Melexis kan fortsette å dra nytte av økende etterspørsel etter bilbrikker

Morningstar dekker nå Melexis, en belgisk brikkeleverandør til bilindustrien. Vi ser nærmere på hvorfor det belgiske selskapet har en unik markedsposisjon 

Robert van den Oever 03.04.2023 | 23.31
Facebook Twitter LinkedIn

Melexis

Et vekstselskap som kan se frem til mange år med vekst på grunn av underliggende markedstrender er det belgiske selskapet Melexis (MELE), som er en produsent av mikrochips til bilindustrien. Morningstar har tatt opp dekning på aksjen og gir den en Narrow Moat-rating(vollgravvurdering) med en virkelig verdi(fair/value) på €105 per aksje.

Morningstars aksjeanalytiker Javier Correonero nevner høye byttekostnader og immaterielle eiendeler som nøkkelargumenter for Narrow Moat-ratingen. Fra et virkelig verdi-perspektiv er aksjen for øyeblikket rettferdig verdsatt med en gjeldende aksjekurs som nådde nøyaktig €105 den siste uken i mars. I løpet av de siste 12 månedene har aksjen steget jevnt fra et område på $65-70 til nåværende kurs.

Melexis designer brikker som er spesielt beregnet for bilindustrien og som kontrollerer funksjoner slik som navigasjon eller temperaturkontroll. Disse brikkene sørger for at målinger tatt av bilen konverteres til digitale signaler som styrer funksjoner i drivverket eller sikkerhetssystemene til en bil.

Tre årsaker bak vår vollgravvurdering

Melexis' aktiviteter har et konkurransefortrinn basert på 3 pilarer. Den første er at brikkene er innebygd i originalutstyrsprodusentenes produksjonslinjer. Å endre en brikkeleverandør vil ta måneder med retesting og omprogrammering uten forbedringer.

Det er ikke verdt det, delvis fordi sjetonger utgjør en ubetydelig del av prisen på en bil, den andre faktoren er at bilprodusenter, eller Original Equipment Manufacturers (OEM-er), velger brikkene basert på ytelse og ikke pris. En Melexis-brikke koster mindre enn €0,50, mens hele bilen koster titusenvis av euro. Den tredje faktoren er at mikrochipleverandører som Melexis har mange års teknisk ekspertise og langvarige forhold til OEM-er, og de vil ikke risikere det på grunn av mulige kvalitetsproblemer.

Selv om Melexis er mindre enn de store mikrochipleverandørene som NXP Semiconductors eller STMicroelectronics, har selskapet bygget en solid posisjon ved å fokusere på mindre nisjer der store aktører er mindre interesserte. I 2021 inneholdt en bil i gjennomsnitt 375 analoge brikker, hvorav Melexis leverte 18, altså omtrent 5 % av det totale antallet.

Forventninger

Analytiker Correonero forventer en årlig salgsvekst på 8%-15%, hovedsakelig drevet av et økende antall mikrochips brukt i biler. Driftsmarginen vil være i området 24%-27%, ifølge analytikeren som bemerker at Melexis' kostnadsstruktur har vært stabil i flere tiår. Melexis er en familiebedrift, med eiere som historisk har mottatt beskjeden kompensasjon og fokus på kostnadskontroll. De prioriterer investeringer innen videreutvikling, og bruker hvert år 10-15% av inntektene på dette.

Melexis er spesielt attraktivt under økonomiske nedgangstider, ifølge analytikeren grunnet den unike markedsposisjonen.

For eksempel, da bilproduksjonen falt 5 % i 2019, fikk Melexis-salget en nedgang på 14,5 %. To år senere, da etterspørselen etter biler normaliserte seg, kom Melexis-salget kraftig tilbake og vokste med 27 %. Selv i en syklisk nedgang er Melexis i stand til å generere avkastning på investert kapital som overstiger den veide gjennomsnittlige kapitalkostnaden. Balansen har null gjeld, noe som gjør Melexis til en perfekt kandidat for å håndtere økonomiske nedgangstider.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Robert van den Oever  er redaktør hos Morningstar i Nederland.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer