Europeisk kvartalsutsikt: Muligheter overalt til tross for krevende tider

Det finnes muligheter i aksjemarkedet for investorer som er tålmodige og villige til å lete

Michael Field, CFA 04.04.2023 | 11.14
Facebook Twitter LinkedIn

Euronext Paris

Etter en relativt fredelig start på året hvor aksjemarkedene steg ganske jevnt, ble investorene overrasket over hendelsene rundt banksektoren i midten av mars. Nær-kollapsen til den europeiske bankgiganten Credit Suisse inntraff samtidig med en rekke bankkollapser i USA, bevis for noen investorer på at det eksisterer systemiske problemer i banksektoren. Selv om aksjemarkedene steg igjen mot slutten av kvartalet, er det tydelig at tilliten i markedet har fått seg en knekk.

Økonomisk er Europa i en tøff situasjon. Veksten er lav, inflasjonen er fortsatt høy, og rentene øker fortsatt, og ECB indikerer at flere renteøkninger ligger i kortene for i år. Presset øker på bedrifter etter hvert som kostnadene for gjeld øker. På samme måte står forbrukerne overfor voksende boliglånskostnader, kombinert med lønnsøkninger som stort sett ikke har holdt tritt med høye inflasjonsnivåer.

ECB & BOE interest rates

Til tross for disse utfordringene, handler aksjemarkedet relativt nært vårt estimat for virkelig verdi, med kun ca. 5 % oppside herfra. Tillit er nøkkelen, og vi tror at for at markedet skal øke herfra, må vi se noen gode nyheter for å overbevise investorer om at økonomien vil være på et bedre sted innen utgangen av året. Et positivt inntjeningsbilde for bedrifter bør hjelpe, det samme bør fallende inflasjon, hvis dette fortsetter å inntreffe i eurosonen.

European price/fair value chart

Som region klarte Europa seg bedre enn andre aksjemarkeder i første kvartal, og steg nær 5 % i perioden. På verdsettelsesbasis handles Europeiske aksjer nå til høyere nivåer enn andre regioner, en situasjon vi ikke har sett på flere år.

 

Price/fair value in major world regions

Hvilke områder har opplevd aktivitet?

Teknologi, industri og sykliske aksjer var noen av sektorene med store positive bevegelser, som hver steg med tosifrede prosentandeler, selv om dette til slutt utgjør en innhenting, og etterlater 12-måneders avkastning for nesten alle sektorer på et stort sett likt nivå. Det eneste unntaket fra dette er energisektoren, som ikke lenger opplever den sterke medvinden av høye energipriser, men som heller ikke kollapser, gjennom et fall på rundt 2 % i løpet av kvartalet, og fortsatt opp nesten 20 % de siste 12 månedene.

Til tross for noen av disse store bevegelsene, ser de fleste sektorer rimelig attraktive ut på verdsettelsesbasis. Mens sanden har forskjøvet seg, fortsetter alle sektorer på tvers av vår dekning å handle under vårt virkelig verdiestimat – et uvanlig, men velkomment scenario. Sektorer i industrien er svært nær sine anslag for virkelig verdi; andre, som sykliske forbrukere og kommunikasjon, ser spesielt attraktive ut for øyeblikket. Gitt omveltningen i den europeiske banksektoren i mars, kunne man ha forventet at verdsettelsen her ville ha nådd bunnen – i stedet har verdsettelsen stort sett holdt stand, selv om det fortsatt er en attraktiv rabatt for aksjekjøpere.

sector valuations

Til syvende og sist ser vi aksjemuligheter på tvers av dekningsuniverset vårt. I alle unntatt to sektorer er 5-stjerners aksjer til stede. Faktisk, over hele vår dekning er mindre enn 10 % av aksjene vurdert som overvurdert. For investorer som leter etter et kupp, er det mange å finne.

Star ratings histogram by sector 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  Senior equity analyst for Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer