Salesforce med knallsterkt fjerde kvartal

Analytiker hos Morningstar, Dan Romanoff argumenterer for at selskapet er godt posisjonert til å ta større andeler i markedet for CRM-tjenester 

Lukas Strobl 02.03.2023 | 13.37 Jocelyn Jovene
Facebook Twitter LinkedIn

Salesforce Tower, San Francisco

Salesforce (CRM)-aksjen steg med 15 % i amerikansk handel før markedet torsdag etter at produsenten av forretningsprogramvare annonserte sterke resultater og en retur tilbake til glansdagene.

De nye ambisjonene til selskapet danker ut tidligere mål som ble lagt frem i september i fjor. I stedet for å sikte på en driftsmargin på 25 % målt mot GAAP innen 2026, sikter Salesforce nå mot 27 % i inneværende regnskapsår. For å komme dit, gransker selskapet hver dollar brukt og utfører samtidig permitteringene annonsert i januar, kutter eiendomsutgifter og driver effektivitet og automatisering, sa administrerende direktør Marc Benioff til analytikere i en samtale.

«Selskapets arbeid med å sikre lønnsomhet de neste to årene var langt over våre forventninger», skrev Morningstar senioranalytiker Dan Romanoff i et notat torsdag. Romanoff anså de nye marginmålene som oppnåelige, og økte sin virkelige verdi på aksjen fra $220 til $245, en 46% oppside fra onsdagens sluttkurs. «Aksjen ser attraktiv ut selv etter en sterk, kortvarig opptur som sendte aksjen opp til rundt $194», la han til.

På linje med andre vekstorienterte teknologiaksjer har Salesforce-aksjen opplevd en kraftig korreksjon ettersom pengepolitikken har blitt strammet inn. Nedgangen på 48% i løpet av 2022 trakk til seg aktivistiske investorer inkludert Elliott Management og Starboard Value, som krevde fokus på lønnsomhet i stedet for vekst gjennom oppkjøp. Onsdagens kunngjøringer gjenspeiler dette tydelig.

«Vi ser fingeravtrykkene til flere aktivistiske aksjonærer over hele selskapets resultater og kursmål. Akselerasjonen av marginforbedring, stresset av lønnsomhet på inntjeningskravet, den utvidede fullmakten for tilbakekjøp av aksjer, nedgangen i aksjebasert kompensasjon i fremtiden, oppløsningen av M&A-komiteen og de nye styremedlemmene er sannsynligvis alle et resultat av de mange aktivistaksjonærene som har tatt en eierandel i Salesforce de siste månedene», sa Morningstars Romanoff.

Elliott ga raskt sin godkjennelse av kunngjøringene, men aktivistpresset går ingen vei - i den samme uttalelsen legger Elliott frem krav om bedre styring. «Salesforce trenger en bærekraftig lederplan og et styre som viser ansvar og handlekraft».

Dette reflekterer sannsynligvis uro over arvelinjen for grunnlegger og administrerende direktør Marc Benioff (58) etter at co-CEO Bret Taylor forlot selskapet i november i fjor. 42 år gamle Taylor, tidligere "kronprins" av den ærverdige programvaregiganten, har siden grunnlagt en oppstart for kunstig intelligens.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Salesforce Inc270,37 USD-0,57Rating

Om forfatteren

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer