. Vi anslår at Kinross' tilskrivbare produksjon vil gå beskjedent ned til rundt 1,8 millioner gullekvivalenter i 2027. Kinross' Paracatu-gruve i Brasil og Tasiast-gruven i Mauritania står for mer enn halvparten av produksjonen i midtsyklusen i 2027.

Newcrest Mining (NCM)

Newcrest er en gull-kobbergraver med gruver i Australia, Papua Ny-Guinea, Canada, og dets minoritetseide gruver i Ecuador. Vi anslår at selskapet vil produsere mer enn 2,1 millioner unser gull og rundt 140 000 metriske tonn kobber i regnskapsåret 2023, med oppkjøpet av Brucejack som resulterer i at gullproduksjonen øker til gjennomsnittlig mer enn 2 millioner unser per år det neste tiåret. Rundt 80% av den estimerte midcycle-inntekten er fra gull, mens det meste av resten kommer fra kobber. Newcrest har ingen vollgrav til tross for en historie med lavkostproduksjon, reddet en kostnadsoppsving rundt 2013 og lange gruveliv. Den står for mindre enn 2 % av den globale gruveproduksjonen og er en pristaker.

 

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Gjennomgangen av investeringsmulighetene ovenfor er ikke ment å være en anbefaling av kjøp eller salg. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sunniva Kolostyak  er data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer