Hvordan krigen forårsaket en børsboom for europeiske forsvarsselskaper

Krigen i Ukraina har hatt enorme ringvirkninger for land som har måttet revurdere sin forsvarsstrategi og for forsvarsselskaper som kan dra nytte av økende forsvarsbudsjetter.

Jocelyn Jovene 20.02.2023 | 15.07
Facebook Twitter LinkedIn

defensie

I fjor var det bare en håndfull sektorer som tjente på den russiske invasjonen av Ukraina. En av dem er energisektoren. Den andre er forsvarsindustrien. De 6 største børsnoterte selskapene i Europa – BAE Systems i Storbritannia, Thales og Dassault Aviation i Frankrike, Leonardo i Italia, Rheinmetall i Tyskland og Saab i Sverige – har sett aksjekursene deres stige med mellom 35 % og 136 %.

Disse selskapene har klart seg betydelig bedre enn sine luftfartsmotparter i aksjemarkedet, og leverte positiv avkastning da globale aksjemarkeder kollapset på grunn av frykt for høyere inflasjon og dempet fart i økonomien.

Forsvarsindustriens utsikter

Med krigen i Ukraina langt fra over og mange av Europas og USAs allierte stadig mer involvert i konflikten med Russland, kan noen investorer lure på om utsiktene for forsvarsindustrien fortsatt er attraktive fra et investeringsperspektiv. Før krigen i Ukraina startet økte militærutgiftene rundt om i verden. I 2021 vil de nå rekordhøye 2100 milliarder dollar ifølge SIPRI, et uavhengig institutt basert i Stockholm.

På den tiden kuttet USA sine militærutgifter litt til 801 milliarder dollar og fokuserte forsknings- og utviklingsinnsats på neste generasjons teknologi, mens Russland og Kina økte forsvarsbudsjettene sine med henholdsvis 2,9 % og 4,7 %. Krigen i Ukraina har fått en rekke europeiske land til å øke sine militærbudsjetter betydelig.

Foruten denne ødeleggende konflikten på europeisk jord, er det andre faktorer som driver opp militærbudsjettene. Handels- og geopolitiske spenninger mellom USA og Kina, med frykt for en mulig invasjon av Taiwan, er en av dem. Spenninger med Iran og Syria og spredningen av IS i Afrika er en annen.

Hvor og til hvilken pris?

Ifølge investeringsbanken UBS forventes veksten i forsvarsbudsjettet å nå 7 % per år mellom 2022 og 2030, sammenlignet med 3 % mellom 2014 og 2021, «primært drevet av sikkerhetshensyn i Sør-Kinahavet og Øst-Europa. Hvis spenningen eskalerer og utgiftene går tilbake til nivåene i den kalde krigen, vil vi se en årlig budsjettvekst på 9,5 %,» la UBS til.

Ytterligere utgifter vil hovedsakelig gå til utvikling av luftvern- og antimissilsystemer, jagerfly, sensor- og etterretningssystemer og cyberkapasiteter. Dette har skapt medvind for europeiske forsvarsselskaper, som har sett aksjekursene deres stige på grunn av forventninger om høyere kortsiktig inntjening og fortjeneste.

Ifølge konsensusdata fra Factset forventes omsetningen til de 6 største europeiske selskapene å nå 90 milliarder euro innen 2025, opp fra 72,4 milliarder euro i 2021, en vekstrate på 7 % per år. Deres kumulative nettofortjeneste vil øke fra 5 milliarder EUR til 7,2 milliarder EUR i samme periode, noe som representerer en sammensatt årlig vekstrate på omtrent 12 %.

Revalueringer

Denne optimismen gjenspeiles nå godt i deres verdsettelsesforhold. Sektoren, som ble handlet til priser rundt gjennomsnittet av det europeiske aksjemarkedet ved utgangen av 2018, har nå en premie på 17 %, basert på gjennomsnittlig P/E-forhold for de neste 12 månedene. Dette nivået er «omtrent i tråd med verdivurderinger observert i 2014-2016, da sektoren ble revaluert på grunn av økende geopolitiske spenninger», ifølge UBS.

Denne revalueringen støttes av høyere forsvarsbudsjetter og økende eksportmuligheter, som ble fremhevet av krigen i Ukraina og kan fortsette hvis nye spenninger oppstår i andre deler av verden. Å akselerere inntjeningsveksten for forsvarsselskaper, i en tid med mulig resesjon i Europa, vil ytterligere støtte fremtidig bedre ytelse i industrien, uansett hvor kostbart det er.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer