Flere toppsjefer med samme navn enn kvinner

Til tross for økt fokus på likestilling i arbeidslivet, er det fortsatt nesten ingen kvinnelige administrerende direktører blant de største europeiske selskapene. Vi har sett på aksjeindekser over hele Europa og funnet noen deprimerende statistikker

Lukas Strobl 08.03.2023 | 14.40
Facebook Twitter LinkedIn

Entirely unrelated image. Copyright: Home Box Office, Inc.

Det er 40 selskaper i Italias FTSE MIB-aksjereferanse, og ingen av dem ledes av en kvinnelig administrerende direktør. Fem av dem ledes av menn som heter Paolo.

I en vri på Morningstars serie om underrepresentasjon av kvinner blant Europas fondsforvaltere, tar vi en titt på den sjokkerende skjeve kjønnsbalansen i topplederjobben til selskaper som utgjør Europas viktigste aksjeindekser. Disse selskapene gir en viss pekepinn hvor mye arbeid som gjenstår før målet om en lik kvinneandel i toppledelsen er et faktum. På den internasjonale kvinnedagen lærer man generelt mange prosenttall som spenner fra ulikhet i lønn til uttak av pappapermisjon. I den anledning har vi utviklet det interaktive kartet nedenfor som gir en oversikt over hvilke land som gjør det best og dårligst.

 

De minst deprimerende stedene på dette kartet er Storbritannia, Norge og Kroatia, hvor andelen kvinnelige administrerende direktører er tosifret og overstiger andelen til administrerende direktører med de respektive navnene Andrew, Anders og Igor. Frankrike skiller seg også ut, med hele tre kvinnelige ledede selskaper i CAC 40, som knapt slår selskaper ledet av Benoit, Bernard og Olivier.

Det er ingen lyspunkter i Sentral-Europa for likestillingsforkjempere. Det finnes flere toppsjefer med navnet Christian enn kvinnelige toppsjefer totalt sett i Tyskland – der bare to DAX-selskaper, Fresenius Medical (FME) og Merck KGaA (MRK), ledes av kvinner – og Sveits, hvor 20 av 20 firmaer i SMI har menn i toppjobben. To av Polens 20 største aksjer i WIG-indeksen har kvinnelige administrerende direktører, mens ingen har det i Tsjekkias PX eller Ungarns BUX-indekser. Selv om en femtedel av aksjene i både Praha og Budapest ledes av menn med navnene Jan og Gabor.

Mellom dagen i dag og neste internasjonale kvinnedag om et år, glemmer du kanskje at 34 % av representantene i EU er kvinner. Vi håper at du vil holde øye med den langt mer alvorlige situasjonen når det gjelder kjønnsfordeling blant europeiske topplederstillinger og det tette kappløpet mellom Benoit og bokstavelig talt halvparten av Frankrikes befolkning. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer