Morningstars markedsbarometer for mars

I mars og i løpet av første kvartal har aksjene i mindre selskaper oppnådd mye svakere resultater enn resten av markedet

Fernando Luque 02.04.2023 | 22.28
Facebook Twitter LinkedIn

Det var lenge siden vi hadde sett så store forskjeller mellom de ulike investeringsstilene som utgjør det europeiske universet for fond. Det svake fallet i Morningstar Europe NR-indeksen i mars måned (0,6 % i euro) skjuler kraftig variasjon blant de forskjellige segmentene og sektorene i fondsmarkedet.

For eksempel klarte «Large Growth»-aksjer å øke 5,3 % målt i euro den siste måneden, mens «Large Value»-selskaper tapte 3,0 %.

Barometro Estilos Mercado Europeo

 Det har også vært en markant forskjell mellom lønnsomheten til store og mindre selskaper. I mars steg store selskaper totalt 1,5 % i euro sammenlignet med et fall på 3,3 % for mindre selskaper (small caps). Denne forskjellen er enda større når vi ser på 2023 så langt (10,9 % vs. 5,0 %) og spesielt i perioden for siste 12 månedene (10,7 % vs. 0,6 %) er tallene tydelige.

 

 

Logisk sett er det store forskjeller i lønnsomhet mellom verdi og vekst, fordi det også er store forskjeller på sektornivå. I mars falt de 2 store sektorene som regnes som verdi, finans og energi, med henholdsvis 7,8 % og 7,2 % i euro. Samtidig har teknologisektoren styrket seg med 5,1 % etter en lengre periode med røde tall.

På vekstsiden bør de gode resultatene til luksusselskaper også fremheves; selskaper som LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, L'Oreal SA og Hermes International SA steg henholdsvis 7,0 %, 9,6 % og 8,6 % i mars basert på sterke inntjeningstall.

Men aksjen som bidro mest til fremgangen til Large Growth-stilen var det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk A/S , som steg 9,7 % i euro.

 

Barometro Sectores Mercado Europeo

Når det gjelder verdivurderinger, har mars gitt en kraftig økning i prisen på «Large Growth»- aksjer som vi viser i følgende illustrasjon, hvor pris/virkelig verdi for dette segmentet av markedet økte fra 1,06 til 1,13 mellom februar og mars.  Såkalte «Large Value» selskaper er fortsatt undervurdert med rundt 20 % ifølge våre beregninger.

I mars og i løpet av første kvartal har de aksjene i mindre selskaper oppnådd mye svakere resultater enn resten av markedet.

 

Barometro Valoraciones Mercado Europeo

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer