En samtale med den virtuelle utgaven av Warren Buffett

Når kunstig intelligens gir deg finansråd er det både fascinerende og litt skremmende på samme tid..

Jocelyn Jovene 13.01.2023 | 9.49
Facebook Twitter LinkedIn

AI

En fersk artikkel fra The Economist om roboten "ChatGPT" basert på kunstig intelligens vekket nysgjerrigheten min forleden dag.

Kort tid etter registrerte jeg meg på siden for å teste ut investeringskunnskapene til den kunstige intelligensen, et område som jeg forhåpentligvis har en viss kjennskap til etter mange år i bransjen.

Spørsmålet mitt lød som følger «Hva er den beste strategien for å tjene penger på aksjemarkedet?» utvilsomt en kjent problemstilling og selve ti millioners spørsmålet for enhver investor.

Her er hva ChatGPT svarte innen et sekund etter å ha trykket på "Enter"-tasten:

«Det er ikke noe enkelt svar på dette spørsmålet, da den beste strategien for å tjene penger på aksjemarkedet vil avhenge av en rekke faktorer, som dine økonomiske mål, risikotoleranse og tidshorisont. Noen generelle strategier som kan være nyttige inkluderer imidlertid:

1. Diversifiser porteføljen din: Ikke legg alle eggene dine i én kurv. Spre i stedet investeringene dine på en rekke forskjellige aksjer, bransjer og aktivaklasser for å redusere den totale risikoen.

2. Invester på lang sikt: Aksjemarkedet kan være volatilt på kort sikt, så det er viktig å ha et langsiktig perspektiv når du investerer. Dette vil gi investeringene dine tid til å slippe markedsnedgangen og mulig dra fordel av langsiktig vekst.

3. Fordel aksjekjøpene dine: Dette innebærer at du regelmessig investerer en fast sum penger i aksjemarkedet, uavhengig av gjeldende markedspris. Dette kan hjelpe deg med å gjennomsnittlige kjøpesummen din over tid og mulig redusere virkningen av markedsvolatilitet på investeringene dine.

4. Gjør undersøkelser før du investerer: Det er viktig å undersøke alle selskaper du vurderer å investere i grundig for å sikre at de er i god økonomisk form og har en solid merittliste. Dette kan hjelpe deg med å ta mer informerte investeringsbeslutninger og potensielt forbedre sjansene dine for å lykkes.

Alt i alt er nøkkelen til å tjene penger på aksjemarkedet å ha en gjennomtenkt strategi og å være tålmodig og disiplinert i din tilnærming.»

For å være ærlig var jeg veldig imponert med det utfyllende svaret som «ChatGPT» hostet opp.

Jeg forventet ikke en så artikulert respons og et så høyt kunnskapsnivå fra en programvare at jeg fikk meg til å tenke, "det er jo rene Warren Buffett."

Ja, den første delen av svaret er et klassisk økonomisk råd: diversifiser investeringene dine.

Men så minner programvaren leseren på at nøkkelen til økonomisk suksess er å fokusere på de lange linjer, ta hensyn til kostnader, alltid gjøre seg opp en mening før du investerer (og ikke stole på andres meninger) og å være disiplinert og tålmodig.

Helt i tråd med det vi sier hos Morningstar med andre ord.

Den siste delen av svaret var den mest imponerende for meg, for det er ikke noe du hører mye fra investorer.

Hvis tålmodighet og disiplin var kjerneverdiene til enhver investor, tror jeg vi ikke ville hatt aksjemarkedsbobler og krasj.

Husk hva Benjamin Graham sa: "Investorens hovedproblem - og til og med hans verste fiende - er sannsynligvis ham selv."

Det kan tyde på at svaret bygger på investeringsfilosofien til Buffett og hans mangeårige partner Charlie Munger, uten at jeg skal si dette for sikkert.

Jeg er nysgjerrig på å forstå hvordan systemet bestemte at disse psykologiske egenskapene var viktigere enn andre, og hvordan programvaren var i stand til å holde seg på et høyere makroøkonomisk nivå uten å gjøre det for teknisk.

Så jeg bestemte meg for å stille flere spørsmål og se hvor det fører.

En ting er sikkert – og det er at dette neppe er siste gang jeg blir overrasket.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer