10 europeiske kvalitetsaksjer

Vi ser nærmere på noen interessante europeiske kvalitetsaksjer som kan være verdt å inkludere i porteføljen

Valerio Baselli 14.03.2023 | 14.56
Facebook Twitter LinkedIn

Mercati

«Kvalitet» er en av flere investeringsfaktorer som vanligvis er kjent for å drive aksje- og fondsavkastning. Aksjene til høykvalitetsselskaper har en tendens til å ha høy lønnsomhet og sterke balanser.

Historisk sett, ifølge Morningstar-analytikere, har aksjer av høyere kvalitet over tid overgått sine mindre lønnsomme og mer belånte motparter. De har også en tendens til å beskytte mot nedgangstider og er mindre risikable enn aksjer av lavere kvalitet.

Selvfølgelig, som enhver faktor, er kvalitet syklisk. Selv om det er en tro på at det vil gi overlegen avkastning på lang sikt, kan avkastningen skuffe på kort sikt. Derfor er det bedre å ikke investere bare på grunnlag av dette kriteriet. Verdivurderinger av verdipapirer er derfor fortsatt en nøkkelfaktor: Kort sagt, investorer bør ikke betale for mye for kvalitet.

Morningstar Developed Markets Europe Quality Factor Index er utviklet for å gi effektiv eksponering mot kvalitetsfaktoren, som definert av Morningstar Risk Model. Den teller 132 europeiske aksjer valgt blant de med best lønnsomhet og lavt gjelds/egenkapitalforhold. I løpet av de siste fem årene har denne referanseindeksen oppnådd en årlig ytelse på 10,4 %, mot 6,7 % oppnådd av «overordnet indeks», Morningstar Europe Target Market Exposure (data i euro per 9. mars 2023).

Det er for tiden flere aksjer i Quality Factor Index som har en Morningstar-aksjerating på 5 eller 4 stjerner, noe som betyr at de handles godt under deres reelle verdi anslått av våre analytikere. De 10 undervurderte aksjene på listen vår har også det Morningstar kaller en økonomisk vollgrav, det vil si konkurransefortrinn som gir selskapet og aksjen en sterk markedsposisjon.

Blant disse 10 selskapene finner vi to selskaper blant selskapene med høyest ratingscore (5 stjerner) og en Usikkerhetsvurdering (dvs. graden av usikkerhet til virkelig verdianslaget) henholdsvis Lav og Middels.

Roche Holding AG

Aksjevurdering: ★★★★★

Økonomisk vollgrav: Bred

Virkelig verdi: 419 CHF

Usikkerhetskarakter: Lav

Roche (ROG) er et av de største farmasøytiske og diagnostiske selskapene i verden og er markedsleder innen både bioteknologi og diagnostikk. Selskapet drar nytte av sterk informasjonsdeling mellom Genentech og dets forskere, noe som har positivt påvirket produktiviteten til FoU-området og har bidratt til å utvikle et personlig tilpasset legemiddeltilbud ved å utnytte diagnostikkvirksomheten.

Estimater fra Morningstar-analytikere mellom nå og 2027 indikerer en gjennomsnittlig vekst på 5 % i den farmasøytiske delen av selskapet (rapport av Karen Andersen, oppdatert 9. februar 2023).

Admiral Group PLC

Aksjevurdering: ★★★★★

Økonomisk vollgrav: Gjennomsnittlig

Virkelig verdi: 3.300 GBX

Usikkerhetsvurdering: Gjennomsnittlig

Admiral Group (ADM) er en forsikringsgruppe som hovedsakelig opererer i Storbritannia og har hovedkontor i Cardiff, Wales. Denne uken publiserte konsernet sine 2022-resultater: på grunn av det kraftige fallet i fortjenesten til britiske forsikringsselskaper så Admiral bruttofortjenesten falle med 39 % sammenlignet med 2021 (til 469 millioner pund).

«Markedet har ikke reagert godt på disse tallene, men vi tror aksjen fortsatt er undervurdert. Etter å ha modifisert vår modell, har vi senket vårt estimat av virkelig verdi til £33,0 per aksje. Vi opprettholder vår anbefaling» sa Henry Heathfield, aksjeanalytiker hos Morningstar i sin rapport fra 8. mars 2023.

Admiral er et sjeldent eksempel på et forsikringsselskap med en Economic Moat. Videre er Admirals vedvarende konkurransefortrinn bygget på innovasjon og produktutvikling. Selskapets investeringer i proprietær teknologi har skapt avkastning langt over det som genereres av konkurrentene, og gjort det konsekvent og over tid.

Iscriviti alle Newsletter Morningstar

Clicca qui

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer