Bankkrisen ikke over etter europeisk kursfall fredag

Markedet leter med lupe etter neste bank som viser svakheter. Bankkrisen er utvilsomt ikke over.

Lukas Strobl 27.03.2023 | 10.34
Facebook Twitter LinkedIn

Black hole

Aksjer i Tysklands største bank og långiver, Deutsche Bank førte fredag til nedgang i den europeiske banksektoren i det klareste signalet hittil om at UBS sitt oppkjøp av Credit Suisse ikke har roet markedet.

Deutsche Bank (DBK, -13 %) falt så mye som 15 % i løpet av de første timene med handel i Frankfurt, og nådde et fem måneders bunnpunkt i aksjekursen og utvidet tap for mars måned. Regionale konkurrenter BNP Paribas (BNP, -6,3 %), Societe Generale (GLE, -6,8 %), Commerzbank (CBK, -7,7 %) og Raiffeisen (RBI, -6 %) opplevde alle større svekkelser i akjsekursen.

«Etter at Credit Suisse forsvant som europeisk banks problembarn, leter mange investorer etter den nest verste banken å unngå», sa Morningstar-bankanalytiker Niklas Kammer fredag.

«Hvor er store og problematiske investeringsbankeksponeringer? Hvor finner vi lønnsomhetsutfordringene? Deutsche Bank og Commerzbank er to av bankene som må tåle økt oppmerksomhet fra investorer, ettersom begge bankene har opplevd problemer de siste årene».

Société Générale og BNP Paribas har også betydelige investeringsbankvirksomheter. I mellomtiden er Commerzbank midt oppe i en restrukturering i et markedssegment som allerede anses til å ha dårlig lønnsomhet, og har laget uambisiøse lønnsomhetsprognoser, sa Kammer.

Fredagens dype nedgang har slettet en sektoromfattende oppgang i løpet av første halvdel av uken, som fulgte sammenslåingen mellom Sveits to største banker, og satte en stopper for lammende usikkerhet om overlevelsen til Credit Suisse.

«Investorer er tydelig nervøse», skrev Morningstars europeiske aksjestrateg Michael Field i et notat fredag. Han siterer en overraskende svak tysk produksjons-innkjøpssjefindeks (PMI) denne morgenen, som et resultat av at eksponeringen mot Tyskland «blir sett på som negativ akkurat nå».

Til tross for Deutsche Banks ambisiøse restrukturering under administrerende direktør Christian Sewing, «er det fortsatt en viss investorskepsis rundt kvaliteten på banken. Så når bankaksjer blir mørbanket, slik de er i dag, vil Deutsche sannsynligvis ta det verre enn konkurrentene» la han til.

På samme måte sier Kammer at Deutsche Banks snuoperasjon på ingen måte er ferdig. «Dårlig risikooverholdelse ser ut til å forbli et strukturelt problem innen sektoren» sa han.

«Når mulige investorer spør seg selv hvilken bank som definitivt ikke vil ha skjeletter i skapet, vil ikke Deutsche Bank være deres førstevalg».

Merkelig nok fulgte det siste salget et innløsningstilbud fra Deutsche Bank for AT2-obligasjoner, vanligvis en gest som inspirerer investortillit. Credit Suisse hadde forsøkt en lignende manøver da banken kunngjorde den sveitsiske nasjonalbankens likviditetsinnsprøyting 16. mars, og tilbød å kjøpe tilbake gjeld i dollar og euro.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer