Alibaba omstrukturerer

Vi tror restruktureringen kan maksimere aksjonæravkastningen og forbedre selskapets smidighet og lønnsomhet.

Kate Lin 30.03.2023 | 23.41
Facebook Twitter LinkedIn

Jack Ma

E-handelsgiganten Alibaba (09988, BABA) annonserte en større restrukturering 28. mars, like etter at selskapets medgründer Jack Ma kom tilbake til Kina etter å ha tilbrakt rundt ett år i utlandet. Daniel Zhang, Alibabas administrerende direktør, skrev i et internt brev at Alibaba er i ferd med å bli et holdingselskap. Gruppen vil bli delt inn i seks enheter:

1.alicloud intelligens,

2.Taobao Tmall e-handelsplattform,

3.Lokale tjenester,

4. Cainiao,

5.Internasjonal digital handel, og

6. Underholdning.

Med unntak av forretningsgruppen Taobao Tmall, som vil være heleid av Alibaba, vil de andre fem forretningsgruppene bli finansiert uavhengig. Disse forretningsgruppene vil ha egne styrer og egne administrerende direktører. De har også mandat til å skaffe midler gjennom ekstern finansiering, eller til og med gjennom et innledende offentlig tilbud (lPO) hvis de er kvalifisert.

Investorer applauderte restruktureringsplanen da Alibaba-aksjene steg med 15 % ved åpningen av Hong Kong-markedet.

Chelsey Tam, en senior aksjeanalytiker hos Morningstar, mener at de separate enhetene som er satt opp under gruppenivå vil tillate smidighet midt i et raskt skiftende forretningsmiljø. Hun mener hun er positiv til Alibaba-aksjer på lang sikt og står ved sitt virkelige verdianslag på USD 177 per ADS (HK$171 per aksje).

 

 

 

Chelsey Tam, en senior aksjeanalytiker hos Morningstar, mener at de separate enhetene som er satt opp under gruppenivå vil tillate smidighet midt i et raskt skiftende forretningsmiljø. Hun mener hun er positiv til Alibaba-aksjer på lang sikt og står ved sitt virkelige verdianslag på USD 177 per ADS (HK$171 per aksje).

 

Hvorfor er en mindre struktur bra for Alibaba-investorer?

Etter reguleringsoppryddingen i 2021, lovet Kina å støtte sine private selskaper ved å lette på noen av de omfattende inngrepene. Det regulatoriske miljøet er imidlertid fortsatt stramt, noe som får Alibaba til å forbedre sin struktur.

Med henvisning til det interne brevet sier Tam: «Det ser ut til at administrerende direktører i Alibaba-enheter kanskje ikke trenger å rapportere til konsernsjef Daniel Zhang. Dette vil fremskynde beslutningsprosessen til disse selskapene, slik at de kan være mer smidige».

Bortsett fra smidighet, er det en lønnsomhets- og kostnadsvinkel i restruktureringsplanen. De seks enhetene vil fungere som enkeltmannsforetak, noe som betyr at de vil bidra til egen fortjeneste og/eller tap. Med dette oppsettet vil ledelseskompensasjon være knyttet til bedriftens ytelse.

Tam legger til: «Hvis disse individuelle selskapene fortsetter å være ulønnsomme og ikke kan skaffe kapital for å opprettholde seg selv, kan det hende de må selge til konkurrentene. Det kan bidra til å konsolidere selskapenes respektive markeder og redusere konkurransen».

Tidligere kunne Alibabas ulønnsomme virksomheter subsidiere sine tap og stole på kontanter fra andre, mer lønnsomme deler av virksomheten. «Nå vil ulønnsomme selskaper bli tvunget til å klare seg selv. Dette bør øke kapitalallokeringseffektiviteten til Alibaba Group-selskapene, forklarer Tam, og legger til at det bør være mer åpenhet i økonomien til hver av disse forretningsgruppene.

Tam forventer også at selskapet reduserer omfanget av mellom- og backoffice, noe som vil gi høyere lønnsomhet. Disse mellomliggende og administrative kontorene vil bli innlemmet i relevante forretningsgrupper.

Hvilke enheter vil bli skilt ut først?

For å bli notert i Hong Kong, må IPO-søkere oppfylle inntjeningsgrensen, markedsverdi, inntekt og kontantstrømtest. Andre krav inkluderer kontinuitet i forvaltningen i minst de tre foregående regnskapsårene og kontinuitet og kontroll med eierskapet i det siste regnskapsåret.

Tam mener at de seks selskapene kan oppfylle markedsverdikravet på 4 milliarder HKD. Men bare det kinesiske handelssegmentet og skysegmentet kan oppfylle lønnsomhetskravene: ikke mindre enn tre regnskapsår hvor hovedfortjenesten som kan tilskrives aksjonærene ikke må være mindre enn H$35 millioner Kong i det siste året, og ikke mindre enn HK$45 millioner de to foregående årene.

Men før de forbereder seg på en børsnotering i Hong Kong, må disse seks enhetene fullføre sin funksjonstid, fortsetter Tam.

Alibaba Group vil være et holdingselskap og kan ha en holdingselskapsrabatt, noe som betyr at konglomeratets markedsverdi er mindre enn summen av datterselskapene og andre netto eiendeler det eier.

Tam bemerker at Alibaba ikke er det eneste selskapet som føler presset av raske markedsendringer og et mer regulert miljø. Hun håper flere internettselskaper vil gjøre det samme og spinne ut noen av datterselskapene deres.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Kate Lin  er datajournalist for Morningstar Asia, og har base i Hong Kong.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer