Internasjonale investorer flokker til ESG-fond

Veksten fortsetter for ESG-fond i Europa som denne gjennomgangen viser

Hortense Bioy, CFA 09.02.2023 | 17.14
Facebook Twitter LinkedIn

ESG-Investing

Globale bærekraftsfond tiltrakk seg 37 milliarder dollar i netto for fjerde kvartal 2022, opp fra 24 milliarder dollar i tredje kvartal. Den organiske vekstraten var 1,6 %, sammenlignet med 1 % de foregående tre månedene.

Derimot opplevde den globale fondsindustrien uttak på 200 milliarder dollar i fjerde kvartal, opp fra 198 milliarder dollar kvartalet før. Makroøkonomisk motvind, inkludert vedvarende inflasjonspress, stigende renter og frykt for resesjon, fortsatte å påvirke det globale fondsmarkedet.

Flussi nei fondi sostenibili globali Men å analysere strømmer på nivå med individuelle regioner og land viser et blandet bilde. Oppgangen i bærekraftige fonds nettoinngang i det siste kvartalet skjedde i bare tre regioner: Europa, Australia og Canada, mens resten av verden, inkludert USA opplevde uttak.

Totalt sett økte globale eiendeler for bærekraftige fond i fjerde kvartal, og nådde nesten 2,5 billioner dollar i slutten av desember, opp fra 2,24 billioner dollar tre måneder tidligere. Denne økningen på 11,6 % i eiendeler endte tre kvartaler med nedgang. Til sammenligning vokste det globale fondsmarkedet med 6 %.

Asset nei fondi sostenibili globaliEuropa

I fjerde kvartal 2022 tok innskuddene til det europeiske bærekraftige fondsuniverset seg opp igjen etter en nedgang på tre kvartaler på rad og var på nesten 40 milliarder dollar. Dette tilsvarer en organisk vekst på 2,2 %. Til sammenligning har konvensjonelle europeiske fond fortsatt å tape eiendeler i samme tidsperiode.

Fondi sostenibili e tradizionali - Flussi globali

Den kraftige tilstrømningen til  europeiske bærekraftige fond reflekterer investorer og deres appetitt i Europa for ESG-fokuserte investeringsprodukter. Formuesforvaltere har også fortsatt å justere strategiene sine for å møte økende investoretterspørsel.

Asset dei fondi sostenibili europei

Økt tilførsel, inntoget av nye midler i ESG-universet og styrkingen av markedet presset aktivaene til europeiske bærekraftige fond over 2 billioner dollar til 2,1 billioner dollar i slutten av desember. Denne økningen på 12,7 % står i kontrast til nesten nullvekst for hele universet av europeiske fond.

Som et resultat økte markedsandelen til bærekraftige fond i det europeiske fondsuniverset til 20 %, fra 18 %. Vi forventer at denne prosentandelen vil fortsette å vokse i takt med etterspørselen, noe som får kapitalforvaltere til å lansere nye bærekraftige produkter og transformere eksisterende ESG-produkter. MiFID II-endringen, som trådte i kraft i august 2022, krever at finansielle rådgivere vurderer kundenes bærekraftpreferanser og har potensial til å fremskynde bruken av bærekraftig investering blant privatinvestorer. Økte krav til åpenhet for ledere og selskaper vil sannsynligvis også bidra til å støtte etterspørselen.

USA

Amerikanske bærekraftsfond tapte nesten 6,2 milliarder dollar i løpet av fjerde kvartal. Etter å ha tiltrukket 10,4 milliarder dollar netto i løpet av første kvartal 2022, tapte bærekraftige fond 1,6 milliarder dollar i andre kvartal og brakte inn beskjedne +0,46 milliarder i tredje kvartal.

Mens den samlede innsamlingsbalansen for 2022 er positiv, nådde kapitaltilførselen til amerikanske bærekraftige fond en topp for to år siden i første kvartal 2021 og har falt jevnt siden.

Mye av dette ble drevet av markedsmiljøet: I 2022 var samlede uttak for fondsbransjen på i overkant av 370 milliarder dollar. Det var det første kalenderåret med utstrømmer siden Morningstar begynte å spore dataene i 1993. Investorer forlot generelt aktive fond og rentebærende inntekter på grunn av vedvarende inflasjon, stigende renter, risiko for en forestående resesjon og dårlig markedsavkastning.

En annen årsak som forklarer trenden til amerikanske bærekraftige fond er den bemerkelsesverdige ytelsen til energisektoren (+66 % S&P 500 energiindeksen), som straffet fond som undervekter sektoren, inkludert ESG-fond.

I tillegg har anti-ESG-sentiment gjennomsyret debatten om bærekraftige investeringer i USA. Fremtredende politikere har uttalt seg kritisk til ESG-investeringer, og noen har tatt grep for å begrense eksponeringen av statlige midler til de mest bærekraftsaktive forvalterne.

Til tross for utstrømningene, økte amerikanske bærekraftige fondsmidler 5 % i fjerde kvartal til 286 milliarder dollar, støttet av markedsstigning.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  er Global Head of Sustainability Research i Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer